Zece calitati pentru o bere de zece. Zece ani de Albacher.

Nu stiu ce intelegeti voi printr-o bere de zece, prin aceasta sintagma, eu va zic in continuare ce inteleg eu prin aceasta sintagma.

Eu va zic zece calitati pe care trebuie sa le aiba berea, chiar daca in privinta unora s-ar putea sa radeti, s-ar putea sa ma ironizati din cauza lor. Atentie: nu este o ordine dinadins aleasa, cele 10 puncte fiind egale ca importanta.

Asadar, cum trebuie sa fie o bere de zece:

 

RECE

 

Berea este printre putinele lichide care se bea EXCLUSIV rece. Nu se pune gheata in ea, cum se pune in cidru de exemplu, dar se bea rece. Musai rece. Vinul, de exemplu, se poate bea la diverse temperaturi, in functie de tipul sau. Berea, insa, NICIODATA altfel decat rece. Exceptie face BEREA FIARTA, dar aia e TIP DISTINCT de bere, care se aseamana mult ca gust cu vinul fiert.

 

LA HALBA

 

Cel mai bine bei berea din halba. Nu inseamna ca berea nu poate fi imbuteliata la sticla. Daca, insa, o bei la carciuma, orice carciuma ar fi, poti cere o halba. Si sa bei din ea. Halba trebuie sa nu fie din aceea ingusta si inalta, ci din aceea larga. Aia e halba ideala. Si, de preferat, cu peretii inghetati. Ca berea sa nu se raceasca (prea mult) cat timp sta in fata ta. Nu zice nimeni s-o bei intr-o ora, dar nici in 5 minute nu poti s-o bei, de teama ca se raceste. De altfel, durata medie cica ar fi fost calculata la jumatate de ora. Dac-ai stat 2 ore la terasa, in mod ideal ai consumat 4 beri. Daca stai mai mult, poti sa treci la final pe chestii non-alcoolice.

 

Acelasi brand cu mai multe sortimente

 

Este o regula nescrisa la o terasa: toata lumea bea aceeasi bere. Nu bea unul un brand si altul alt brand. Doar ca, vedeti voi, uneori gusturile difera. Unul vrea blonda, altul vrea bruna. Altul vrea Radler, fie ca vorbim despre o femeie, fie ca vorbim despre un sofer (chiar si-n Romania, dac-ai baut un Radler si ai asteptat macar 1 ora nu vei pati nimic). Din acest motiv, un brand de nota 10 este unul care are mai multe sortimente, nu brandul care are O SINGURA bere si atat. Chiar daca sunt beri excelente si din acea ultima categorie.

 

Sa nu fie foarte scumpa

 

Serios, o bere de nota 10 nu este una pe care-ti dai o avere. Este una pe care-ti permiti s-o bei, poti bea 5 astfel de beri fara sa simti usturime la buzunar. Nu zic, uneori am chef de beri din astea speciale. Era un local in Arad cu beri craft. Mergeam in fiecare seara acolo, dupa teatru, si gustam un alt sortiment de bere craft. Toate bune, dar 16-18 lei o bere. Ar fi fost prea mult sa ma duc sa beau 5 astfel de beri intr-o seara, in fiecare seara. As fi dat faliment.

 

Sa aiba incrediente naturale

 

La beri sansele sa gasesti o bere fake sunt mai mici decat la vinuri. Acolo-s o tona de falsuri. Cu toate astea, tin sa precizez acest lucru, chiar daca pare o axioma, un lucru de la sine inteles. Un lucru firesc.

 

 

Cat mai putine incrediente

 

Nu ma pricep la bere, la modul ei de preparare, sunt eminamente un consumator, dar unul care de cativa ani a inceput sa se uite, sa analizeze ceea ce consuma. Am observat ca cele mai bune beri sunt cele cu putine incrediente. Apa, malt, hamei sunt incredientele de baza. Sunt beri care au porumb, altele au lemn dulce, altele au cine stie ce alte incrediente. Ideea e ca pe langa cele 3 poti adauga MAXIMUM un incredient. Ce e mult strica. Ideea de baza este simpla: berea nu e shaorma, deci nu trebuie sa fie CU DE TOATE.

 

Sa fie proaspata si sa fi fost corespunzator depozitata

 

La multe mancaruri se simte cand acestea sunt alterate. Se simte o branza stricata, acrita, se simte o carne alterata (incepe sa prinda miros). Painea mucegaieste. Berea, insa, s-ar putea sa n-o simti, gustul s-ar putea sa fie acelasi. Din pacate, insa, ea s-ar putea sa-ti faca rau.

Ma refer la localurile care pun navetele de bere in soare (de acolo punandu-le ulterior la frigider) ori de localurile care nu-si depoziteaza corespunzator butoaiele cu bere.

Apropo, voi de cate ori cititi pe o sticla de bere de la un local pe data expirarii? Asa-i ca niciodata? Berea la carciuma se bea si atat. Corect?

 

Sa fie bauta cu prieteni, oameni dragi, persoane apropiate

 

Am auzit o chestie simpatica, mi-a ramas in minte. Imi povestea un amic cat de multe bauturi a gustat/savurat de unul singur. Cum citeste o carte alaturi de un vin bun ori cine stie ce tarie aleasa. L-am intrebat de ce nu bere? La care el mi-a spus clar: berea e bautura eminamente sociala. Nu pot bea singur.

Il contrazic spunand doar ca eu pot bea bere si singur, dar ca cea mai buna bere e cea bauta alaturi de oameni dragi.

In sens invers, mi s-a zis o chestie interesanta. De la un alt amic. Cica niciodata la o intalnire de afaceri, ori la una cu cineva important, respectabil, nu bei bere. Am intrebat, logic, de ce. Mi s-a raspuns asa: bere bei alaturi de cei apropiati, dragi. Alaturi de cei de nivelul tau. Altfel, cum ar fi sa bei bere cu un academician si apoi sa ragai? Ca dupa bere invariabil ragai. 

Chiar asa, o fi asa rusinos sa ragai dupa bere?

 

Sa poata fi asociata cu locatii misto

 

Va fac o paralela cu vinul. Am aflat, de exemplu, ca-n Franta majoritatea localurilor au vinuri speciale. Nu dintre cele gasibile in Supermarket. Te duci la restaurantul X, bei un vin foarte bun, apoi ti se spune ca vinul este de la Crama X. La crama ti se spune ca vinul lor poate fi gasit in alte 5-6 restaurante. In general restaurante care nu-s concurente directe.

La bere nu e chiar asa, dar pot fi gasite asemanari. De exemplu, sunt beri proprii, productii proprii. Drept urmare, te duci in localul X nu doar ca e local misto, ca are terasa faina, care are mancare buna, ci si pentru berea lor, productie proprie.

Alte beri, insa, desi gasibile in supermarket, pot fi gasite rar spre deloc in carciumi. Drept urmare, daca e o carciuma ascunsa, cu o bere rara, vei asocia acea bere cu acel local. Chiar daca nu e chiar SINGURUL local unde o poti gasi. Dar ca idee, o bere de zece e una pe care o poti asocia cu un local, nu neaparat una pe care o gasesti in sute de locuri.

 

Sa fie multa

 

Vinul e bun in cantitati medii, whiskey-ul e bun in cantatiti mici, in timp ce berea e buna in cantitati mari. Spre foarte mari. Na, asa vad eu lucrurile.

N-o sa-i inteleg niciodata pe cei care beau DOAR o bere. Nu e pahar de vin, sa bei doar unul, sa-l savurezi. E bere, pentru numele lui Dumnezeu, Alah ori cine stie ce alta divinitate.

Altfel, legat de aceasta calitate, dar si de alte 2 invocate mai sus, era o sintagma care-mi placea foarte mult acum cativa ani, inca valabila: o bere, ca sa fie ideala, perfecta, trebuie sa fie, in orice ordine, MULTA, RECE si GRATIS. Cand am zis ieftina am zis sa fiu finut. Ca sa fie de zece trebuie sa fie GRATIS! 😀

 

Acum, trebuie sa va spun de ce am scris acest articol: berea Albacher implineste 10 ani. Este una dintre berile decente de pe piata, pentru segmentul ei de piata fiind o bere chiar buna. Personal, nu-mi plac berile la PET, dar la modul serios, unde gasiti ALBACHER la sticla de sticla, luati cu incredere. Puteti incerca si la doza, desi in ultima vreme am tot baut la sticla normala si incep sa cred ca cine a spus ca aia-i cea mai buna bere nu a gresit. Deloc. Ca din doza sau din sticla eu imi pun intr-o halba, ca de acolo imi place s-o beau, e alta discutie.

Revenind la brandul invocat mai sus, un lucru pe care, probabil, nu-l stiti, este ca Albacher se gaseste in 4 sortimente: Albacher Premium, Albacher Winter, Albacher de Pasti, Albacher Radler. Personal, am baut doar Premium si am gustat, am luat o gura, de Albacher Radler. Nu-s fan al ideii de Radler, as bea doar dac-as fi sofer, fiind varianta decenta, digerabila, pentru acestia. Promit sa incerc, cand s-o ivi ocazia, celelalte 2 sortimente.

Acum e randul vostru: cum vedeti voi o bere de zece? Ce trebuie sa aiba ori, poate, ce sa NU aiba pentru a fi o bere de zece. Si, de curiozitate, astept sa-mi spuneti si daca ati baut vreodata Albacher. Despre acest brand de bere aflati mai multe de pe pagina lor de Facebook.

 

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !