De ce ma reprezinta BEREA

De ce ma reprezinta BEREA Emil Calinescu

Ideea acestui articol mi-a venit in urma articolului scris de Bianca legata de modul in care tu te prezinti. Excelent articol, vi-l recomand cu caldura. Abia DUPA ce il veti citi puteti intelege ce scriu eu aici. Puteti intelege DE CE ma reprezinta BEREA.

Nu va voi face un istoric al acestei licori, caci nu despre chestii medicale vreau sa vorbesc. Nu va voi vorbi nici despre care este cea mai buna bere. Nu va voi vorbi nici despre ce cantitate de bere ar trebui sa bea fiecare. Ori despre ce cantitate de bere beau eu intr-o zi, intr-o saptamana, intr-o luna, intr-un an.

Ci voi vorbi despre bere intr-un sens … sociologic. Chiar daca ma voi referi strict la MINE. Sunt blogger, nu sunt om de stiinta, asa ca EU sunt subiectul principal al majoritatii articolelor mele. Din pacate, nu al tuturor.

Poza facuta la spectacolul de teatru Viata conjugala (a)normala

Despre bere, strict sociologic, spun 5 lucruri:

 1. Nu este o bautura elitista, ci dimpotriva, una a poporului, a tuturor.
 2. Este o bautura a PRIETENIEI, discutiile la bere fiind de obicei cu prietenii.
 3. Este o bautura a relaxarii.
 4. Este o bautura PREPONDERENT masculina, asta neinsemnand ca femeile nu pot bea bere. Dimpotriva. Sa nu intelegeti ca-s misogin ori incuiat. Nicidecum. Chiar INCURAJEZ femeile sa bea bere.
 5. Este o bautura evitata de militia calorica, adica de cei care numara caloriile din fiecare farfurie ori din fiecare pahar.
Emil Calinescu De ce ma reprezinta BEREA
Poza facuta la spectacolul Godot Love Station

Din aceste 5 motive, neinsemnand ca sunt singurele, berea ma reprezinta. Nu sunt un elitist, ci dimpotriva. Eu tind sa comand bere chiar si cand merg in localuri scumpe. De altfel, chiar imi place ideea: sa „stric” cu bere o mancare sofisticata. Nu am fost la vreun restaurant cu stele Michelin, am fost doar la unul deschis de un bucatar cu o stea Michelin, dar promit ca la urmatorul, cand o fi sa merg, voi bea bere. For the good of the game!

Este o bautura a prieteniei, neinsemnand ca nu beau bere si cand ies cu necunoscuti ori cu persoane pe care abia le-am cunoscut. Tocmai asta e ideea: unii EZITA sa bea bere cu necunoscuti, fara sa inteleg de ce.

Pe mine berea ma relaxeaza, lucru pe care ar trebui sa-l faca multi oameni, macar din cand in cand.

Punctele 4 si 5 trebuie vazute impreuna, cumva femeile evita berea pentru ca le ingrasa. Multe nu au alt motiv, din ce in ce mai putine aduc argumentul gustului. Mai ales ca, mai nou, exista beri care NU sunt amare, in frunte cu cele fructate.

In final, inca 7 lucruri despre mine si bere:

 1. La restaurant, in 90% dintre cazuri beau bere fie la micul dejun, fie la cina. Nu prea exista masa la restaurant fara bere.
 2. Apreciez foarte mult femeile care beau bere. Au din start o mare bila alba de la mine.
 3. Urasc berea fara alcool, fie ea fructata sau nefructata. Berile tip radler nu-mi displac, nu le resping din start. Dimpotriva: am baut in Germania un Becks cu grapefruit excelent. Dar era cu alcool.
 4. Berea trebuie sa fie rece, dar si berea fiarta e misto. Ca idee, insa, berea la temperatura camerei, cum cica beau unii, este ceva ce nu pot concepe.
 5. Nu am o bere favorita, stiu sa apreciez beri bune, dar pot savura si beri din popor. De fapt, asta inseamna sa fii bautor de bere normal, nu un sclifosit care bea sa bea doar beri craft, care „savureaza” jumatate de ora o bere de 0.33 ori care, Doamne-Fereste, refuza sa bea bere la un local pentru ca nu are ceva pe placul sau. Eu gasesc intotdeauna o bere pe gustul meu, singurul lucru care ma deranjeaza, in ultima vreme din ce in ce mai des, este pretul.
 6. In ultima vreme beau foarte des bere la halba. Inainte aveam obsesia cantitatii: daca e la acelasi pret o bere de 0.4 (la halba) cu una de 0.5 (la sticla), preferam sa beau mai mult. Acum prefer halba. E mai proaspata. Cumva ma reprezinta SI din aceasta perspectiva.
 7. Berea nu este o bautura serioasa. Oamenii seriosi beau vin, beau whiskey scump. Bere beau fie pustanii, fie batraneii simpatici, care vor sa discute politica. Vi se pare ca eu as fi serios?

La modul serios, dupa ce v-am zis De ce ma reprezinta BEREA, acum este randul vostru sa-mi spuneti doua lucruri: in ce relatie sunteti cu berea si, mai ales, care este lichidul care va reprezinta? Poate fi cafeaua, poate fi cola, poate fi orice altceva … Mai sus aveti doua clipuri, facute in contexte diferite, in care am spus o parte din chestiile de mai sus.

ps: Era sa uit partea importanta. Desi nu-s religios, la partea cu De ce ma reprezinta BEREA trebuie sa dau un exemplu religios si sa o asociez cu … raiul! Si incep prin a va spune cum vedea IADUL un amic: el imi spunea ca din punctul lui de vedere iadul este un loc prin de tentatii la care nu ai acces. Ca si cum te-ai afla intr-o crama, ar fi o tona de sticle de vin, insa fara sa poti bea. In sens contrar, din punctul MEU de vedere, RAIUL este un loc unde poti bea bere oricata: fara limita de bani, fara grija ca te imbeti si fara grija unor eventuale probleme medicale.

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !