Vrem sa muncim
Vedeam prin 2012 protestele violente impotriva exploatarii de la Rosia Montana. Activistii ecologisti strigau in gura mare ca nu vor cianuri. Pe de alta parte, localnicii din Rosia Montana strigau, aparent in van: vrem sa muncim.
Nu discut problema de acolo, nici macar despre politica nu discut. Discut, insa, altceva: in Romania nu prea exista investitii private in industrie. Se construiesc centre comerciale (mall-uri, hypermarketuri ori chiar supermarketuri de proximitate), insa investitiile in industrie, de oricare tip, s-au lasat asteptate. Bineinteles, exista si exceptii, cele mai cunoscute 2 exemple fiind fabricile de masini de la Mioveni (Dacia) si Craiova (Ford). A mai fost Nokia (plecata cu scandalul de rigoare), acum este Bosch, dar impactul economic a fost mai mic.
Exista insa firme mai putin cunoscute publicului larg, poate cu mai putini angajati, insa foarte bine vazute in domeniul lor de activitate. Un astfel de exemplu este Chrous Engineering. Despre ei am mai scris, nu demult, atunci cand doream sa arat ce se mai produce prin Romania.
Firma Chorus s-a infiintat in anul 1997, primul proiect important fiind retehnologizarea Arctic Gaesti. O alta colaborare importanta incepe in anul 2011, cand, in urma asocierii cu firma Uniloy Milacron din Italia, incepe productia conductelor cu aer 3D pentru Dacia Renault.
De asemenea, Chrous se ocupa si cu producerea de injectie mase plastice. In acest domeniu, Chorus are 4 parteneri: Sumitomo (SHI) Demag (grupul mama este din Japonia, dar are capacitati de productie in 4 locatii: 2 din Germania, una in Japonia si una in China), Sepro Robotique, Labotez S/a si BMS.
Firma Chorus si-a castigat respectul in toata lumea. Are capacitati de productie in Romania, insa se bazeaza foarte mult pe parteneriate. Daca nu produce ceva, importa de la partenerii sai. Produsele sunt de calitate, iar preturile nu sunt deloc exagerate.
Cand romanii spun Vrem sa muncim, ei se refera la faptul ca Romania, ca stat, nu le ofera aceasta posibilitate. Au dreptate, insa cel mai bine, pentru ei, ar fi sa faca ceva in acest sens. Mana intinsa, cu sau fara poveste, nu ajuta in orice situatie. Si statul asta, pe langa faptul ca e corupt si incompetent, are limitele sale. Fiecare actioneaza cum poate: unii fac efectiv o companie, altii se duc sa munceasca pentru ea, iar altii, ca mine, popularizeaza initiativele bune. As legitima oricand initiative de acest gen.
Vrem sa muncim este, deci, o sintagma nu foarte eficienta. Da, e bine ca oamenii vor sa munceasca, dar si mai bine ar fi daca ar pune mana sa creeze cateva locuri de munca. Salutari ROMANESTI tuturor!
Un subiect despre care am scris si eu la vremea respectiva fiind pentru inceperea exploatatiei, stiind ca tehnologia a avansat foarte mult si, ca daca autoritatile de mediu vor monitoriza indeaproape exploatarea, n-ar avea ce sa se intample…