Vreau un frigider smart

Vreau un frigider smart

 

 

Telefon smart avem, ceas smart avem, frigider smart nu avem. Deloc.

Cum e la frigidere este, in general, la toate aparatele electrocasnice: ele au cam ramas in urma, tehnologic vorbind. Ganditi-v ca frigiderul, in 2017, nu este cu mult mai performant decat cel din 1990. In afara de chestiile legate de consum si de no-frost, frigiderele sunt cam aceleasi. Bine, mai e si chestia de facut gheata, dar tot e putin.

Va dau eu cateva functii, deloc absurde, pe care le-as pune la un frigider smart:

Asa arata acum, pe dinauntru, un frigider clasic.

Toata usa sa fie un mare ecran tactil

 

Nu radeti, e foarte util.

Primul motiv este dat de aspect. Stiti, prima oara cand au aparut ceasurile smart m-am gandit fix la asta: ce misto e sa poti sa-i schimbi zilnic aspectul. Azi e verde, maine-i galben, poimaine-i rosu. Fix asa si la frigider.

Al doilea motiv: stiti persoanele care lasa mesaje pe frigider? Hartiute lipite si alte alea. Nu e mai misto sa poti lasa un mesaj PE BUNE pe frigider? Un reminder pentru ceva ori chiar o urare de la multi ani.

In al treilea rand, prin intermediul ecranului sa puteti controla diverse functii ale frigiderului. Cel mai important: fara sa-l deschideti. Despre ele, la punctele urmatoare.

Frigiderul sa te anunte cand e ceva stricat in el. Eventual sa si detecteze ce anume.

 

Stiu ca tehnic e destul de greu (in special partea a doua), dar pentru asta exista cercetare. Daca vorbeam despre ecrane tactile la telefoane mobile, cum am fi fost catalogati? Fix despre asta este vorba si acum.

Dau cateva sugestii:

– Frigiderul sa poata citi si interpreta etichete si ambalaje. De exemplu, sa poata citi pe o cutie de iaurt ca acesta a expirat. Ecranul ala tactil ar putea sa-ti arate interiorul frigiderului, acel iaurt urmand a fi semnalizat cu rosu. La fel si in cazul unei rotite de cascaval.

– Frigiderul sa poata detecta alimente cu o culoare dubioasa. De exemplu, o carne usor inchisa la culoare ori o branza ingalbenita. Ti le semnaleaza.

– Frigiderul poate detecta mirosurile suspecte. De cate ori nu s-a intamplat sa deschideti frigiderul si sa constatati ca din el iese un miros suspect? Ce solutie aveti la indemana in afara de a lua fiecare aliment la mirosit? Eh, frigiderul acesta v-ar usura mult munca.

Frigiderul va poate semnala cateva erori

 

De exemplu, ati pus o carne complet descoperita. O carne care miroase, nu a stricat, dar a ceva, miros care s-ar putea sa intre in alte mancaruri. Sau ati pus o sticla desfacuta, fara dop. Sau habar n-am ce alte greseli. Nu e neaparat pentru voi, care stiti sa nu faceti asta, dar poate un copil face astfel de erori si voi va dati seama tarziu. Asa, un frigider smart v-ar putea atentiona.

Temperatura diferite pe compartimente, compartimente izolate unul de celalalt

 

Ma uitam la chestiile alea pe care pui alimentele in frigider. Gratare (asa se cheama, nu?). De ce nu pune cineva o chestie fara gauri prin ea? Sa pui efectiv chestii de metal sau de lemn, habar n-am din ce, astfel incat atunci cand frigiderul este inchis, sa nu comunice partea de jos cu partea de sus. Efectiv daca sus ai carne (din aia care posibil sa miroasa) iar jos ai branza, poate si aia cu un miros puternic, de ce mirosurile sa se intrepatrunda? Da, vreau ca frigiderul sa aiba compartimente distincte, iar eu sa pot regla, cumva, temperatura la aceste compartimente.

Opusul frigiderului smart este frigiderul clasic, vintage. Nu?

Vreau sa am timer

 

Daca exista aragaz cu timer, de ce n-ar exista frigder cu timer? Timerul ar putea fi programabil, cum programezi aragazul (ori cuptorul cu microunde), dar si din oficiu. De exemplu, de cate ori nu ati uitat o sticla de bere in congelator? Daca ati fi avut frigider smart, acesta v-ar fi atentionat ca ati uitat-o.

Un frigider pe care sa-l poti supraveghea de la distanta

 

Vi se pare absurd? Hai sa va explic. Frigiderul e conectat la net, tu bagi pe telefon o aplicatie prin care-l controlezi de la distanta. Poti seta, de exemplu, sa fii avertizat cand cineva iti umbla in frigider. Poate nu vrei ca bunicul, care-i la regim, sa consume anumite alimente, vrei sa consume doar ce-i dai tu. Poate nu vrei ca al tau copil, care-i singur acasa, sa bea foarte multa cola. Poate nu vrei ca sotia insarcinata sa consume anumite alimente.

Ma gandesc, de asemenea, la faptul ca ati uitat ceva in frigider, ceva ce a inceput sa se strice. Rugati un prieten sau un vecin, cineva de incredere caruia i-ati dat cheia, sa treaca sa rezolve problema.

Da, e o chestie de control. Va puteti gandi si la spargerea apartamentului, va puteti gandi la multe. Dar mie mi se pare foarte utila.

Acum, indiferent la ce ar putea fi util un frigider smart, eu ma intreb de ce nu a aparut inca. Adica de ce TV smart, ceas smart, dar frigider smart nu? De ce nimeni nu e interesat sa cerceteze chestii pe care sa le puna pe frigider? In fond, persoane fara ceas la mana cunosc, dar persoane fara frigider in casa NU cunosc. Deci ori e ceva care-mi scapa, ori pur si simplu este o scapare a marilor firme producatoare. Salutari SMART tuturor!

Asa arata un Frigider Smart Samsung

PS: Scriam despre ideea de frigider smart si vad ca el nu e chiar SF. Interesant. Si vad ca si Samsung are cate ceva din ceea ce-mi doresc eu (clipul de prezentare este strecurat undeva mai sus). Sper sa inceapa productia de masa, frigiderele smart, pentru a deveni populare, trebuie sa fie accesibile ca pret.

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !