Nu stiu cati dintre voi, cititori ai blogului meu, sunteti la randul vostru bloggeri. Si nu stiu cati dintre bloggeri scriu advertoriale. Da, adica acel tip de articol in care primesti bani pentru ce scrii. Stiu, nu trebuie sa te vinzi, tu esti fecioara, tu scrii de amorul artei si te hranesti cu frumusetile naturii si nu cu mancare. Doar nu insinuati ca bloggerii ar trebui si ei sa manance? Desi si daca admitem ca ei nu trebuie sa manance, cumva trebuie sa faca rost de bani pentru a-si plati curentul si internetul. Si eventual, din cand in cand, mai trebuie sa-si schimbe laptopul, telefon, tableta sau cine stie ce alt device de pe care scriu ei articolele.
Bun, sa trecem peste ironii si sa ajungem unde trebuie sa ajungem. Asadar, care este impactul negativ al publicitatii. Inainte sa vorbesc despre bloguri voi vorbi despre tigari. Nu stiu cati dintre voi isi amintesc, dar pe vremuri aveam reclame la tigari. Si erau multe reclame bune si inteligente la tigari. Nu stiu daca publicitarii plecau de la premisa ca fumatorii sunt niste persoane inteligente, insa reclamele la tigari chiar erau inteligente. Erau reclamele la Marlboro care intrerupeau filmele preferate. Tin minte ca prin anii 90, cand inca mai rula Dallasul, in pauzele publicitare rulau reclamele la aceste tigari. Tot cu Texani, tot cu palarii…Ziceai ca sunt o continuare a filmului.
Ulterior reclamele la tigari au fost interzise de la tv pentru ca mai apoi sa fie interzise de tot. Cica fumatul nu trebuie incurajat si promovat. Se pleca de la premisa ca unii se vor apuca de fumat in urma reclamelor vazute la tv. Ah, da, era sa uit: a fost interzis fumatul cam peste tot la tv, inclusiv antrenorii echipelor de fotbal le este interzis sa fumeze pe banca (asta desi medical fumatul mai calmeaza, iar unii dintre ei chiar au nevoie sa se calmeze).
Care a fost efectul acestor interziceri treptate? Pai social efectul e 0. Oricum sunt din ce in ce mai multi fumatori, iar sociologii pun acest fapt pe seama stresului tot mai mare. Paradoxal, fumeaza si aia cu bani, dar si cei foarte saraci. Si unii si altii au totusi stres, chiar daca in esenta motivele sunt total diferite. Efectul economic este insa foarte mare: pagube de sute de milioane de dolari (pe vremea aia nu erau euro) la televiziuni, ziare si alte alea. Si, oricat am nega, pagubele se rasfrang si asupra bugetului de stat (fie ca vorbim de cel al SUA, al Frantei ori al Romaniei).
Din punctul meu de vedere reclama nu are cum sa te faca sa te apuci de fumat. Te apuci de fumat din motive sociale. S-a si dovedit ca in continuare oamenii se apuca de fumat, chiar daca nu mai vad reclame la tv care sa incurajeze asta.
Cum este situatia pe internet? Simplu. A inceput o mini-campanie contra … saloanelor de masaj erotic. Campania nu este de fapt contra lor, ci chipurile contra celor care le promoveaza. Cica ele s-au dezvoltat din cauza noastra, a bloggerilor, care le incurajam. Daca n-am fi noi sa le promovam ele ar fi necunoscute. Eu voi incerca sa demonentez complet acest mit.
Sa va zic intai (Desi am mai zis-o in 2 randuri) ca sunt 2 tipuri de advertorial:
– Cel in care este promovat explicit un produs, un magazin ori un salon. Bloggerul spune ca a fost acolo, ca i-a placut si ca ar mai reveni. Daca a fost sau nu acolo tine de deontologia lui si de cat de mult doreste sa-si minta cititorii. Intr-un final se vor prinde.
– Cel in care pui pe un anumit cuvant cheie un anumit link. Nu trebuie sa fi auzit de acel magazin, acel salon ori acel produs. Tu scrii un articol pe tema respectiva si pui undeva acel link. NU minti deloc, parerea ta este aceeasi.
Eu scriu in majoritatea cazurilor advertoriale din a II-a categorie. De ce le consider „inofensive”? Va voi da exemplu acest buclucas masaj erotic. Daca cineva cauta pe google masaj senzual excelent, el va gasi niste saloane de masaj erotic, nu? Tu, ca blogger, nu l-ai convins pe acel om sa caute asa ceva. Tu, prin articolul tau, doar ai facut ca site-ul X sa ajunga inaintea site-ului Y in cautarile google. El oricum era interesat de masaj erotic, el oricum cauta acel lucru.
Spuneti-mi voi acum: este ceva atat de grav? Ar trebui sa-mi fie rusine ca-mi castig painea in acest mod? Serios vorbind.
Salutari PLATITE tuturor 🙂
ps: V-ati prins deja: si acesta este un advertorial. Faptul ca m-au platit nu m-a facut sa-mi schimb deloc opinia. Cu sau fara acel link acolo, acest articol ar fi fost la fel. Raman neutru in privinta saloanelor de masaj erotic: nu le frecventez, insa nici nu le resping. Cei care muncesc acolo sunt si ei niste oameni (care fac si ei ceva ca sa traiasca), iar cei care le frecventeaza sunt la fel de oameni, care au motivele lor sa le frecventeze. De ce ar trebui sa-i judecam?
ps2: Din motivele invocate mai sus nu voi pune nicio poza. Vreau ca acest articol sa poata fi citit si de minori, dar si de catre „pudici” (intr-un sens cat mai putin peiorativ). Nu vreau sa agresez vizual niciun cititor care poate n-ar dori sa vada chestii indecente.
Eu zic să găsești un sponsor care să ofere cititorilor tăi, în teste, un masaj erotic. Atunci te-ar citi și a-listerii 😆
As prefera ca advertorialele sa fie adaugate intr-o categorie separata.