Zgarcitii sunt ecologisti fara sa vrea. Gesturile mici fac minuni.

#EcologistiLaPuterea100 ecologisti fara sa vrea

Ecologisti fara sa vrea? Se poate asa ceva? Este posibil sa te afli intr-un grup social fara ca tu sa-ti doresti asta? Eu va zic ca se poate si va si explic cum.

Unii batrani nu inchid televizorul doar de la telecomanda, ci se deplaseaza sa-l scoata complet din priza. Consuma becul ala noaptea aiurea. Ei nu-ti vor putea explica, concret, cat consuma, nu stiu asta, dar dorm mai linistiti stiind ca nu e nimic care sa consume curent toata noaptea.

Unii oameni nu-si tin incarcatorul de la telefon in priza decat atunci cand e si telefonul conectat. De ce sa consume aiurea, zic unii. Altii spun ca exista riscul ca acel incarcator sa se deterioreze in timp.

Unii oameni isi inchid laptopul/calculatorul de la birou atunci cand pleaca, cand sunt in pauza. Auzisem pe cineva ca era revoltat de faptul ca la el la birou calculatorul trebuie sa stea in functiune in timpul pauzei de o ora. Atata energie consumata aiurea?

Unii oameni isi inchid curentul cand pleaca, lasa frigiderul gol si nici macar un beculet, de la vreun prelungitor, nu este aprins in casa lor.

Unii isi inchid apa, nu care cumva sa pice vreo picatura si sa se vada la factura.

Unii aplica cele mai diverse metode de racorie a casei, atat ziua, cat si noaptea, doar-doar nu vor fi nevoiti sa-si cumpere aer conditionat. Care, bineinteles, costa.

Unii isi schimba masina la fiecare 4 ani nu pentru ca nu ar mai functiona, ci pentru ca, zic ei, cu cat se invecheste cu atat consuma mai mult.

Unii se uita la temperatura apei atunci cand spala rufe. De ce sa pun 90 de grade daca rufele acestea se spala la fel de bine si la 60? Ori la 30? Unii fac asta pentru a-si proteja hainele, altii se gandesc la consumul de curent.

Acum, intrebarea cheie este alta: cati dintre cei de mai sus sunt ecologisti si cat sunt zgarciti? Care este granita dintre cei 2 termeni, cele 2 notiuni?

De fapt, nu radeti, dar CU TOTII sunt ecologisti. Ecologisti sunt cei care intreprind actiuni care protejeaza mediul. Zgarcitii sunt ecologisti fara sa vrea.

Si fix asta este cheia. Ori ar trebui sa fie. Daca nu constientizati asta, voi, cei care iubiti natura, nu rezolvati nimic.

In loc sa incurajati oamenii sa se gandeasca la stratul de ozon (era sa scriu o-zone) ori la balene, mai bine le-ati explica in mod concret cati bani ar economisi daca ar intreprinde cateva actiuni aparent neimportante. Mai bine le-ati explica in mod concret cat de util ar fi sa renunte la frigiderul lor antic, la care tin, cumparand in schimb unul cu o clasa energetica superioara. Mai bine le-ati explica de ce nu e bine sa spele toate rufele la 90 de grade.

Ori invata-i cum sa foloseasca in mod eficient energia din bucatarie. Nu zic INVATA-LE, caci nu plec de la premisa ca acolo, in bucatarie, stau mai mult femeile decat barbatii.

A vorbi cuiva pe limba lui nu este nicidecum un lucru rusinos. Da, multi nu sunt interesati de planeta, de stratul de ozon ori de resursele limitate ale acesteia. Ei sunt interesati cu precadere de ei insisi, de viitorul lor apropiat ori indepartat.

Fix asta fac cei de la E.ON Energie Romania: vorbesc pe limba tuturor. Campania lor, #EconomiiLaPuterea100, face exact acelasi lucru. Te invata sa economisesti, te invata sa fii eficient.

Cele 2 clipuri de mai sus sunt din aceasta campanie, caci cei de la E.ON au fix 100 de sfaturi privitoare la economia de energie.

Si, legat de zgarcenie, discutia ar trebui sa fie ampla. Zgarcitii ar trebui priviti atat din perspectiva psihologica, la nivel individual, dar ei ar trebui judecati si din punct de vedere sociologic si economic.

Caci, din multe puncte de vedere, exact cum am aratat mai sus, zgarcitii sunt foarte utili sociologic. A face economie de curent ori de apa nu este neaparat un lucru rau. Cand economia la apa se traduce prin a nu te spala ori a nu spala rufele, lucruri care genereaza mirosuri oribile in jur, e clar ca zgarcenia este daunatoare.

Dar a te opune zgarceniei doar de dragul opulentei, a consuma doar de dragul de a consuma, nu este nicidecum un lucru de dorit. Economic vorbind, banii trebuie sa circule, drept urmare consumul, in mod teoretic, ar trebui incurajat. In mod practic, insa, chiar si cei cu bani ar trebui sa fie constienti ca exista anumite limite.

Totodata, chiar daca nu te situezi in niciuna dintre extreme, ar trebui sa nu mai repudiezi din start zgarcenia. Cati dintre noi nu rad atunci cand aud de vreun zgarcit notoriu? Cand aud cum cineva are grija sa stinga lumina cand iese din camera, cand cineva face observatie ca ai uitat apa deschisa ori cand cineva te intreaba, aproape revoltat, de ce ai lasat laptopul/pc-ul deschis atunci cand esti plecat…

Daca iubim natura, ar trebui sa mizam intai si intai pe aceia care sunt ecologisti fara sa vrea si pe actiunile lor. Ecologistii declarati sunt putini si foarte greu ii putem convinge pe altii sa devina astfel de oameni. Schimbarea convingerilor unor oameni este aproape imposibila; schimbarea unor comportamente, atunci cand acestea aduc beneficii imediate, este foarte posibila. Ma bucur ca cei de la E.ON au inteles asta si si-au calibrat campania fix pe acest public tinta! Bravo lor, sincere felicitari!

Comments

comments

8 thoughts on “Zgarcitii sunt ecologisti fara sa vrea. Gesturile mici fac minuni.

  1. Și uite așa, zgârciții sunt ecologiști fără voie sau cu voie, depinde de la caz la caz. Însă ce e important e să învățăm și noi din comportamentul lor. Eu mai am ceva de lucrat, recunosc, mai ales la partea cu oprirea laptopului 😁

  2. Foarte atractiva perspectiva din care ai scris. M-a atras titlu. Legat de campanie, mi se pare foarte utila. Eu sunt un exemplu rau. Sunt imprastiata si deloc atenta sa scot tot din priza si chestii din astea, dar daca imi spui cum as putea economisi niste bani, parca devin atenta. Mi-a ramas in minte faza cu ochiurile de aragaz si oala. Sa folosesc ochiul potrivit in functie de dimensiunea oalei. Abia acum m-am prins care e logica cu ochiuri de marimi diferite. Foloseam doar ochiul mare sa termin mai repede.

    1. O tipa cu simt estetic imi spunea ca nu-i place aragazul cu ochiuri de dimensiuni diferite. Arata naspa :)) (pe bune ca asa mi-a zis, chiar daca stia, partial, utilitatea dimensiunilor diferite ale ochiurilor)

  3. Așa este, cei precauți sunt considerați zgârciți. Mi-a zis o prietenă direct când am am plecat într-o vacanța împreună și am scos aproape tot din priză. De fapt asta fac de fiecare dată din precauție să nu se întâmple ceva rău în lipsa mea.
    Dar să vezi ce ecologisti sunt unii. Ieri cumpăr aerius – sunt alergică la unele plante – și când desfac cutia dau de un prospect urias, un cearsaf de aprox. 50 cm /100 cm . L-am fotografiat că era ciudat, mai ales că doar 1/5 era tipărit și asta doar pe o parte !!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !