Si trecu Ziua I de la Zilele Biz. Cum fu ea? Pai per total, promitatoare. Nu am fost pana acum la un astfel de eveniment, asa ca asteptarile mele erau legate de un taram necunoscut. Inainte sa va dau impresii de la fiecare prelegere in parte, semnalez urmatoarele:
1. AncaTinc a scris inaintea mea despre asta.
2. Pe blogul revistei Biz apar dupa fiecare zi scurte rezumate ale prelegerilor.
3. Pe chinezu l-am tot zis. Dar hai sa va si arat ce a bloggarit p-acolo: 1 2 3 4.
4. Primul meu articol, cu impresii generale.
Acum impresiile mele:
Sectiunea 1 a inceput cu Adina Vlad de la Unlock, care a prezentat un studiu interesant. Legat de acest studiu, cateva nelamuriri:
1. Cum au fost alesi subiectii, antreprenorii. Motivatia alegerii dupa numarul de angajati nu m-a convins. E o alegere discutabila, insuficient argumentata.
2. Cercetarea a fost calitativa. Corect, firesc. Insa pe o cercetare CALITATIVA pot fi trase concluzii GENERALE? Am dubii.
3. Pe langa asta, cica Unlock are constant cercetari despre valorile romanilor. Cultura romanilor. Nu faceau obiectul discutiei cica, deci nu ni s-au explicat foarte clar. Adina Vlad a spus insa un detaliu: peste 1000 de respondenti. Aha, deci era cercetare CANTITATIVA!
4. Deci au fost comparate datele unei cercetari CALITATIVE cu datele unei cercetari CANTITATIVE! Ori am facut eu degeaba 5 ani de sociologie, ori asa ceva e anormal. Una din doua. Sau poate cei de la Unlock revolutioneaza sociologia. Cumva
5. Sa nu intelegeti ca n-a fost o prezentare buna. Dimpotriva. Adina Vlad stie sa prezinte, le are cu vorbitul in public. Iar rezultatele sunt chiar utile. Insa cu limitele enuntate mai sus. Oricum, speech-ul si prezenta ei scenica au compensat lipsurile metodologice.
6. Altfel, se poate spune ca Ziua I de la Zilele Biz a inceput IN FORTA!
Apoi a urmat Aneta Bogdan:
1. Un la fel de bun vorbitor in public. Speech foarte bun, nu chiar la fel ca al Adinei. Poate Adina a punctat mai mult cu tineretea si frumusetea fizica.
2. S-a luat de cateva ori de Dan Diaconescu. Se poate doamna Aneta? Vreti sa va aveti rau cu poporu’?
3. A vorbit mult despre stat. Care e un nene rau ca nu ne ajuta pe noi antreprenorii. Rusine sa-i fie.
A urmat apoi Radu Enache:
1. Tipul de profesionist ce nu e interesat decat de transmiterea informatiei. Sobru, exact, dar plicticos. Daca nu esti pe domeniu nu e chiar omul ideal pe care trebuie sa-l asculti.
2. Am tinut minte o sintagma: REZISTA! VA FI SI MAI RAU!
Dupa Radu Enache a fost Florin Talpes:
1. Tipul este fondatorul Bitdefender. Un om nu atat de carismatic precum primii 2, dar oricum mult mai bun la discurs public fata de precedentul (poate si datorita varstei).
2. O idee: gaseste intai nisa si apoi axeaza-te pe ea. Nu invers. Iar nisa trebuie sa fie una la care tu sa te pricepi.
3. Piata romaneasca nu respecta proprietatea intelectuala. Din acest motiv la noi sunt la moda programele gratuite. Cica nu suntem cu mult diferiti fata de piata Sud-Americana ori Chinezeasca. Deh, popoare prietene.
Cam asta fu prima sesiune.
Sesiunea a II-a:
A debutat tot in forta, cu Dragos Anastasiu:
1. Un alt discurs foarte tare. Intentionat or fi fost pusi cei 2 ca deschizatori de sesiune (Dragos Anastasiu si Adina Vlad)?
2. O mica bila neagra: are iphone.
3. Antreprenor: proprietar de antrepriza.
4. Cea mai tare chestie: ca sa intelegi un antreprenor, trebuie sa intelegi comportamentul unui delicvent juvenil. Asa o fi.
5. Ultima chestie: am auzit pentru prima oara de intraprenor. Adica antreprenor intr-o firma mare. Si sclav, si sef de sclavi. Aha.
A urmat apoi Tiberiu Moisa, de la Banca Transilvania:
1. Tipul m-a dezamagit profund. Plicticos ca un corporatist. Imbracat ca un corporatist. Camasa alba, costum negru. Cravata era gri (combinatia dintre cele 2 ). Deci numai non-culori pe el.
2. Dar cica cei din domeniul bancar nu-s corporatisti. Ok, bancherii sunt specie separata. Am aflat ceva nou.
3. Daca pui o intrebare si ridica 3 oameni mana pentru a raspunde DA, inseamna neaparat ca toti ceilalti raspund NU? Poate toti ceilalti se abtin pentru ca habar n-au raspunsul. Dar deh, la banca da eroare cu non-raspunsurile astea. Ori e alba, ori e neagra. DECAT cravata poate fi gri.
4. Esecul face parte din ecosistem.
5. Concluzia apoteotica: nu oricine are STOMAC de antreprenor. STOMAC, NU CAP? Pe bune? Credeam ca doar Basescu gandeste asa, cu STOMACUL de politician. Pe care cica Gusa il avea pe vremuri. Deci in antreprenoriat si in politica iti trebuie stomac. Capului nu i s-a gasit inca o utilitate clar definita.
A urmat un tip de la Microsoft, Daniel Rusen:
1. Daca mai vorbea 10 minute cred ca m-as fi apucat sa instalez Linux pe PC. Doamne, simteam ca turbez.
2. Cloud computing in sus, cloud in jos. Doamneee…
3. Dupa conferinta, o tipa zicea: A FOST UN ADVERTORIAL MAI LUNG SI PREA EVIDENT. NU, N-A FOST ADVERTORIAL! A FOST O REPRIZA DE TELESHOPPING. Pe bune: de ce nu ne anunta: 2 CONFERINTE, O REPRIZA DE TELESHOPPING… Sa stim la ce sa ne asteptam.
4. Doamne, cand spusese de intrebari, imi venea sa zic: NUUUUUUUUU, NICIO INTREBARE! COBOARA URGENT DE PE SCENA!
5. Carisma 0. Mai era nevoie sa zic asta? El are brandul in spate, carisma e pentru brandurile mici.
6. Trebuie sa stim sa ne promovam. Daca nu ne zicea el nu ne dadeam seama.
Gata, am scapat. A urmat Octavian Badescu:
1. Blond, cu cravata galbena. Frumoasa asortare.
2. Faxa din tineretea lui: a stat 6 ore la coada la Hotel Bucuresti pentru a se angaja la primul MC din Romania. A fost respins. Dupa 15 ani, in acelasi loc, a negociat un contract tare. Ar trebui sa fie recunoscator toata viata MC-ului ca nu l-a angajat.
3. Are umor, are carisma. Bine, vazute in contrast cu predecesorul par mult mai mari decat sunt efectiv.
4. Pare politician. Candideaza undeva?
5. A dat un citat dintr-un poet citat si de Mihai Neamtu. Adica din Radu Gyr (sper ca asa se scrie). Asta mi-a spus o frumoasa avocata, ce era langa mine. Despre ea nitel mai incolo, ca a vorbit si ea.
6. Statistica: in 2012 s-au infiintat cele mai multe firme. Nu-mi dau seama daca e atat de bine pe cat pare.
A urmat la microfon un sociolog, Dorin Bodea:
1. Are alergie la microfon. Singurul care a vorbit fara. Cand ma gandesc la cati profesori de la mine de la socio vorbeau fara microfon imi dau seama de unde i se trage.
2. A inceput cu un citat din … Marx. O definitie. Dupa citatul din poetul legionar, fix Marx lipsea. Sigur Zilele Biz sunt ceva CAPITALIST?!
3. A avut un studiu interesant, dar m-a pierdut de tot in detalii. E sociolog insa, merg pe mana lui.
4. Raman cu ceva de la el: cand ne asumam riscuri, pierdem; cand nu ne asumam riscuri, pierdem intotdeauna.
A urmat apoi unul dintre cei mai apreciati speakeri, Shachar Shaine. Desi de origine israeliana, a vorbit destul de bine romaneste. Sunt romani care vorbesc romana mult mai prost. Oricum, cinste lui ca a vorbit romaneste. Putea sa vorbeasca engleza (pe care probabil o vorbeste la perfectie), insa a preferat sa ne respecte ca natie, si sa ne vorbeasca in limba noastra. Bravo lui. Cateva idei:
1. A inceput facandu-mi pofta de bere. Si de mici. Trist.
2. Doamne, cate idei despre bere mi-am notat in agenda. Vreo 3 liniute despre asta. Da, chiar i-am dus lipsa.
3. Doua idei foarte tari:
– antreprenorul nu e altruist, ci este si trebuie sa fie egoist;
– trebuie sa stii ca nu stii.
Din astea 2 rezulta ca am stofa de antreprenor. Pe bune: egoist sunt cat cuprinde, iar de stiut e clar ca nu stiu nimic. Sunt convins de asta. Asadar, de ce afacere sa ma apuc?!
4. Alta vorba de duh: cash is the king. Cetatean israelian…
5. Era 15 fix, si bateria telefonului meu dadea semne de oboseala. Asa ca am lasat-o mai moale cu twittereala.
6. Pe bune acum: a avut un discurs foarte bun. Felicitari pentru el. De glumit putem glumi. Desi suna bine ideea cu CASH IS THE KING (trebuie luata la propriu, sa ai cash mult, nu bani blocati).
Sesiunea s-a incheiat cu Cristian Darmanescu:
1. Tuturor ne era foame. Multi chiar nu-l prea mai ascultau.
2. Un antreprenor trebuie sa se descopere pe sine, propriile talente. Si totusi, daca n-are niciunul?
3. Discurs prea plictisitor, iar mie imi era prea foame.
4. Si nenea isi facea reclama la propria firma. Mult mai finut decat cel de la microsoft.
Si gata si sesiunea a II-a. Sesiunea a III-a acum. Care urma sa fie cea mai plictisitoare. N-a fost deloc asa, dupa cum vom vedea.
A inceput cu Gabriel Biris:
1. Desi trebuia sa vorbeasca al II-lea, a vorbit primul. Ordinea nu s-a respectat nici la sesiunea a II-a.
2. Discurs foarte bun si foarte neplictisitor pentru tema abordata: tva-ul.
3. TVA-ul este precum apa in natura. Circuitul ei adica. Si nu trebuie intrerupt.
4. Sala se golise insa treptat. Unii oameni uitasera sa revina de la masa. Altii uitasera ca mai e sesiunea a III-a. Altii plecasera inca de la prima sesiune. Pacat, au pierdut o sesiune utila si chiar neplictisitoare.
5. Eu pe agenda ajunsesem la pagina a VII-a. Uau, n-am mai scris atata demult. De mana. Aici scriu pe scurt, agenda insa imi va ramane.
6. Nu mi-am dat seama daca tipul e economist sau jurist. Dupa carisma, pare jurist.
7. Am aflat ca va candida la aceste alegeri. Acum, de pe net, aflu ca este vicepresedinte al Fortei Civice. Un tip atat de inteligent si carismatic sa se duca la un astfel de partid?… Trist.
8. Colegiul pe care candideaza cuprinde hotelul unde a avut loc conferinta.
9. Tipul a plecat grabit (in campanie), nu a mai permis nicio intrebare.
A urmat unul din discursurile mele preferate, al doamnei avocat Luisiana Dobrinescu:
1. Incep prin a spune ca a stat ceva timp langa mine. Foarte simpatica si deschisa. Contrar perceptiei generale ca avocatii sunt incuiati.
2. Mi-a lasat si cartea ei de vizita, si eu pe a mea. Pentru ca o laud aici pe blog oare ma va apara in instanta daca ma da in judecata Microsoftul? 😛
3. Nu stiu daca ma apara gratis, dar poza cu ea tot facui. Merita, ca avu discurs bun:
4. Si-i dau si link: http://www.ddrept.net/ . Lasand gluma la o parte, ea e specializata pe tva si taxe. Deci daca ma da in judecata acea mare firma pe care n-o mai pomenesc, probabil va trebui sa ma descurc singur.
5. In timpul discursului ei am aflat de pe twitter ca au fost condamnati oamenii de fotbal din dosarul transferurilor. Acuzatia era … EVAZIUNE FISCALA. Despre asta vorbea si tipa. Coincidenta oare?
6. Ea a avut un discurs si carismatic, si util, dar si profi.
7. I-am pus si eu o intrebare. Legata de cuantumul TVA. Ea a spus ca ne-ar fi fost dictat de FMI. Asa o fi.
8. Cica Comisia Europeana impune un TVA MAXIM de 25% si ca trebuie maxim 4 cote de TVA diferite. Interesant. Eu sunt absolvent de drept, apropo. Oare n-ar fi trebuit sa stiu deja astea?
9. Se facuse 5 fara ceva. Pacat ca tipa s-a grabit sa termine. La 5 era deadlineul, depasit si ala.
10. Informatiile erau bune si corecte, completau pe cele ale predecesorului. Insa era tipul de discurs la care te opreai din scris pentru a-l putea asculta. Si din cauza asta informatiile sunt doar cele tinute minte. Astept de la alti bloggeri sa scrie exact. Sigur au fost oameni mai constiinciosi ca mine.
Ziua s-a incheiat cu Dragost Cabat:
1. S-a vazut imediat diferenta dintre un economist si un jurist. Dupa un jurist a venit un economist. Era si ultimul discurs. Plictiseala era in floare. La aia care mai ramasesera in sala.
2. Din nou reclama la propriul produs. Poate asa era in program: ziua se incheie cu teleshopping.
3. Am retinut ca lucrurile rele se fac foarte repede. Asta e corect.
4. Ajunsesem la a IX-a pagina pe carnetel…
5. Chestiile de pe net nu se cumpara, ci se fura. Mai aflasem de la cineva asta.
6. Si-a facut reclama la site de alte cateva ori. Cu cat isi facea mai des, cu atat ma facea sa nu-i dau link-ul. Ce sa zic, a reusit.
Cam asta fu ziua I de la Zilele Biz. Inainte sa inchei, mai semnalez 2 articole aparute in timp ce scriam eu acest articol: 1 si 2.
Salutari ANTREPRENORIALE tuturor!
ps: A mai scris cineva despre Ziua I de la Zilele Biz? Mai astept articole 🙂
Termina, frate, cu virgulele inainte de „şi”.
Pana am terminat articolul de citit, mi-a venit sa te strang de 100 de ori de gat! 😛
Irina, și eu mai folosesc virgula înainte de ș câteodată. Sunt diverse contexte unde este cerută virgula… 🙂
Te link-uiesc in articolul meu, acum.
It’s gonna be a pingback below 😀
Esti citat si tu. Dar la sfarsit, la acele 1 si 2. Ca ai publicat dupa ce ma apucasem de scris, dar inainte sa-l termin 🙂