Ziua Internationala a Cartii si a drepturilor de autor sau mai pe scurt Ziua Internationala a Cartii se sarbatoreste in fiecare an pe 23 aprilie. Aceasta zi a fost stabilita de UNESCO si a fost sarbatorita prima oara in 1995. Tot pe 23 aprilie crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Gheorghe. Anul acesta, insa, in Romania Sfantul Gheorghe se va sarbatori pe data de 29 aprilie. Motivele religioase, insa, nu fac obiectul acestui articol.
Revin, deci, la insemnatatea laica si deopotriva culturala a acestei zile: Ziua Internationala a Cartii si a drepturilor de autor. Desi lumea o stie dupa numele sau prescurtat, pentru mine partea a doua, cea legata de drepturile de autor, mi se pare la fel de relevanta.
Caci, din punctul meu de vedere, discutia despre drepturile de autor in ceea ce priveste cartile este ampla. Foarte pe scurt, fara sa detaliez, voi spune doar ca sunt destul de mirat de amploarea fenomenului cartilor piratate. Acum cativa ani, eram tentat sa spun ca nu prea se pirateaza cartile pentru ca acestea sunt frecventate de catre cei nu doar culti, ci si morali. Exista chiar chiar diverse glume, de oameni care isi lasa cartile expuse si se intorc dupa cateva minute, spunand calm: „Macar de s-ar fura cartile …”
Ele, insa, se fura si se fura destul de mult. Prea mult. Exagerat de mult. Nu cele fizice, ci cele virtuale. Dar tot furt se numeste.
Tototdata, de Ziua Internationala a Cartii si a drepturilor de autor mai semnalez un lucru important: vreau sa cumparati cat mai multi autori in viata. Urasc reactiile emotionale ce se petrec in cazul mortii oricarei celebritati culturale. Fani infocati ai artistului X, care se hotarasc abia la moartea lui sa-i cumpere albumele. Fani infocati ai scriitorului X, care constata ca, surpriza, nu au citit nimic de el. Acum, la moartea lui, plangandu-l cu lacrimi de crocodil, toti acestia fac vanzari record ale operelor acestor oameni geniali, trecuti in nefiinta.
Din punctul MEU de vedere, ar trebui sa ne mandrim ca suntem contemporani cu ei, iar mandria trebuie sa se manifeste prin gestul deloc simbolic de a le cumpara operele.
Drept urmare, in cele ce urmeaza voi semnala 5 autori, 2 romani si 3 straini (ca tot suntem pe data de 23 aprilie), autori care sunt in viata. Autori care ar trebui sa se bucure de munca lor atat timp cat traiesc. Asta, bineinteles, depinde de noi.
Sa incep, deci, cu cei 2 romani:
Eugen Ovidiu Chirovici
Este economist la baza, are 55 de ani si are un cv extrem de interesant. Unii il vad drept dubios. Este mason declarat si o scurta perioada de timp, 2002-2003, a fost consilier pe probleme economice al premierului Adrian Nastase.
Are o opera mai interesanta chiar decat CV-ul sau. V-as recomanda, dintre cartile citite de mine, Cartea Oglinzilor. Perspectiva multipla si modul in care ea s-a jucat cu mintea mea m-au facut s-o tin minte si s-o recomand mai departe. Promit sa mai citesc si alte carti de-ale lui.
Lavinia Calina
Nu, nu pot spune ca este scriitoarea mea preferata, dar tin sa subliniez un lucru: distopia ei 100% romaneasca, Ultimul Avanpost, chiar m-a dat pe spate. Faptul ca se petrece la noi, ca are multe referinte sociale si politice actuale si ca m-a facut sa ma simt ca s-ar putea intampla cu adevarat, ca MI s-ar putea intampla, ma fac sa o recomand tuturor iubitorilor acestui gen. Abia astept volumul al patrulea, care trebuie sa iasa cat de curand.
Voi continua, asa cum v-am promis, cu cei 3 autori straini, cu totii foarte cunoscuti.
Stephen King
Nu, Stephen King nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este considerat a fi unul dintre cei mai prolifici scriitori in viata. Desi s-a afirmat cu scrierile sale horror, acesta nu este nici pe departe unicul gen literar adoptat. Viata sa este aproape la fel de interesanta precum sunt si scrierile acestuia. Ultima carte de Stephen King pe care am citit-o este, de fapt, si cea mai noua ecranizare dupa scrierile sale: Cimitirul Animalelor. Ar trebui, la modul sincer, sa ne consideram norocosi ca suntem contemporani cu acesta.
John Grisham
Un alt scriitor prolific, John Grisham s-a afirmat ca autor de drama legala moderna, un mix extrem de interesant intre genul politist, drama si roman politic. De altfel, cariera sa, de avocat, politician, absolvent de contabilitate si baptist moderat se reflecta intocmai in operele sale. Romanul sau de debut, … si vreme e ca sa ucizi, se bazeaza pe un caz real, fiind conceput plecandu-se de la intrebarea Ce s-ar fi intamplat daca tatal victimei i-ar fi ucis pe agresorii fetitei lui?
Romanul de debut nu a avut mare succes la inceput, fiind redescoperit abia dupa aparitia urmatoarelor carti ale autorului.
Mo Hayder
Este una dintre descoperirile recente. Prima carte citita de-a lui, Omul-Pasare, m-a socat de-a dreptul. Trebuie, insa, sa tineti cont de doua aspecte: citesc multe thrillere, multe carti bolnave, ca sa ma exprim astfel, si nici nu ma sochez prea usor. Ganditi-va ca pana si unul ca mine a ramas socat de aceasta carte, aceasta poveste. A doua carte a lui a fost mai putin intensa, dar le astept cu nerabdare pe urmatoarele.
Cam atat despre cei 5 autori. Nu doar pe ei vi-i recomand, ci si pe multi alti. Va recomand, insa, gandindu-va la ziua de azi, sa cumparati cartile autorilor cat timp sunt ei in viata. Sa se bucure si ei de roadele muncii lor.
Ziua Internationala a Cartii si a drepturilor de autor este sarbatorita la Cartepedia printr-o promotie interesanta: transport gratuit la orice comanda. Asta pe langa alte promotii si cadouri surpriza. Doar astazi, 23 aprilie. Zic, deci, sa va grabiti 🙂
One thought on “Ziua Internationala a Cartii si a drepturilor de autor – cititi autorii cat traiesc”