Webstock 2022 – prezentarile profesorilor au fost speciale

Webstock 2022 Emil Calinescu

Webstock 2022 a fost prima conferinta absolut normala: nu am mai vazut masti (deloc, nici macar vreun ratacit care dorea sa protejeze cine stie pe cine), nu am mai vazut oameni care se stramba cand cineva tuseste sau stranuta, nu am mai vazut distanta de 2 metri intre scaune. Evident, au mai fost conferinte, insa Webstock are ceva special. Unic.

Ca de obicei, nu voi face un rezumat al prezentarilor, ci ma voi referi la un lucru care mi-a sarit in ochi, o chestie destul de dubioasa dupa unii.

Asadar, printre vorbitorii de la Webstock 2022 s-au aflat si 3 profesori: Radu Umbres (antropolog, cadru didactic la SNSPA) si Sorin & Matei Psatta. Ma rog, Matei Psatta este plecat, nu cred ca mai preda, dar tatal sau, Sorin Psatta, este inca profesor acolo. Si daca NU ar fi, dupa mine un profesor pensionar tot profesor este.

Ideea este simpla: prezentarile celor 3 au contrastat evident cu celelalte prezentari. Profesorii au fost cu totul si cu totul altceva. Nu zic ca n-au mai fost prezentari bune, nu zic ca sala n-a mai apreciat si alte prezentari (de pilda, prezentarile actorilor Dan Badea si Cuzin Toma, foarte bine apreciate, aplaudate, sala a ras si a savurat vorbele celor 2), insa profesorii au fost altceva. Au avut mixul perfect de informare, de carisma si de seriozitate.

Radu Umbres, de pilda, a facut cateva afirmatii cu care era destul de evident ca multi din sala nu erau de acord. Omul a spus, printre altele, ca nu retelele sociale (ori internetul) te fac troll, ci tu esti deja, acolo doar te manifesti. De asemenea, a spus ca oamenii care cred ori chiar raspandesc conspiratii nu le cred neaparat, ci au deseori motivatii politice. In plus, ei sunt foarte rationali.

Ideea e ca DESI multi voiau sa-l contrazica, afirmatiile erau „controversate”, nimeni nu a avut curajul s-o faca. Omul parea stapan pe el, avea date, era sigur pe ce spune. Intrebarile care au venit nu l-au contrazis nicicum, el fiind pus doar sa clarifice, sa explice unele lucruri. Daca in locul lui ar fi fost multi altii, sala nu ar fi fost atat de ingaduitoare.

Concluzia este destul de simpla din punctul meu de vedere: oricate studii ai face, oricate  exemple din practica de zi cu zi ai da, un profesor este altceva. Daca omul este PROFESOR pe bune, daca este stapan pe meseria lui si pe ce afirma, atunci oamenii il asculta altfel. Inca de cand paseste pe scena, de cand scoate primele cuvinte, se vede si se simte altceva.

Am impresia ca inclusiv publicul unor astfel de conferinte, tip Webstock 2022, simte nevoia unor profesori. Daca la un moment la o conferinta ar vorbi doar profesori, sociologi, psihologi, politologi, profesori de comunicare, oamenii ar fi veni pentru a invata de la ei. Desi multi dintre cei care profeseaza in domeniu nu au la baza studii de profil, se simte nevoia audierii unor PROFESORI.

Eu, unul, chiar m-am simtit ca la scoala, ca la facultate. Eram acolo sa iau notite, sa invat. Senzatia aceea o ai la multe prelegeri, insa profesorii, cel putin cei 3 enuntati de mine, accentuau foarte mult aceasta senzatie.

Asadar, de la acest Webstock 2022 raman cu aceasta idee: oricati PRACTICIENI ar fi si ORICAT ai vrea sa inveti de la ei, din cand in cand simti nevoia sa auzi UN PROFESOR. Iar senzatia pe care o ai cand acel profesor tine prelegerea LIVE, OFFLINE, in fata ta, e cu totul diferita de senzatia pe care o ai cand asisti la o prelegere online. Sau poate-s eu mai old-school. Zic.

Emil Calinescu la Webstock 2022

Acum, indiferent daca te-ai uitat la Webstock 2022 de acasa, pe streaming, ori daca ai fost prezent fizic, spune-mi te rog cu ce altceva ai ramas de la aceasta conferinta.

Comments

comments

One thought on “Webstock 2022 – prezentarile profesorilor au fost speciale

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !