Si ieta ca ajunsaram si la Ziua a IV-a la Zilele Biz. Una foarte responsabila de felul ei. Sa vedem cum a decurs…
Intai si intai, a fost o zi mai scurta. A durat doar pana la 14 (ma rog, s-a depasit termenul, dar nu foarte mult). Din acest motiv n-am mai avut masa de pranz. Dupa gusturile mele ar fi fost mai bine sa fie ziua cea mai lunga joia (sau miercurea), iar vinerea cea mai scurta. E azi, vineri, ziua cea mai lunga. Sa se incheie in forta Zilele Biz.
Sa vedem acum, pe scurt, cine a vorbit ieri.
A inceput John Holm, cu un discurs foarte inflacarat, intr-o engleza perfecta, despre responsabilitate. Si cum putem face bine. O fraza cheie am retinut (o intrebare de fapt): can you make money by making good? Buna intrebare, greu raspuns.
DUpa el a urmat Andrei Churican, cu un discurs mega-plicticos despre dezvoltare durabila. E important cum va fi planeta in 2050, dar oare vom ajunge pana in acel an? Parca pe 21 decembrie…
Altfel, datele erau corecte: 2050 vom ajunge sa consumam cat 4 planete (adica de 4 ori productia). Nu e a buna, stiu asta. Insa chestiile utile pot fi ambalate nitel mai bine zic.
A urmat Maria Gavrilescu cu Doggy Bag. Ideea este simpla: nu mai risipi mancarea, cere-o la pachet daca nu o poti manca acolo. Unora le este atat de rusine sa faca acest lucru. Speech-ul asta m-a prins din 2 motive:
1. Era un discurs bun, tinut de o persoana carismatica.
2. Era o chestie realmente utila. Nu chestii generale, gen TREBUIE SA FACEM CEVA. Era un exemplu, si unul bun.
Iar legat de asta am si pus o intrebare. Legata de portiile de la restaurante. Exista portii unice: vreau cartofi prajiti, vreau cascaval pane, vreau o pizza(rare cazuri cand sunt 2 dimensiuni, si alea ciudate: una prea mica, alta prea mare). Din acest motiv e risipa asta. Trebuie vorbit si cu patronii/proprietarii, sa schimbe si ei ceva. Oricum, daca vine chelnerul la tine si te intreaba, parca iti piere sentimentul de rusine.
Asta m-a dus cu gandul la o intamplare reala. Eram la o pizzerie cu niste amici. La un moment dat unei tipe ii ramane o felie. Noi ne grabeam sa plecam. Ea il roaga pe chelner sa i-o puna la pachet. Eu n-am avut nicio reactie, nici pozitiva nici negativa. Altii de la masa s-au uitat mirati. Mai-mai sa spuna ca se face de ras. Contra acestor reactii trebuie luptat. Felicitari pentru initiativa.
A urmat apoi Cabral, care a fost si speaker (putin timp), dar si moderator. Sincer, ma asteptam sa fie primul vorbitor. Pana acum, in cele 3 zile, primul vorbitor a fost invariabil cel mai bun speaker. Cel mai carismatic. De data asta au incalcat nitel regula.
Ca si speaker e foarte bun. Doar asta ii e meseria: sa vorbeasca. La tv sau oriunde. Iarasi un om cu idei si initiative corecte:
1. Consum responsabil de alcool.
2.Nu te urca la volan beat.
Prima chestie e legata de patronii barurilor, care indeamna clientii sa tot consume alcool. Inca o bere, inca una. Mai bine chelnerul ii ofera suc (cola e buna la betie) sau apa. Tot profit e si la aia. A doua chestie e legata de nebunii care se urca beti la volan. Si care cred ca cel mai grav lucru e sa fie prinsi de politie. De fapt, cel mai grav e sa faca accident. Cat se poate de corect.
Cabral face apoi pe moderatorul (e bun si la asta) si invita in scena alte cateva persoane. Aici am fost nitel bulversat: unii figurau pe foaie (pe program), altii nu.
Prima a fost o tipa Diana (nu am retinut celalalt nume), care vorbea fara prea multa convingere despre dezvoltarea durabila. Nimic concret, doar generalitati.
A urmat o bibliotecara, Adriana Plugaru. O femeie simpla, foarte inimoasa, care probabil nu mai tinuse niciun discurs in viata ei. Au considerat probabil ca fac un lucru bun daca o pun sa vorbeasca (habar n-am cine: Cabral, organizatorii), dar multa lume cam stramba din nas cand o auzeau. Irina de exemplu o critica subtil la ea pe blog. Dar acolo live reactiile erau mai „importante”. Pe blog poate lumea evita sa spuna, si din respect pentru acea femeie (in fond, ea merita incurajata pe ce face), dar si pentru Cabral. Da, ca om merita si el toate aplauzele (la propriu si la figurat). Dar parca atunci cand aduci pe scena un om (mai ales in fata unui public nitel mai exigent, ca la Zilele Biz), ar fi indicat ca acel om sa fie nitel pregatit pentru a tine un discurs.
Trecem peste.
A urmat Bogdan Cord. Irina nu intelesese din prima numele lui, asa ca i-am scris, sa fie clar (am dat ulterior si pe twitter): Bogdan Cord, cunoscut in lumea interlopa drept Boggie Corason. Discursul sau n-a mers insa la corason, asa cum il recomanda numele. Tipul reprezenta Ursus si sustinea ca Ursus i-a oferit o noua viziune, l-ar fi plasat pe un drum. Ursus are campanii gen CONSUM RESPONSABIL (ma rog, nu sunt doar ei). Problema mea cu Ursusul este legata de eveniment: tu, firma de bere, vii la un eveniment sa imparti PLIANTE?! Pai lichidul ?! Sa consumam si noi (responsabil, nu altfel). Cand fu concurenta de la Staropramen sponsor (Social Media SUmmit, Webstock, Bizcamp), era ditamai frigiderul. Da, stiu, Ursus sunt ardeleni. Deci sunt oameni cumpatati. Si totusi, cumpatat as fi savurat o bere.
A urmat apoi un student, Cristian Sitar, de la Cluj. El cica nu e student, e doctorand (in biologie). Cabral ca e student. Cine are dreptate? Cabral. Studentii sunt mai nou studenti-doctoranzi. Deci da, era student. Ce e important cu acest Cristian Sitar? A fost bursier Ursus. El a incurajat mijloacele traditionale (alea prietenoase cu mediul) de prelucrare a terenurilor agricole. Foarte tare tipul, si si-a stapanit foarte bine emotiile. Pe care cu siguranta le avea.
A urmat apoi Paul Andre Baran, vorbind despre un program de dotare a bibliotecilor din Romania cu calculatoare. Peste 27 de milioane de dolari s-au dat pe asa ceva. Buna initiativa, din nou ceva util.
Ganditi-va ca toti astia au vorbit intr-o singura sesiune. Fara pauza. A fost destul de obositor si pe alocuri plictisitor (nu erau toti speakeri profesionisti). De altfel se observa prin sala ca la unii n-au fost deloc intrebari. Lumea astepta sa se termine, o cafea ori un Pepsi erau un remediu foarte buna. Ultima chestie legata de sesiunea asta e tot despre Cabral: scria pe a lui prezentare ca are 83 de slide-uri, si ne-a prezentat cateva. Ca doar cateva avea. Are simtul umorului omul. Bravo lui.
Dupa pauza a urmat o sesiune foarte draga mie: Hate the world. Inceputa cu ura de catre Semida Duriga. A spus ce uraste ea (hate hate hate). Dar a continuat spunand ca meseria ei este sa faca din negru roz. Cam greu. A dat si cateva spoturi foarte tari (lucreaza pentru agentia de publicitate NEXT), inclusiv unul de promovare a Zilelor Biz 2012, dar si cel de anul trecut. Parca asta de anul acesta e mai bun. Oricum, felicitari pentru ambele. Si pentru discursul plin de ura (constructiva).
Paranteza. Ma intrebam pe twitter: daca vom comenta, in orice fel, sesiunea asta despre ura, inseamna ca suntem /ne transformam in hateri?! Paranteza inchisa.
A urmat tot un discurs asemanator, al unui client al agentiei Next, Ioana Ciuta – Terra Mileniul III. Uraste rahatul de caine, dar iubeste cainii. Uraste manelizarea tarii (sa zic ceva? mai bine ma abtin). Uraste multe. Dar a si facut ceva: a transformat deseurile agricole in combustibil pentru incazile (brichete de paie). Ideea e foarte tare, merita apreciat cel care a initiat-o (un iesean). Un banc misto legat de asta.
A venit apoi un nene, Corneliu Fecioru, care ne-a vorbit despre materiale de constructii. Foarte putini erau pe domeniu in sala, asa ca putina lume a retinut detalii din aceasta prezentare. Mai tare a fost insa o intrebare: cum vad tinerii meseria de zidar? Nu s-a raspuns indirect, dar s-a vorbit despre viitorul meseriei, despre faptul ca noua ne place sa stam la casa (curte), ca acum stau foarte multe familii in case unde sunt 2 sau chiar 3 generatii. Absolut corect.
Costel Popa, urmatorul vorbitor, a avut si el o prezentare buna. E adevarat, vorbitorul a fost nitel sub nivelul prezentarii efective (Power-point-ul), dar per total a fost ok. Am retinut ceva legat de apa din Bucuresti: radet-ul ne-o da buna, dar tevile din bloc sunt problematice. Asa o fi. De asemenea, vorbea despre necesitatea reciclarii. Inclusiv despre necesitatea unei legi privind achizitiile publice ecologice. Discurs corect, argumente logice. Oare le va pune cineva in aplicare?
Inchei cu partea frumoasa a zilei: Wonder Limonade Maker Iulian Vacarean. El si inca 2 tipe (am uitat numele lor, daca citesc articolul acesta rog sa se prezinte) fac limonada naturala (una foarte buna), iar banii stransi ii doneaza copiilor de la Marrie Currie. Doneaza inseamna ca fac diverse lucruri pentru idei. Ideea a fost foarte tare, prezentarea foarte buna si tipul este foarte carismatic. M-au facut sa le si cumpar produsul, o limonada foarte buna. Merita banii dati si daca acestia n-ar fi fost donati. Oricum, mi-a placut atitudinea unor oameni din sala, care dadeau bani pe limonada si nu mai luau restul. Eu am dat fix, recunosc, dar i-am dat din suflet. Felicitari pentru tot.
Inchei cu cateva precizari legate de ziua de ieri, dar si ce urmeaza azi:
1. Din afisul de azi lipseste Mircea Cartarescu. Habar n-am de ce. Rautaciosii (haterii) sustin ca acesta inca mai e suparat din cauza ratarii nobelului pentru Literatura. Asa o fi. Alte zvonuri n-am, asa ca spun doar ce am auzit.
2. Zilele acestea trebuia sa vorbeasca si Octavian Bellu. Parca marti. Pacat ca n-a vorbit nici el, ca de altfel nici Adrian Porumboiu luni. Trist.
3. Azi e insa Bogdan Naumovici. Un om foarte bun pe domeniul lui, publicitatea, dar controversat pentru ca a facut acele campanii publicitare pentru Rosia Montana Gold Corporation. Aceiasi hateri se intreaba de ce n-a venit Naumovici (poreclit Cianurovici, nu se stie de ce) ieri, la ziua responsabilitatii sociale. S-ar fi potrivit mai bine-n peisaj.
4. ZIua de azi incepe cu Vintila Mihailescu. Tot respectul pentru acest om. Abia astept sa-l aud vorbind.
Despre ziua de ieri au mai scris: Irina (a scris 3 articole, 2 citate pe parcursul textului), Luiza (3 articole: 1 2 3). Astept si alte articole.
De asemenea, aman articolul cu link-urile tuturor blogurilor ce au scris despre eveniment. Il voi posta duminica. Pana atunci, rog a-mi semanala orice articol scris pe blog despre acest eveniment (ma intereseaza in special cele din timpul si de dupa eveniment, nu neaparat cele care anuntau prezenta aici).
UAU! PESTE 1700 DE CUVINTE! Sunt curios despre ziua de azi cat o sa scriu (poate fac 3 articole la ce zi se anunta…).
Deci gata ziua a IV-a la zilele Biz. Asteptam incheierea in forta. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
2 thoughts on “Ziua a IV-a la Zilele Biz”