Cum sa eviti virgula dintre subiect si predicat
Blogosfera este plina de greseli: unele sunt intentionate, eu fiind printre cei (putini) care au curajul sa recunoasca, altele nu. De fapt, majoritatea greselilor NU sunt intentionate. Problema este ca unele nici macar nu sunt constientizate. Daca arat o fraza cu o virgula intre subiect si predicat, multi ma vor intreba ce e gresit. Dupa ce le arat, ei zic senin: A, nici nu observasem… Pentru ca, vedeti voi, vina nu apartine doar celui care PUNE virgula intre subiect si predicat, ci si celorlalti.
Hai sa vedem ce trebuie sa faci ca sa scapi, IN TEXTELE TALE, de virgula dintre subiect si predicat:
Afla care e subiectul si care e predicatul
Complicat, foarte complicat, dar dupa ce vei afla acest secret de stat vei fi capabil sa eviti rusinoasa virgula.
Partea si mai grea pentru unii, bloggeri, ziaristi ori specialisti social-media, este sa formuleze fraze care sa contina atat subiect, cat si predicat. Gasim deseori fraze lipsite de sens, lipsite de logica, lipsite de elementarele parti de propozitie. Deci ca sa iti dai seama care e subiectul si care e predicatul, trebuie ca ele sa existe in frazele tale.
Dupa ce te-ai asigurat ca ele exista si ai aflat care sunt, e simplu: NU pui virgula intre ele.
Totusi, aceasta operatiune s-ar putea dovedi extrem de grea, asa ca poti apela la variantele de rezerva. Asadar…
Nu pune deloc virgule
Am mai zis asta, acum doar repet: o virgula in plus e mult mai deranjanta decat una in minus. Asa ca daca nu stii nimic despre subiect si predicat si habar nu ai unde sa pui virgula, nu mai bine nu mai pui deloc? Nenorocita aia de virgula mai mult incurca si oricum textul poate fi citit si fara ea. Mai bine fara.
Accepta criticile legate de gramatica
E o regula generala, dar aplicabila direct aici. Ideea e asa: sunt unii fani infocati, care citesc PRIMII un articol. Incurajeaza-i, vezi tu cum, sa-ti semnaleze greselile: ba virgula dintre subiect si predicat, ba un dezacord. Ideea e ca ei te citesc pentru ca apreciaza ideile din articolele tale. Tu poti sa le multumesti pentru ca te corecteaza sau poti sa-i iei la misto. Da, stiu, poti baga scuze mai mult sau mai putin adevarate: eram obosit/a, era tarziu, am reformulat, fac prea multe lucruri intr-o zi. Stii, ideea nu e sa afle lumea DE CE pui acea virgula, asta chiar nu intereseaza pe nimeni; chestia importanta este ca acea virgula dintre subiect si predicat SA DISPARA. Atat. Sa va dau si un exemplu in acest sens.
Acum, trebuie sa dau o solutie si pentru textele altora. Adica e o chestie pe care poti s-o faci pentru ca virgula dintre subiect si predicat sa dispara si din textele altora. Iar metode sunt simple (in numar de 2):
Semnaleaza, in public sau in privat, greselile gramaticale
Sa va zic un secret: din punctul meu de vedere, modul in care reactioneaza un blogger la critici este elocvent pentru felul sau de a fi. Daca iti multumeste si corecteaza e un semnal bun: omul nu se crede Dumnezeu, accepta ca mai greseste si macar are dorinta de a invata. Daca isi gaseste scuze ca cele de mai sus tot e bine: accepta ca a gresit, dar incearca sa paseze vina pe altcineva. Tot e bine, tot isi accepta eroarea. Daca, insa, baga sintagma aia cretina „Din tot articolul meu ai retinut doar acea virgula?” atunci, dupa mine, acel blogger trebuie evitat. El se crede Dumnezeu, nu accepta ca greseste si se si enerveaza cand cineva, in public sau in privat, ii semnaleaza eroarea.
Incurajeaza-i pe cei care o fac
Mentalitatea in social-media e fix inversa: daca semnalezi constant greselile gramaticale esti Nazi grammar, esti hater, lumea trebuie sa te izoleze.
Daca toata lumea face asta, care este rezultatul? Pai zece oameni vad o eroare gramaticala, insa nu are nimeni curajul s-o semnaleze. Deci eroarea aia va persista. Cine va indrazni s-o semnaleze va fi catalogat HATER si NAZI GRAMMAR si, bineinteles, va fi izolat (blogosferic vorbind).
In final, trebuie sa fac precizarea: acest articol a fost scris DIN CAUZA (ori datorita) acestui articol, dar mai ales DIN CAUZA acestui articol. Merita amandoi autorii (un el si o ea) un premiu pentru curaj. Faceti si voi precum Radu si Laura. Daca ar fi mai multi precum cei 2 virgula dintre subiect si predicat ar fi mai rara. Sau n-ar mai fi deloc. Salutari GRAMATICALE tuturor!
https://www.youtube.com/watch?v=wPCfXuSPAb8