Yentl

Yentl este fata unui rabin respectat. Acesta cedeaza insistentelor ei si o invata pe ascuns Talmudul. In acea perioada femeile nu aveau voie sa invete Talmudul. De fapt, nu aveau voie sa invete carte. Nu le trebuia, conform conceptiilor vremii. Il invata pe ascuns. Dupa moartea tatalui ei ia o decizie extrema: se deghizeaza in barbat si merge la o scoala de rabini. Lucrurile sunt mai complicate decat par: cat de greu va fi sa se ascunda constant? Cat de greu ii va fi in lumea barbatilor? Si, in fond, cat de mult a pacatuit vrand sa primeasca educatie religioasa mintind si travestindu-se? Pana unde va putea ea merge cu minciuna si prefacatoria?

Un spectacol de teatru care te impresioneaza inca din primele minute. Alexandra Fasola, in rolul lui Yentl si apoi al lui Anshel (numele barbatesc luat de aceasta), impresioneaza prin jocul ei perfect atat in rol feminin cat si in rol masculin. Pare a fi un rol facut special pentru ea.

Spectacolul Yentl are un usor iz feminist, fapt pentru care cateva persoane se asteptau sa-mi displaca. Prezumtie gresita: spectacolul este extraordinar de bine jucat, te face sa treci peste orice idei si principii. De fapt, ca sa fiu sincer, empatizez complet cu personajul Yentl. Daca este sa am ceva cu feminismul, am ceva cu feminismul din ziua azi, din cauza inutilitatii conceptiei feministe in anul 2014: femeile au drepturi egale cu barbatii. Un caz Yentl in 2014 nu mai poate exista nici in Israel, nici in Polonia (unde se desfasoara actiunea spectacolului) si nici in Romania. Nici nu mi-as dori sa se intample.

Pe scena am vazut-o, pentru prima oara, pe Natalie Ester. Vazusem un spectacol regizat de ea, De ce tocmai tu, insa pe scena, ca actrita, inca nu. Nu are un rol principal, nu iese in evidenta foarte mult, deci nu ma pot pronunta. Astept urmatoarele spectacole cu ea, sperand s-o vad intr-un rol principal. Pana atunci, ii voi urmari activitatea de pe facebook (are statusuri misto, sa stiti) si-mi voi aminti de spectacolul De ce tocmai tu, pe care vi-l recomand cu drag (este vorba despre 2 „artisti freelanceri”, daca va simtiti vizati mergeti sa-l vedeti).

Distributia completa este: Alexandra Fasolă, Iolanda Covaci / Raluca Aprodu, Darius Daradici / Mihai Conrad Mericoffer, Maia Morgenstern / Luana Stoica, Nicolae Călugarița, Nicolae Botezatu, Rudy Rosenfeld, Geni Brenda, Mirela Nicolau, Marius Călugărița, Viorel Manole / Mircea Drîmbăreanu, Mihai Ciucă, Cornel Ciupercescu, Christina Cîrcei, Mircea Dragoman, Natalie Ester, Veaceslav Grosu, Roxana Guttman, Anka Levana, Mihai Prejban, Cristina Pleşa, Dara Iovițu. Din pacate, la spectacolul de marti nu a fost pe scena doamna Maia, insa nu e nimic grav, Luana Stoica a jucat si ea admirabil.

Spectacolul Yentl dureaza 2 ore si 40 de minute, cu o pauza la jumatatea spectacolului. Spectacolul nu pare, per total, deloc lung, aplauzele indelungi de la final ducandu-ma cu gandul la faptul ca spectatorii ar mai fi vrut. Daca era concert probabil ar fi inceput sa strige BIS.

Pentru cinefili numele Yentl este cunoscut datorita filmului cu acelasi nume din 1983, regizat de Barbra Streisand (ea avand si rolul principal, cel al lui Yentl). Nu am vazut filmul, nu pot face comparatii, insa mi s-a spus ca Barbra Streisand face un rol de exceptie. Cum v-am spus deja, nu ma ghidez dupa premiile internationale, deci va trebui sa ma conving singur de calitatea filmului.

Per total, Yentl este un spectacol remarcabil, unul care merita cu prisosinta aplauze indelungi si sali umplute pana la refuz. Premiera a avut loc in aprilie 2013, filmul aferent dateaza din 1983, dar spectacolul are priza la public si astazi.

Spectacolul Yentl apartine Teatrului Evreiesc de Stat, insa s-a jucat la Teatrul Nottara. Urmatoarea reprezentatie va fi abia pe 22 mai, tot la Nottara. Salutari TEATRALE tuturor!

ps: Din Yentl o replica mi-a ramas in cap si parca imi rasuna si acum: femia cu carte este o monstruozitate. In jurul meu am foarte multe femei cu carte. As putea spune, deci, ca-s obisnuit cu monstruozitatile. O fi bine, o fi rau? 🙂

Comments

comments

5 thoughts on “Yentl

  1. Pingback: Teatru - Crimă la Howard Johnson | Andrei CiobanuAndrei Ciobanu

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !