Viata fara regrete!

Viata fara regrete!

 

 

 

Fie ca vorbim de discutii pur filosofice ori psihologice, fie ca vorbim de literatura SF, de multe ori, de-a lungul timpului, m-am lovit de intrebarea Ce moment din viata mea as vrea sa schimb? Am inteles ca unii au fost nevoiti sa raspunda la aceasta intrebare in cadrul unui interviu de angajare. Diferenta dintre un raspuns pe care-l dai la interviul de angajare si raspunsul pe care l-ai da in alt context este ca la interviul de angajare ai tendinta de a da raspunsul pe care-l crezi corect. Incerci sa dai un raspuns pe care crezi ca angajatorul il doreste, neinsemnand ca tu gandesti intocmai.

Pentru ca toata viata am urat ideea de raspuns corect, mai ales in ceea ce priveste chestiunile hai sa le zicem sensibile, va spun fix asa: Pixul FriXion, care implineste zece ani, fiind primul pix-roller prevazut cu guma de sters (cuvantul RADIERA mi-a displacut dintotdeauna), m-a provocat sa scriu ce moment din viata mea mi-as dori sa schimb. Practic, sa-l rescriu. Va arat mai jos clipul de prezentare:

Si, pentru ca v-am zis ca imi plac raspunsurile gresite, urasc intrebarile cu raspuns indus, caci la ele raspund exact cum mi se spune sa NU raspund, zic fix asa: nu vreau sa schimb nimic.

De gresit am gresit, uneori mai mult, uneori mai putin. Am avut momente dupa care am exclamat Ce prost am fost! Am momente in care fac boacane, mai mici sau mai mari. Doar ca, vedeti voi, nu regret nimic, iar Farmecul Vieti (un termen care, in acest context, nu are nicio legatura cu echipa de fotbal Rapid), consta tocmai in alegerile corecte si gresite pe care le-ai facut.

Vreti sa va intoarceti la finalul liceului si sa urmati alta facultate? Pai sa zicem c-ati putea face asta, doar ca ar trebui sa fiti constienti ca veti pierde, dintr-un pocnit de degete, toti prietenii pe care vi i-ati facut in acea facultate, altfel inutila pe piata muncii. Ati pierde intreaga experienta de viata acumulata. Ati pierde toate amintirile frumoase din acea perioada.

Da, veti avea alti prieteni, mai buni sau mai rai, dar altii. Sunteti, deci, dispusi sa renuntati la tot, la intreaga voastra viata, asa naspa cum vi se pare, pentru una care doar ar putea fi mai buna? Eu, unul, nu sunt dispus sa fac asta. Nu mi-as dori sa pot face asta!

Si, obiectiv vorbind, daca eu as putea face asta, ar putea face si altii. Ceea ce ar genera un haos de nedescris. Ca sa fac o paralela, este ca si cum cineva, acolo sus, ar indeplini dorintele tuturor oamenilor din lumea asta. Toata lumea ar castiga la Loto, dar sumele ar fi infime. Deci, desi aparent toata lumea e fericita, in fapt nimeni nu e fericit.

Aici am noroc: am si un film care ma confirma: Bruce Almighty (tradus Dumnezeu pentru o zi), al carui trailer il vedeti mai sus.

Caci, de fapt, daca vreti sa puteti sterge un moment din viata voastra pentru a-l rescrie inseamna ca va doriti sa fiti Dumnezeu. Oricat de mult nu ati crede in Dumnezeu, caci nici eu nu cred, sau ma rog, nu in Dumnezeii inventati de religii, fix asta s-ar chema ca sunteti.

Oricat de absurd si de idilic ar parea, eu mi-am propus, acum ceva timp, sa am o viata fara regrete. De fiecare data cand iau o decizie, oricat de proasta s-ar dovedi ulterior, vreau sa fiu impacat ca m-am informat cat am putut de mult si ca am luat cea mai buna decizie pe care o puteam lua cu informatiile avute atunci la indemana. Vreau sa dorm linistit stiind ca daca as fi pus din nou in aceeasi situatie, in acelasi context, avand aceleasi informatii, as lua aceeasi decizie. Vi se pare absurd crezul meu, dictonul care-mi guverneaza viata? Salutari FARA REGRETE tuturor!

PS: Era sa uit ceva important: cat de important este pentru voi dictonul Omul din greseli invata? V-ati gandit vreodata ca ati invatat foarte multe dintr-o eroare? Daca nu ati mai face eroarea X la acel moment, sigur ati face-o ulterior. Deci?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !