Despre falsitate si oameni falsi. Apel la sinceritate.

Salutare din nou,

Uimitor sau nu, acesta este doar al II-lea articol pe noul mEU blog. Stiu ca pare oarecum ciudat, dar pana acum am fost ocupat sa-l aranjez. Bine, nici tema asta nu-mi surade, dar pana gasesc una o sa tot testez.

Astazi voi scrie despre falsitate. Despre „masti”, daca asa suna mai bine. Si ca de obicei, obsedat de „tipologii” cum sunt, impart oamenii „cu masti” in 2 mari categorii:

1. Oameni care sunt nesinceri cu buna-credinta.

2. Oameni care sunt nesinceri cu rea-credinta.

Ce-i diferentiaza pe ei? Pai sa vedem. Un om se duce la o nunta, desi el e intr-o situatie delicata: familia nu se simte bine, cu banii nu sta stralucit,s-a certat si cu cativa prieteni. Si totusi se duce la nunta si se comporta normal. „Doar n-oi vrea sa stric eu nunta oamenilor? Ei ce vina au”.

Alt om iti vorbeste frumos in fata, iti zambeste cu gura pana la urechi, iti spune ce destept esti, iar pe la spate iti infige cutitul.

Amandoi oamenii sunt falsi in felul lor. Doar ca unul isi foloseste falsitatea pentru a face bine. El vine la nunta (puteti inlocui nunta cu ziua cuiva, cu botez, cu orice vreti voi) pentru a se bucura si a fi alaturi de un prieten. Se pune in locul lui: bai, el vrea ca eu sa fiu acolo, nu-l pot dezamagi. Nu pot sa nu-i fiu alaturi. Cel de-al II-lea este acel om fals egoist, care-si vede interesul. Nu vrea sa fie certat cu tine, vrea sa-ti intre pe sub piele iar apoi te arunca, te lasa balta. Insa niciodata nu are nimic sa-ti reproseze. Tot timpul are numai cuvinte de lauda la adresa ta. Iar la sfarsit iti va zice banalitati gen „asta-i viata” , „si tu mi-ai fi facut la fel” ori, vrand sa se dea citit, „scopul scuza mijloacele”.

Care-s motivele pentru care oamenii sunt falsi? Nu stiu, asa se simt ei mai bine. Asa considera ca ar trebui sa fie. Uneori nici ei nu stiu care mai e adevarul. Nici ei nu stiu cui au zis si ce au zis. Traiesc in minciuna incat minciuna la ei pare adevar. Asta e adevarul sau e minciuna? Pai daca 100 de oameni stiu asta, ala e un adevar, nu?

De ce ar avea nevoie sa se elibereze de masca si ce s-ar intampla daca s-ar elibera? Habar n-am ce s-ar intampla. In general, dupa ce esti fals multi ani, cu greu poti sa mai fii sincer. Si oricum, chiar daca devii sincer nu te mai crede nimeni. Adica ce rost mai are sinceritatea?

In final, imi recunosc un defect: sunt prea sincer. Mult prea sincer. Poate ar trebui totusi sa ma schimb…Si spun asta … CU SINCERITATE!

Pentru cine nu stie, acest articol este participant la concursul Blog Power 29 , care are ca tema :

” Iluzii/măști: – adesea oamenii aleg să își ascundă sentimentele. Mulți vor să pară altcineva și mulți oamenii își poartă propria mască.
Care sunt motivele pentru care cineva ar alege să-și poarte propria mască?
De ce ar avea nevoie cineva să se elibereze de propria mască?
Ce s-ar întâmpla dacă oamenii care poartă o mască ar renunța la ea și ar alege să nu se mai prefacă? „

Vreau sa felicit pe cel care a ales tema. Cu sinceritate ii spun: felicitari.

Salutari SINCERE tuturor!

PS: Sambata voi face o actualizare in care voi pune celelalte articole participante 🙂

update: Articole participante:

 1. Masca
 2. Bal mascat
 3. Eu sunt carnavalul!
 4. Omul cu O Mie de Fete
 5. Despre falsitate si oameni falsi. Apel la sinceritate.  (articolul de fata)
 6. Despre masti
 7. Sclav al mastii
 8. Fara masti!
 9. Diferit!
 10. Port masti de cuvinte
 11. Lumea este un bal mascat
 12. Eu am sa fiu ceea ce sunt

12 thoughts on “Despre falsitate si oameni falsi. Apel la sinceritate.

 1. Nici eu nu sunt de acord cu minciunile, chiar daca sunt „minciuni albe”. O minciuna tot minciuna ramane. Dar la evenimente in genul celor enumerate de tine, chiar n-are niciun rost sa fii trist, nu pt ca le-ai strica petrecerea celor de acolo. Ci pt ca celor de acolo nu le pasa de viata ta.

 2. Pingback: Fara masti! «
 3. A fi purtător de mască nu este tot una cu a fi mincinos. Un purtător de mască spune adevărul dar este foarte atent cum îl spune pentru a nu se trezi în clinci cu cineva mult mai tare ca el, situat pe o poziţie socială superioară lui.

 4. Pingback: Diferit! | Balantza
 5. Si eu sunt prea sincera, dar nu ma pot schimba. Si sincer, mai bine ca noi, decat ca altii care ne mananca de cur pe la spate! 😉

 6. Pingback: Blog Power 29 VOT! | MWB
 7. Pingback: Eu sunt carnavalul! « Momentul meu
 8. Imi place ca ai surprins diferenta dintre cele doua tipuri de masti. Sunt unii care dezvolta o placere in a se preface, o placere perversa. Pe de alta parte, cum ai spus, trebuie sa purtam o masca pentru ca suntem nevoiti.

 9. Pingback: Blog Power 30 | MWB

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !