We are Hollywood

Nu de putine ori amicii mei cinefili imi reproseaza ca neglijez filmul in dauna teatrului. Nu de putine ori prefer un spectacol teatral in dauna unui film. Pentru multi cinefili acest lucru este un sacrilegiu. Argumentul preferat al acestora este: preferi actorul X, un pusti de 23 de ani, in dauna marelui actor (AMERICAN) y. Cum imi permit sa fac asa ceva? Ca un fel de raspuns, am scris un articol, pe blogul amicei mele Ileana, despre acest duel dintre teatru si film. Rezultatul a fost atunci egal, rezultat care, zic eu, se inregistreaza si acum. Oricum duelul teatru vs film este unul artificial. De dragul disputei insa, imi permit sa fac o recomandare cinefililor anti-teatrali: mergeti sa vedeti spectacolul de teatru We are Hollywood.

Mie-mi pare ca le este dedicat. Fara nicio urma de ironie: acest spectacol ar trebui sa fie vazut de toti cinefilii care (inca) au ceva cu teatrul. Ar trebui sa fie puntea de legatura dintre film si teatru.

Despre ce este vorba in We are Hollywood? Pai este un spectacol structurat in 2 parti, prima parte fiind alcatuita din scenete celebre ale cinematografiei americane. Ce-i drept, a fost strecurata si o mica sceneta din Filantropica, considerat de multi cel mai bun film romanesc facut vreodata (sunt si eu in categoria celor care sustin asta). Fiecare sceneta este anuntata la microfon de unul dintre actori (de obicei actrita), pentru ca tu, spectactor, sa fii pregatit pentru ceea ce urmeaza. Dupa o serie de scenete urmeaza o scurta pauza, dupa care vine … partea muzicala. Muzica americana, muzica britanica, muzica turceasca, muzica romaneasca. Interpretarile sunt absolut fabuloase. Preferatele mele au fost Tarkan si 3Sud Est (s-a potrivit la fix cu revenirea acestei trupe in peisajul muzical).

Imi permit totusi sa fac cateva observatii, eventual pentru viitoarele reprezentatii ale spectacolului We are Hollywood:

1. Eu as scoate prezentarea filmelor de dinainte de sceneta, mutand-o dupa. Ar pune la munca putin memoria spectatorilor: bai, scena asta din ce film este? Dupa sceneta ar putea sa se spuna din ce film a fost, dar ar fi o doza frumoasa de suspans.
2. Pentru amuzament, as fi incercat si o sceneta de Bollywood. Un clasic indian, ceva. Hai ca nu e greu zic 🙂
3. In legatura cu sceneta din Filantropica, am o mica nemultumire: scena este departe de cea reala. Este adevarat, Gheorghe Dinica este greu de imitat, insa tocmai din acest motiv n-as fi ales acea sceneta. As fi incercat, de exemplu, sceneta din clasa, una mult mai usor de imitat si mult mai amuzanta:

Hai, ca Mircea Diaconu e mai usor de imitat 🙂 Actorul care-l va imita trebuie insa fardat nitel inainte, sa para avariat zic 🙂

4. Legat de partea muzicala, daca tot am avut ceva turcesc acolo, de ce nu si ceva orientalo-romanesc? Adica fu loc de Tarkan si de Salam nu? E loc pe scena lu Bregovic si nu e loc pe scena de teatru? Serios acum: eu as fi incheiat, apoteotic, cu o manea. Maxim 1 minut, de efect 🙂

Spectacolul We are Hollywood este spectacolul de absolvire a cursantilor Teen Media. Mai multe detalii despre spectacol gasiti pe blogul companiei care organizeaza aceste cursuri.

Marti, la Teatrul InCulise, sala a fost arhi-plina. Au venit zeci de oameni sa vada niste actori necunoscuti. Nu pot decat sa ma bucur.

Dintre actorii de pe scena am cunoscut mai bine pe Claudia Ene. Tind sa cred ca este cea mai tanara, fiind eleva in clasa a XI-a (sper sa nu gresesc). Va arat si o poza cu ea, ca sa vedeti despre cine este vorba:

Nu le am eu cu pronosticatul varstei, asta-i clar. Daca ar fi fost sa spun o varsta, as fi zis 20 🙂 Altfel, Claudia a jucat foarte bine, a parut foarte matura pe scena. Nu si-a dezvaluit deloc varsta, motiv pentru care o felicit.

De ce va spun de ea si nu de altcineva? Pentru ca intamplarea a facut sa stau la masa cu familia ei (parintii si bunica ei). Mama ei parea o cunoscatoare a domeniului teatral, deh, daca fata e pe scena, a trebuit sa se informeze. Felicitari inca o data, Claudia, si mult succes in continuare 🙂

De altfel, felicitari intregii echipe. Am inteles ca au in pregatire un spectacol nou (in aprilie e gata), astept cu nerabdare sa il joace pe scena teatrului In Culise. Cu sau fara voia lor, ii anunt ca voi fi prezent la prima reprezentatie a spectacolului 😀

Sper insa ca se va mai juca si We are Hollywood. Nu d-alta, dar am cativa amici cinefili care trebuie musai sa-l vada. Este insa interesant de vazut si de catre necinefili: sunt curios cum este vazuta o scena de film de catre unul care NU a vazut scena originala. Ii va placea mai mult sau il va lasa indiferent?

We are Hollywood ar trebui vazut si de catre cei care doresc sa urmeze niste cursuri de actorie. Poate vor fi convinsi sa le urmeze pe cele de la Teen Media. Spectacolul este foarte bun, nu pot insa compara cu alte companii care ofera cursuri de actorie. Ar trebui sa vad, in oglinda, spectacolele de absolvire ale mai multor companii.

Salutari teatrale tuturor si mergeti sa vedeti WE ARE HOLLYWOOD 🙂

3 thoughts on “We are Hollywood

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !