Viata ca un joc de sah
Mi-a placut dintotdeauna sahul. Mi-a placut mult, insa din N motive nu l-am practica in mod profesionist. Unii zic ca pentru a fi cu adevarat bun trebuie sa te duca nitel capul. Asa o fi. Cert este ca mi-a placut, nu refuz niciodata o partida de sah (pe care o prefer live, pe tabla, in dauna uneia virtuale) si nu il consider deloc un sport pentru pensionari.
De ce imi place sahul? Din fix 5 motive:
1. Imi dezvolta gandirea, rabdarea si atentia. De multe ori pierd pentru ca nu sunt deloc atent cu ce se intampla in jurul meu. Imi fac calcule egoiste, care ma privesc doar pe mine, fara sa iau in considerare miscarile celorlalti. La sah o astfel de strategie te duce la infrangere.
2. Ma face sa vad chestiile din jurul meu intr-o cu totul alta lumina. Tot ce se intampla in jurul nostru e un joc de sah. Un om, oricat de liber ar parea, s-ar putea sa aiba drumul sau prestabilit. Unii sunt pioni, sacrificati cu prima ocazie. Altii sunt cai, vitejisti, oricand gata sa sara peste obstacole si sa ajunga unde-si doresc. Altii sunt nebuni, au drumul lor prestabilit, dar nici ei nu sunt atat de importanti precum au impresia. Turnul e o chestie pe care pui baza, fara de care cu greu poti castiga batalia. Regina face totul, fara regina esti … descoperit 🙂 Cine e regele, asta este intrebarea? 🙂
3. Daca va intrebati ce piesa sunt eu cititi la Irina. E un articol scris de mine, probabil printre cele mai bune articole scrise vreodata de catre minunata mea persoana.
4. Imi plac comparatiile sahiste. De exemplu, in 2009, inainte de turul 2 al alegerilor, aparuse un banc simpatic:
Dilema sahistului: votam pionul sau votam nebunul?
Iar cand vad spectacole de teatru ori filme care fac referire la sah sunt pur si simplu incantat. Ultima oara a fost Jocul Regilor la Teatrul Evreiesc. Sa nu mai zic de celebra scena din Harry Potter, cu jocul REAL de sah.
Chiar, de ce alte filme n-au exploatat mai bine tema?
5. Trageti linie la toate astea si vedeti de ce, pentru mine, o victorie la sah impotriva cuiva valoreaza mai mult decat o victorie la multe alte jocuri. Ma poate bate la cine stie ce joc pe consola, la cine stie ce board, dar la sah ma poate bate?
Sa va zic acum de ce scrisai acest articol. Casa de Cultura Traian Demetrescu (CCTD sau Tradem, cum mai este ea cunoscuta) din Craiova organizeaza anual, in perioada iunie-august, un frumos concurs de sah numit Vara sahista craioveana. Editia de anul trecut, din 2014, a fost cea de XXI-a editie. Este o competitie deschisa absolut tuturor, fara restrictie de varsta, putandu-se inscrie atat sportivi legitimati, cat si amatori. Turneul este inregistrat oficial in calendarul Federatiei Internationale de Sah (FIDE) si in cel al federatiei romane de resort. In final, se acorda premii in bani primilor 3 clasati, insa toti participantii vor primi diplome de participare.
Acum sa va mai fac o destainuire: nu aflam de acest concurs daca nu vizitam site-ul Craiova Culturala. Pe scurt, capitala Olteniei vrea sa devina in 2021 capitala culturala europeana, lucru pe care i-l si doresc.
Acum, viata ca un joc de sah sper sa faca din Capitala Olteniei REGINA culturii europene 🙂 Sustineti si voi Craiova Capitala Culturala Europeana 2021. Salutari OLTENESTI tuturor! 🙂
Ce frumos vorbiși tu în metafore, despre viața ca un joc de șah!
Apai de obicei vorbesc frumos, dar nu citesti tu tot ce scriu io 🙂
Frumos joc
Vezi ca tot trebuie sa joci cu mine o partida 😉
Oooooooohhhhh Harry Potter! Cât mi-a plăcut seria asta! Mersi că ai făcut un copil fericit și că mi-ai adus aminte de scena asta cu șahul :)).
Stii de cat timp visez sa ne adunam 22 de oameni si sa jucam o partida de sah cu noi piese? Sa pot bate pe cineva fara sa aiba voie sa riposteze :)) =))
Iar eu sa fiu, bineinteles, rege, sa nu ma poate bate nimeni!
ps: Faza cu sahul este scena mea preferata din toata seria Harry Potter.
Frumoase metafore ai folosit. Ma bucur sa stiu ca orasul meu natal iti aduce atata imaginatie 😀
Tot ce e oltenesc imi starneste imaginatie.