Vicleniile lui Scapino

Vicleniile lui Scapino

 

 

Cat de actual poate fi un spectacol clasic? Cat de amuzant mai poate fi Moliere in 2014? O premiera a lui Moliere in 2014?

Cele de mai sus sunt spuse de necunoscatori. Iubitorii de teatru stiu ca Moliere va fi tot timpul „la moda”. Majoritatea pieselor sale sunt in versuri, insa nu toate au putut fi traduse astfel.

Vicleniile lui Scapino este cel mai nou spectacol de la Teatrul Masca. Teatrul cu pricina, dintotdeauna primitor pentru bloggeri, ne-a oferit privilegiul de a vedea spectacolul in avanpremiera. Ziua Bloggerilor la Teatrul Masca este deja un eveniment de traditie.

Din pacate, public acest articol cu intarziere. Scapino, insusi, mi-a pus bete-n roate. Totul se termina cu bine. Ca in orice piesa de Moiliere.

Povestea este despre eterna discutie: casatorii aranjate vs casatorii din dragoste. Subiectul ne amuza acum, vedem foarte multe filme ori spectacole de teatru, citim foarte carti, insa in trecut reprezenta o mare problema. Uneori aceasta problema avea rezolvari simpatice, precum in cazul acestei piese de Moliere, alteori acest conflict se termina tragic.

Tot din aceasta piesa putem afla cat de importante sunt slugile. Uneori o sluga mincinoasa si intriganta poate face mult bine. Iar sluga, in ziua de astazi, are alt nume: angajat, salariat, mana dreapta, sofer personal, secretara, menajera. Dupa caz.

Teatrul Masca este un teatru primitor, ascuns de agitatia centrului, cu o sala extrem de interesanta. Spectacori sunt in 3 laturi ale salii, lucru care avantajeaza enorm actorii, acestia nemaiavand grija de a sta cu fata spre public. Ei joaca mai relaxati, se pot concentra mai bine pe rolul lor.

Vicleniile lui ScapinoArgante -Valentin Mihalache, Geronte – Aurel Sandu, Octave – Robert Poiana, Leandre – Cristian Neacsu, Zerbinette – Ioana Rufu, Hyacinthe – Oana Dragnea, Scapino – Massimilliano Nugnes, Silvestre – Eugen Fetescu, Nerine – Laura Dumitrascu Duica. Traduce: Aurel Baraga, regia Mihai Malaimare.

Despre Vicleniile lui Scapino au mai scris, printre altii, Cristian China Birta, Raluca, Andrei, Dragos Schiopu Paul Dutu si Mihaela Petre (De la care am pozele din articol). Toate reactiile din blogosfera despre Ziua Bloggerilor le gasiti pe blogul Teatrului Masca. Recomand cu caldura Vicleniile lui Scapino, ca de altfel toate piesele lui Moliere. Salutari VICLENE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Vicleniile lui Scapino

  1. Pingback: Gala Masca 25 |

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !