Vehicle 19 – dezamagitor si inutil

Scriam (tot astazi) despre un film care ma impresionase pozitiv: Croods. Acum este randul articolului negativ.

Si incerc sa ma gandesc cum ar trebui sa-l scriu? Am 3 variante:

– sa fac misto grav de el, evidentiind fiecare chestie ilogica prezenta in film (si am de unde alege); – sa incerc sa gasesc cateva chestii pozitive in el, incercand sa starnesc interesul pentru el; – sa fiu neutru, sa spun exact ce am simtit cand am iesit din sala de cinema.

E clar, voi alege a III-a varianta, si asta dintr-un singur motiv: filmul, oricat de slab ar fi, nu m-a enervat. Sunt filme mult mai bune care au avut in ele chestii enervante. Care au fost manipulatoare intr-un sens, care au avut mesaje religioase evidente, care au avut…

Filmul asta n-a avut nimic din toate astea. Interesul pentru el a pornit de la un trailer bun (sau nu ma pricep eu sa evaluez un trailer?), trailer pe care l-am tot vazut in ultimele 2-3 saptamani. Fara sa mint, cred ca l-am vazut de vreo 10 ori, stiam fiecare replica din trailer. Ca filmul nu s-a ridicat nici macar pe sfert la nivelul asteptarilor mele este un adevar. Insa, repet, este slab si inutil. Nimic enervant.

Sa va zic putin (atat cat este de spus) despre el: un fost puscarias se duce dupa sotia sa in Africa de Sud, incercand sa se revanseze fata de ea. De pe aeroport inchiriaza o masina, care nu era un sedan ci o duba. In duba se gaseau una bucata telefon, una bucata arma si una bucata gagica-procuror ce era cautata de politie pentru ca avea informatii compromitatoare. Din acest motiv toata politia era pe urmele sale, care politie era, ca-n filme, mult mai putin inteligenta decat el (care el nu facuse puscarie pentru ca era mafiot ori chestii de genul, ci pentru ca daduse cu masina-n cineva). Cum se termina nu va dezvalui, va spun doar ca finalul este partial previzibil. Ah, da, partea cea mai enervanta: tot filmul se petrece in acea duba. Nenea nu se da jos decat foarte rar, si atunci in cadru apare musai duba (as putea spune ca acea duba este al II-lea personaj principal).

Hai sa incerc sa va zic si cateva chestii legate de primul punct (cateva insemnand cam 10% din chestiile ilogice prezente in film): – de ce firma de inchirieri a confundant masinile? cum sa confunzi o duba cu un sedan? – de ce dracu’ tipul nu fura o masina (daca tot avea pistol la el) si se chinuie sa se foloaseasca de acea nenorocita de duba (pe care o mai si vopseste)?; – de ce atunci cand il opreste politia gaborul nu observa sangele de pe scaunul din dreapta (era mai important faptul ca vorbea la telefon)?; – de ce la sfarsit masina revine la culoarea ei initiala?.

Repet, am zis 10 (hai 15) la suta din chestiile ilogice prezente in film. Inainte sa inchei, sa va zic 3 chestii:

1. Va arat trailerul. Cei care n-ati vazut filmul sunt rugati sa-mi spuna ce parere le-a lasat trailerul:

2. Despre film au mai scris (si au facut-o bine) Angela (putinele dati in care suntem pe aceeasi lungime de unda) si Spanac. Cu mentiunea ca Spanac strica farmecul vizionarii dezvaluind finalul. Cititi articolul lui doar dupa ce vedeti filmul. Si tot Spanac ne dezvaluie, intr-un articol distinct, cateva chestii petrecute in sala de cinema (cu mentiunea ca pe locul 12, in spatele lui, eram io; in rest confirm ce zice el acolo).

3. Filmul e distribuit de RO Image 2000 si va rula de vineri in cinematografe. Va invit sa-l vizionati si sa ma contraziceti (o amica cinefila a spus ca, citez: „cu mici exceptii mi-a placut”).

Salutari CINEFILE tuturor!

ps: Nu uitati de maratonul meu de guest-posting cu tema 1 aprilie. Articolele se trimit la adresa contact@emilcalinescu.eu .

Comments

comments

3 thoughts on “Vehicle 19 – dezamagitor si inutil

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !