Walesa: Man of Hope

Walesa: Man of Hope

In 1970, la Gdansk, autoritatile poloneze inabusesc brutal o manifestatie a lucratorilor de la santierul naval. Printre ei se evidentiaza Lech Walesa, un electrician ce refuza sa se supuna. El va trece, treptat, in fruntea unei revolutii ce va schimba fundamental nu doar viata sa, ci viata unei intregi regiuni.

In filmul Walesa: Man of hope am observat 3 aspecte interesante:

1. Mi-a placut simplitatea acestuia. O simplitate si sinceritate brutala, dublata de o inteligenta si o capacitate de adaptare. El nu era deloc un om cult, insa avea un talent orator evident.

„De ce am intelectuali langa mine? Pai oricum ar fi venit langa mine …
Ei stau 3-4 ore, discuta, gandesc si apoi ajung la concluzia la care ajunsesem eu dupa cateva minute de gandire.”

2. Mi-a placut modul in care a fost aratata viata sa de familie. Acesta ajunsese aproape oaspete in propria casa. Cu toate acestea, l-a sustinut tot timpul si i-a fost alaturi. In spatele fiecarui om puternic se afla o femeie puternica. Sotia sa, Danuta, a fost o femeie puternica.
Legat de acest aspect, trebuie sa amintesc un lucru: la AVANPREMIERA de joi sotia lui Lech Walesa a fost prezenta. Eu am vazut, insa, filmul la vizionarea de presa. Regret, am aflat dupa ce am ratat. Chiar mi-as fi dorit sa o ascult si s-o cunosc.

3. In 1990, Lech Walesa a fost primit cu ovatii la Washington si la adunarile ONU. El, un simplu electrician, a fost aplaudat de catre cei mai importanti oameni ai planetei. Un om simplu, care nu facuse altceva decat sa-si ceara drepturile, ajunsese printre cei mai respectati oameni ai planetei.

Din punct de vedere cinematografic filmul iarasi sta foarte bine, vazandu-se mana unui regizor consacrat precum Andrzej Wajda.

Walesa: Man of Hope este un film pe care ar trebui sa-l vedem cu totii. Actiunile acelui electrician simplu din Gdansk ne-au influentat si noua vietile. Stau sa ma gandesc: daca nu era Lech Walesa, oare in secunda asta eu as mai fi scris pe acest blog ? ­čÖé

Walesa: Man of Hope a intrat de ieri in cinematografe, fiind adus in Romania de Independenta Film. Salutari LIBERE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Walesa: Man of Hope

  1. Pingback: Walesa: Man of HopeBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !