Welcome to New York

Welcome to New York

 

Introducere Welcome to New York

S-a deschis Festivalul Filmelor de Cannes 2014. Acum sunt mai experimentat in d-ale festivalului: ma uit inainte de filme, ma duc nu la cele premiate, ci la cele controversate si, mai ales, merg acolo unde urmeaza sa vina si ceva actori. Snobismul este mare: o poza cu un actor celebru este nepretuita.

In prima zi de festival am vazut 2 filme. Primul a fost Party Girl. Daca am timp, voi scrie despre el. Acum voi scrie, insa, despre Welcome to New York.

Filmul prezinta fapte reale, dar care NU sunt prezentate ca fiind reale. El nu a rulat la Cannes in cadrul festivalului, ci a rulat undeva intr-un cort pe plaja. Este controversat, deci o tinta buna pentru mine.

In plus, a venit la proiectie legendara actrita Jacqueline Bisset. Acest fapt nu putea ramane neimortalizat:

Rezumat Welcome to New York

Filmul se bazeaza pe cazul fostului director al FMI, Dominique Strauss-Kahn. In film el are alt nume, nu este director al FMI ci al Bancii Mondiale (sau, ma rog, asa se insinueaza), pana si numele nevestei este modificat. Altfel, el este un dependent de sex, un depravat, care rateaza sansa de a candida la Presedentia Frantei din cauza unei acuzatii de viol. Este saltat din aeroport si arestat pentru cateva zile. Cum se termina procesul si, mai ales, cum reactioneaza cei din jurul sau va las pe voi sa descoperiti. Fara a avea de gand sa fac #spoiler, pot spune ca actiunea filmului coincide, in mare parte, cu intamplarile reale, relatate de presa.

Puncte de interes Welcome to New York

 • Este vorba de un caz real. Faptul ca au fost schimbate numele personajelor este in avantajul filmului, acesta putand dezvalui multe aspecte, fara riscul de a fi interzis ori actionat in judecata.
 • Cei 2 actori mari de pe afis, Jacqueline Bisset si Gerard Depardieau.
 • Scandalul cu care a fost primit acest film. In Anglia a fost bine primit, in Franta deloc bine. Se asteapta reactia criticilor din SUA. Acolo filmul nu a ajuns inca.

Puncte tari Welcome to New York

 •  Jacqueline Bisset joaca foarte bine. Desi este, oficial, personaj secundar, ea tine, de fapt, tot filmul.
 • Realismul situatiei face acest film extrem de greu de digerat. Iar faptul ca acest scandal a fost in urma cu doar 3 ani este in avantajul filmului. Un scandal de acum 10 ani probabil n-ar mai fi interesat pe nimeni.
 • Un film lung, insa deloc plictisitor. Dinamic, viu, bine jucat si extrem de realist.

Puncte slabe Welcome to New York

 • Nu stiu de ce, dar alegerea lui Gerard Depardieau mi se pare nefericita. Nu stiu defectele fostului sef al FMI, insa cunoscutul actor francez nu pare absolut deloc un bancher. Este foarte bun in rolurile de comedie, dar aici trebuia altceva. Pentru a-i sublinia latura sa negativa, de afemeiat, poate e bun, dar alegerea acestuia strica din realism. Gerard Depardieau, in rolul domnului Devereaux, pare un bufon, al carui unic scop este sa faca sex.
 • Nu este nici macar vreo referire la activitatea sa. Niciun telefon oficial, nicio o intalnire oficiala. Unicul scop al sefului FMI in New York este sa faca sex cu prostituate? Oricat de afemeiat ar fi/ar fi fost, tot este greu de crezut. Intre 2 partide de sex tot mai da si el niste telefoane sa rezolve o problema de serviciu.
 • Granita dintre intamplarile reale si cele inventate este invizibila. Scopul producatorilor tocmai acesta a fost, dar eu pot intui si o anume dorinta de propaganda: americanii, ca ei au produs filmul, au vrut sa demonizeze un frantuz care a condus finantele lumii.
 • Desi o conventie, ma asteptam ca un francez sa vorbeasca, acasa la el, limba franceza. Sunt nebun cu acest aspect, dar creierul meu asa functioneaza. Doi romani vor vorbi la ei acasa romana, doi francezi vor vorbi franceza. In niciun caz engleza.
 • Ni se arata foarte putin din proces. Desi ar fi trebuit sa fie partea principala, procesul este in plan secund. Aflam doar ca verdictul, insa dramatismul aflarii verdictului, de obicei bine reliefat in filmele americane, este absent.

Opinie personala Welcome to New York

Welcome to New York este un film care mi-a placut. Este mai comercial decat alte filme de la acest festival, este controversat, insa per total este bun. Are lipsurile sale, nu stii ce e real si ce nu, simti ceva miros de propaganda, dar tot iti place. Stii ca directorul FMI nu era un terchea-berchea, nu era un bufon, dar parca iti place ca asa a fost aratat de catre film. Este un film american despre un scandal european. Nu stiu ce succes va avea la noi, dar printr-o promovare buna are sanse. Nu stiu, insa, daca producatorii au voie sa il promoveze folosind numele oficiale ale celor implicati.

Welcome to New York va intra si in cinematografele noastre, urmand a fi distribuit, cel mai probabil, de Independenta Film. Programul complet al Festivalului Filmelor de Cannes la Bucuresti poate fi consultat AICI. Salutari CINEFILE tuturor!

 

Comments

comments

One thought on “Welcome to New York

 1. Pingback: Welcome to New YorkBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !