Facebook si al sau Year in Review

Facebook si al sau Year in Review

 

Citeam ACEASTA stire de pe Hotnews. Este despre Year in Review, celebra aplicatie a facebook prin care ti se afiseaza cele mai relevante fotografii din anul 2014. Pe scurt, nemultumirea unora este data de faptul ca Facebook-ul le-a reamintit de intamplari tragice (un tip s-a suparat pe faptul ca facebook i-a pus o poza cu fata lui care intre timp decedase).

Ideea e urmatoarea: facebook-ul are calcule PUR matematice (like, comment, d-astea). Pe langa asta, acel Year in Review e afisat PE LUNI (cele mai relevante poze din ianuarie, februarie etc). De exemplu: daca ai 5 poze populare in februarie nu le vei vedea pe toate. Cum e la mine cu noiembrie: pai fu ziua mea pe 29, deci pe 30 am poze foarte populare. De ce nu le-ar afisa fb-ul pe toate? Pentru ca, surpriza, anul 2014 nu se reduce doar la ziua de 29 noiembrie (desi, sincer, mi-as dori asta).

Glob si Praz

Acum problemele mele sunt fix 3 in privinta asta:

1. De ce ar interesa pe altii ce a fost relevant in anul meu? Daca as vrea sa fac o sinteza, as face-o personal (eventual pe blog, daca am si blog). Simplul fapt ca lasi facebook-ul sa arate ce a fost mai relevant inseamna ceva. Inseamna ca tu recunosti, indirect, ca nu ai capacitatea de a sintetiza, poate n-ai memorie buna, poate e vorba doar de spirit de turma. Oricum, tu esti vinovat si nu facebook.

2. Daca ti-a murit fata si tu INCA mai ai poze pe facebook cu ea de ce ar fi vina facebook? Daca nu mai vrei sa le vezi, sterge-le. As simple as that.

3. La mine problema e alta: n-a murit efectiv nimeni cunoscut, insa am poze cu persoane cu care ulterior m-am certat. Ok, nu sterg de pe facebook acele poze, trecutul nu se sterge. Dar de ce as face reclama INCA o data unor persoane care si-au pierdut acest drept (pentru mine cel putin)?

Eu si Sofia

In plus, ramane dilema: cand dam like si ce reprezinta like-ul pentru noi? Dilema este importanta pentru ca numarul de like-uri determina relevanta unei poze ori a unei postari. Pe scurt: oricare ar fi motivele fiecaruia pentru care da like, efectul este cresterea relevantei respectivei poze ori postari.

Sa va zic acum de ce n-am pus eu Year in Review pe facebook. Simplu: recititi punctul 3. Am dat sa genereze chestia aia, am vazut ce poze generase si am decis sa NU dau share. Puteam modifica pozele, insa mi s-a parut a strica ideea in sine a acelui top. Ori joc dupa regulile facebook, ori nu joc deloc. E ca si cum m-as duce sa joc fotbal, dar as vrea sa schimb regulile jocului (uite, eu vreau sa am 12 jucatori in echipa, vreau sa nu fie regula offside-ului … d-astea).

Acum, un gand de final de an: voi fi mai atent cu oamenii in 2015. Ii voi evalua mai cu atentie, voi fi mai selectiv. M-au dezamagit profund cateva persoane despre care avea o parere foarte buna. In plus, unele persoane despre care aveam initial o parere proasta mi-au infirmat-o. Asadar, prima impresie conteaza, dar nu trebuie sa fie decisiva.

io cu fes

Year in Review 2014 is over. Pozele de mai sus sunt toate de la ziua mea. Nu se reduce anul 2014 la data de 29 noiembrie, dar tot e, pentru mine, cea mai misto zi din an 🙂 O singura exceptie: poza mea preferata, de la Party-ul hobbit 🙂 Salutari CINEMILE (ca asa-mi place sa zic acum) si un 2015 cat mai … MINUNAT. Punct Eu!

Comments

comments

3 thoughts on “Facebook si al sau Year in Review

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !