Vreau in GRECIA

Vreau in GRECIA

 

 

Scriam ieri alegerile din Grecia. Despre victoria partidului de extrema stanga Syriza. Nu mai intru in detalii. Nu vreau sa mai explic iarasi ce si cum. Spun doar atat: poporul grec a castigat lupta cu demnitatea. Si pentru asta merita tot respectul nostru. Sa lasam deoparte manipularile si sa incercam sa vedem adevarul.

Acum, cum ar trebui sa influenteze asta o alegere PERSONALA? Apai chiar ar trebui. Pe scurt, va zic ca vreau in Grecia. Acum sa va explic pe larg si de ce:

1. Dintotdeauna am spus ca imi place sa gasesc in alte tari ce gasesc si la mine. Cultural, Romania este o tara balcanica si latina. Lasati chestia geografica. Da, geografic Muntii Balcani NU sunt si-n Romania, deci GEOGRAFIC nu am fi tara balcanica. Cultural suntem insa extrem de balcanici, daca-mi permiteti aceasta formulare. Iar Grecia este o tara la fel de balcancia.

Sursa foto
Sursa foto

2. Imi place muzica greceasca. Nu doar Zorba Grecul, desi filmul cu acest nume este absolut genial. Acum toata lumea asculta pe Demis Roussos, ca deh, e mai cool sa asculti pe cineva dupa ce a murit. Mie-mi place muzica greceasca traditionala, imi place sa ascult ritmuri grecesti pe fundal. Nu o formatie anume, nu 3 cantece, ci muzica greceasca per total, ca instrumente, ca ritm.

Zorba grecul

3. Imi plac grecii ca oameni. Am o parere buna despre ei: sunt calzi, sunt primitori, sunt mai oameni decat nemtii (care imi par niste robotei extrem de incruntati) si sunt extrem de asemanatori romanilor.

Atena

4. Au o tara frumoasa. Oh, dar cat de frumoasa. Si plina de istorie pe deasupra. O tara turistica cap-coada. Cred ca nu exista loc din Grecia care sa nu poate fi vizitat.

Rhodos

5. Contrar a ceea ce zic altii, au conditii extrem de bune. Apai ori sunt lenesi, ori au plaje ingrijite? Ori stau cu burta-n sus, ori chiar fac ceva ca tu sa te simti bine acolo. Da, conditiile din Grecia sunt clar peste cele de la noi.

Corfu

6. Au Euro. E un avantaj. In Turcia lirele turcesti sunt un impediment. Asa, intr-o tara EURO te poti duce cu un card in euro, pe care sa nu-l cheltui tot. Ai ce face cu euro si-n tarisoara noastra. La turci schimbi 200 de lire, deci trebuie sa cheltui musa atat. Been there, done that, cum ar zice englezu’ 🙂 Nu ca mi-ar fi displacut in Turcia. Dar tind sa cred ca marele ei defect, ca tara, este ca nu are Euro. Acelasi lucru il pot spune si despre Bulgaria, si ea o tara cu servicii si peisaje acceptabile, in special in ceea ce priveste litoralul.

7. Eh, si acum ne intoarcem de unde incepuram. Vreau sa fiu si nitel sociolog. Sa cercetez nitel. Sa intreb oamenii de p-acolo. Sa vad cum e cu demnitatea asta pe care candva si-o pierdusera si acum si-au recapatat-o. In vara vor fi trecut deja cateva luni de cand Syriza e la putere. Voi putea vedea cat au facut in acele cateva luni. Iar daca lucrurile vor incepe sa se miste, voi putea merge sa le strang mana. Sa-i felicit pentru alegerea facuta. Sau, dimpotriva, sa-i critic. Nu conteaza, vreau sa-i cunosc mai bine.

Syriza Parliament

Da, a ramas stabilit: vreau in Grecia. Ma apuc sa caut un sejur Grecia avantajos. Sa vedem ce gasesc. La vara s-ar putea sa fac un mic live-blogging de pe o insula 🙂 Salutari GRECESTI tuturor! 🙂

3 thoughts on “Vreau in GRECIA

  1. Grecia este o tara frumoasa si din ce in ce mai accisibila romanilor. Acum nu stiu daca e bine sau nu. Daca stam si ne uitam pe unde a trecut, romanul nu a lasat o impresie tocmai buna.

  2. despre oameni poti spune ca ai dreptate, am avut un coleg de liceu grec, nu mam certat cu el deloc in 4 ani de zile, un caracter de nota 10, cat despre tara nu am vizitato, dar cu prima ocazie am sa o fac.

  3. Şi mie îmi place Grecia. N-am fost decât în imaginaţie şi am ascultat poveştile colegilor mei care au fost. Îmi place cultura greacă şi faptul că indiferent sub ce nume au rămas cunoscuţi zeii – cu întreaga lor familie şi încrengături de relaţii + eroi – sunt „invenţie” greacă (pe care romanii au preluat-o deşi i-au redenumit). Sper să ajung şi eu odată acolo. Ţie îţi urez un sejur frumos, indiferent când te-ai duce 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !