Reticenta de a merge la doctor. Obisnuinta de a merge la doctor.

Reticenta de a merge la doctor. Obisnuinta de a merge la doctor.

 

Nu sunt deloc cea mai SANATOASA persoana din lume. Nu am boli grave, ori nu stiu eu de existenta lor, insa fix aici este problema. Ultimii doctori pe care i-am vizitat au fost dentistul si oftalmologul. Fiecare are povestea lui.

Hipocrat 2000 Chisinau

… Despre cum am ajuns prima oara la dentist am povestit deja pe blogul vechi. Da, pana la 24 de ani nu calcasem printr-un cabinet stomatologic. Aveam niste carii mari, acum totul e in regula: am 2 lucrari si o plomba si nu ezit sa ma duc la dentist atunci cand simt ca e nevoie. Norocul meu a fost ca un amic a urmat aceasta cale (a terminat facultatea in 2014, dar pana atunci a lucrat la un cabinet). El m-a facut sa elimin reticenta fata de dentisti.

… La oftalmolog merg de la 3 ani. De atunci port ochelari. Cabinetul unui oftalmolog nu imi este deloc strain. In ultima perioada am vrut sa TESTEZ mai multe clinici private. Nu ca as fi fost nemultumit de precedentii, dar am vrut sa vad si alte opinii.

La dentist si la oftalmolog as merge oricand, e drept, nu din placere, dar acolo parca n-am vreo bariera. In privinta altor doctori simt, insa, o reticenta. Sa va zic cand mi-am facut ultima oara analizele? Va zic: in 2007, cand au fost acele analize obligatorii. Care nu erau foarte bune, aveam un colesterol aproape de limita si un inceput de ficat gras (orice ar insemna asta). Cum or fi evoluat nu am de unde sa stiu.

Prin facultatea de sociologie aflasem ca exista un domeniu numit Sociologie Medicala. Acesta ar studia relatia medic-pacient. O colega mai mica cu 1 an decat mine chiar si-a facut licenta pe asa ceva. Nu stiu exact ce ar trebui sa faca medicii, dar am retinut o chestie interesanta de la un profesor: obligativitatea controalelor periodice are ca scop tocmai obisnuirea pacientilor cu mersul la medic. Fix ce va spuneam mai sus: ultimele mele analize au fost cele OBLIGATORII din 2007.

Acum, sa recunoastem: multi medici nu comunica cum trebuie cu pacientii. Dar am puterea sa recunosc ca, in cazul meu, nu acesta este motivul pentru care NU merg la doctor.

Blogal Initiative

Ce mi-a venit sa scriu acest articol? Pai am vazut o campanie misto pe BlogalInitative. Campania este pentru clinica privata Hipocrat 2000 si ne intreaba pe noi, bloggerii, cand ne-am facut ultima oara timp pentru sanatatea noastra. Problema este ca, asa cum va zisai deja, la mine nu timpul este principala problema. E drept, este si ea printre probleme, dar credeti-ma, nu este cea mai importanta. Am o reticenta maxima in a merge la medic, desi respect medicii ca persoane (pentru cat invata, pentru ca salveaza vieti). Este o chestie care mi-a ramas si de care trebuie, cumva, sa scap. Poate castigand aceasta campanie … 🙂

Logo Hipocrat 2000

In cazul meu, reticenta de a merge la doctor nu are cauze certe. Nu am ceva cu ei, nu mi-e frica nici de sange, nici de altceva (desi am retineri atunci cand vad acele), dar pur si simplu nu am obisnuinta de a merge la doctor. Cu cat inaintez in varsta (suna urat, stiu), cu atat trebuie sa ma obisnuiesc mai mult cu doctorii. Pot, oare, insa, sa mai aman nitel aceasta obisnuinta? 🙂 Salutari RETICENTE tuturor! 🙂

18 thoughts on “Reticenta de a merge la doctor. Obisnuinta de a merge la doctor.

  1. Analizele anuale inca sunt obligatorii, din cate stiu eu. Trebuie doar sa mergi tu la medicul de familie sa-i ceri trimitere. Altfel, ei isi pastreaza fondurile, nu are rost sa-si forteze pacientii, daca acestia nu vor.
    2007 – 2015 .. zic asa: Mergi la medic. Fa-ti niste analize! Ai grija de sananatea ta!! (Iti doresc sa castigi aceasta campanie, dar chiar de nu, mergi la medic!!)

  2. Nici mie nu îmi este frică să merg la stomatolog, acolo unde am fost supus în repetate rânduri la anestezie. Sper că se ştie deja, anestezia se face prin injectare. Nu ştiu cum am rezistat, dar este bine că am trecut peste. În orice caz, eu am o problemă cu analizele… şi nici nu pot să îmi aduc aminte când am fost ultima dată ca să fac aceste analize nenorocite. Habar nu am ce grupă sangvină am! :))

  3. Analizele din cate stiu eu, asa, la varsta noastra, ni se fac gratuit acum o data la 3 ani, daca a iesit ca esti foarte sanatos dupa primul set. Nu e foarte confortabil sa stai pe la usi, sa fii intepat, sa mai faci alte investigatii daca ceva ce se doveste a fi nimic pare sa nu fie ok, dar ar fi bine sa nu te joci cu asta, uite, de exemplu, in Romania principala cauza a mortii la femei e sau era pana de curand cancerul de col uterin, unul dintre putinele tipuri de cancer care cu adevarat se poate controla daca femeile ar merge sa isi faca o analiza foarte simpla in fiecare an.

  4. să îți zic eu cât iubesc medicii români? m-am dus anul trecut la urgențe cu piciorul umflat cât un cartof și mov ca smochina și am stat 4 ore să aștept să fac o rază, mi-au zis că nu e rupt, doar luxat, medicii de pe gardă se uitau la Steaua – CFR Cluj și nu aveau timp să îmi scrie vreo rețetă. mi-au zis doar: mergi și tu acasă și încearcă să stai liniștită vreo 10 zile. deci 5 ore târâite prin spitalul universitar ca să mi se spună să încerc să fiu mai liniștită????
    de atunci mă duc doar la privat. ceea ce îți recomand. dai un ban, dar nu aștepți o viață și nu trebuie să le întinzi plicuri pe ascuns să te bage în seamă. păcar că avem un așa sistem medical… mai e mult până să ajungem la un sfert din ce e afară.

  5. Am fost la medic chiar saptamana aceasta, pentru analize anuale :). Nu este cea mai placuta experienta, insa cred ca ar merita sa iti alegi un medic de familie care sa iti inteleaga dosarul medical si sa stie la ce esti predispus. Asta inseamna multa grija, atentie si rabdare din partea ta.

  6. Analizele trebuie facute o data pe an, macar, Numai asa poti tine sub control eventualele dezechilibre care pot sa apara si de care sa nu ai habar,
    De exemplu, eu nu mananc gras (carne de porc foarte rar), nu mananc prajeli, si tot mi-a iesit un nivel ridicat al colesterolului, din cauza stresului si a oboselii. Acum fac tratament pentru scaderea lui (e vorba de colesterolul „rau”)
    As face pariu cu tine ca nici tu nu stai deloc bine la acest capitol. Sfatul meu: du-te sa-ti faci analizele cat mai repede!

  7. Eu intotdeauna sfatuiesc lumea sa mearga la doctor, indiferent de cat de mica este problema cu care se confrunta.

  8. Pingback: Castigatori campanie "Tu cand ti-ai facut ultima data timp pentru sanatatea ta?" - Blogal Initiative București

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !