Si a trecut ziua I la Zilele Biz 2013. Trebuie sa va zic cateva impresii dupa ziua I. Intai, 2 generalitati:
1. Anul acesta sunt mai putini bloggeri ca oricand. Din numaratoarea mea am fost vreo 5; daca or mai fi fost prin sala bloggeri pe care sa nu-i stiu eu asta e, insa dintre cunoscuti erau cam 5. Si cam cunosc bloggerii.
2. Am avut placerea de a ma reintalni cu 3 fosti colegi: 2 fosti colegi de facultate si un fost coleg de la o Scoala de vara (cea de la Rasnov, din 2011).
Acum cate ceva despre prelegerile de astazi (nu voi scrie despre toate, ci despre cele care m-au impresionat/mi-au placut cel mai mult):
1. Primul speaker care m-a impresionat a fost Marius Stefan (Autonom Rent a Car). Pe langa faptul ca este un om foarte carismatic (le are cu vorbitul in public), a avut si niste idei foarte interesante (si constructive). Am retinut 3:
– La el in firma este un target de carti citite. A infiintat o biblioteca pentru angajati, iar la evaluarile periodice angajatii sunt intrebati care este ultima carte citita. Printre absolventi, ultima carte citita este Baltagul.
– De la fiecare speaker ar trebui sa retinem macar o idee. Daca am retine de la fiecare macar o idee ar fi ideal.
– Cota de piata mare nu inseamna automat si profit mare. Firma lui are cota de piata in orasul sau natal, Piatra Neamt, e aproape 100%, dar profitul este mic (nu este un oras foarte activ).
– Inca o observatie: i-am pus intrebarea care este ultima carte citita (asta pentru ca se laudase cu acel target de carti citite). Raspunsul lui a fost Malcolm Gladwell – David and Goliath (am inteles ca urmeaza sa se traduca in romaneste aceasta carte). Interesanta carte.
2. Al doilea speaker care m-a impresionat a fost Irina Arsene de la MindIt. Ea a introdus in Romania conceptul de backround screening. In ce consta el? Simplu: in verificarea informatiilor de pe un CV. Ai spus ca ai absolvit facultatea de drept din cadrul Universitatii din Bucuresti? Foarte bine: ea se duce la acea facultate sa afle daca intr-adevar asa a fost. Si la fel face si cu fosturile joburi, si cu ONG-urile pe unde ai activat si in general iti verifica toata activitatea. La ea apeleaza firmele, care platesc o anumita suma de bani pentru fiecare CV de verificat. Toate informatiile pe care le vor obtine sunt cele publice (nu e un secret daca X a fost sau nu absolvent al unei facultati), deci nu este chiar o activitate de detectiv particular. Ideea e buna, ma bucur ca e cineva care o pune in aplicare.
3. Ovidiu Barbier – Dinner in the Sky. Iarasi o idee foarte tare: sa servesti masa (cina de preferat) la o altitudine considerabila. Pur si simplu esti ridicat la inaltime, alaturi de alti oameni (maxim 22 in total), unde iti vei savura masa, bautura ori chiar concertul. Pacat ca este prea scump pentru ca mi-as dori enorm sa am parte de o asemenea experienta.
Acestia trei m-au impresionat. Urmeaza acum persoanele care mi-au placut, dar pe care-i cunosteam deja din alte ocazii.
4. Adina Vlad, de la Unlock, a prezentat rezultatele studiului Top Antreprenori 2013. Toate detaliile despre acest studiu gasiti pe blogul Martei Usurelu.
5. Jean Valvis a avut si el un discurs bun. Nu l-am auzit niciodata live, in vreo conferinta, singurele dati cand l-am auzit vorbind fiind la tv. Are un accent simpatic, insa ideile sale sunt extrem de bune. Cateva dintre ele:
– Antevorbitorii sai nu au folosit deloc limbajul de lemn. Una din dovezi era faptul ca pana si bancherul a avut ceva imaginatie (confirm).
– Antreprenorul nu este specialistul. El nu are expertiza pentru ca nu are nevoie de ea. Facultate de antreprenori nu va exista niciodata. E adevarat, trebuie sa te documentezi cu privire la domeniul in care urmeaza sa investesti, dar asta nu te va face specialist.
– El a povestit cum a pornit apa plata Dorna. Cica prin 96 un ministru i-ar fi spus: cum vrei tu sa vinzi apa chioara romanilor? Chiar a reusit sa vanda 🙂
– O ultima idee interesanta: trebuie sa cunosti foarte bine piata. Trebuie sa gasesti bresa, nisa, pe care poti sa investesti. In 96 nu exista conceptul de apa plata in Romania.
Si acum, pe scurt, idei de la alti cativa vorbitori:
– Dragos Petrescu – City Grill: Inovation is hard, but execution is harder. Trebuie sa te indragostesti de o idee, sa se nasca o relatie de dragoste intre tine si ea.
– Iulian Stanciu – EMAG: fara pasiune nu poti face business. Banii nu sunt un obiectiv, ci un rezultat. Trebuie sa ai viziune, dar si curaj sa o pui in aplicare. Nu poti face asta de unul singur, trebuie sa-ti creezi o echipa care sa creada in viziunea ta.
– Tnt Brothers sunt 2 frati care au infiintat primul centru privat de parasutism din apropierea capitalei. O poveste cu adevarat la inaltime (inaltimea fiind mult mai mare decat in cazul Dinner on the sky).
Cam atat despre ziua 1 de la Zilele Biz 2013. Despre aceeasi zi au mai scris Anca Duma si Cristian Florea.
Programul zilelor urmatoare il aflati de pe site-ul oficial al evenimentului. Pe twitter puteti urmari hashtagul oficial: #zilelebiz (probabil va ajunge cel mai utilizat hashtag in aceasta saptamana).
O mentiune personala: astazi (marti) nu voi ajunge la conferinta, avand o alta treaba (o sa va povestesc despre ea, dar dupa), insa de miercuri pana vineri voi fi acolo. Asadar, cine doreste sa ma intalneasca acolo o poate face miercuri, joi si vineri, de la 10 la 16 (ori 17).
In final trebuie sa va zic o chestie nitel off-topic: am discutat cu un reprezentant al companiei Black Cab (Alexandru Iancu numele sau). Am inteles cum sta treaba cu aceasta afacere numita Black Cab. Este taxi si nu prea (ei nu o numesc taxi). Poti sa-ti programezi un taxi (la ora 6 sa fie in fata localului X sau in fata casei). La un pret de 90 de lei (singur) sau 145 (cu alte 3 persoane) poti sa-l rezervi pentru un eveniment intreg (te duce de acasa la eveniment, te asteapta acolo si te duce inapoi acasa). Un fel de sofer personal. Conditiile sunt speciale: sunt masini Skoda, toate noi, soferii sunt imbracati la 4 ace, stiu engleza, nu se fumeaza in masina, este curat. Tot tacamul zic. Il poti folosi si doar ca taxi (trebuie sa-l chemi, ori cu aplicatia, ori telefonic).
Cam atat despre ziua 1 de la Zilele Biz 2013. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!