Va mai amintiti profesorii din liceu?

Va mai amintiti profesorii din liceu?

 

 

Articolul acesta are, cumva, trei parti. Asupra titlului am oscilat, daca scriam Profesorii din liceu si atat ar fi parut sec. Acum sa va pun cele 3 intrebari cu privire la aceasta tema, incercand sa raspund la ele. Asadar:

Va mai amintiti profesorii din liceu?

 

Nu stiu cum a fost la voi, dar eu am avut extrem de multi profesori pe parcursul celor 4 ani de liceu. Ca sa dau un exemplu, la istorie am avut 4 profesori in 4 ani (in fiecare an era alt profesor, 2 doamne profesoare si 2 domni profesori, ca sa nu fie discriminare), la limba romana 3 profesori in 4 ani, la geografie doar 2, la matematica, fizica si chimie tot 2, iar daca memoria nu ma tradeaza, la engleza am avut 3. Sper sa nu gresesc.

Daca stau sa ma gandesc, la materiile pe care le-am avut in toate clasele liceului nu am avut 4 ani de zile ACELASI profesor. Uneori motivul era obiectiv (profa de matematica din primele 2 clase, care mi-era si diriginta, a nascut, fiind inlocuita de un profesor in clasele XI-XII), alteori motivele imi scapau (la romana, de exemplu, mi se schimbau profesorii fara ca ei sa plece din liceu ori sa nasca; pur si simplu clasei noastre ii era repartizat alt profesor).

Acum, nu stiu cum stau la capitolul memorie, insa …
1. Nu-mi amintesc numele tuturor profesorilor. Chiar nu. Numele dirigintelor si ale catorva profesori da, dar pe bune de-mi amintesc numele tuturor profesorilor de istorie (ca tot am dat acel exemplu). Stiu, in mare, cateva chestii, am cateva amintiri, dar cam atat.
2. Nu stiu daca i-as recunoaste pe strada daca ar trece pe langa mine. Oamenii se schimba, uneori radical, in 11 ani (am terminat liceul in 2005), pun ceva kilograme, isi schimba frizura (in cazul femeilor).
3. Intrebarea cheie este daca ei m-ar recunoaste pe mine.

Ce parere aveti acum despre profesorii din liceu?

 

Aici am multe de spus, vreau, insa, sa rezum cat pot. Asadar, sunt 3 variante:

 1. Sunt persoane care ii apreciaza si respecta deopotriva pe toti. Domn profesor/doamna profesoara merita respectul lor pentru ca, nu-i asa, sunt profesori. Au aceasta unica si de nepretuit calitate: sunt profesori.
 2. Sunt persoane complet neinteresate de subiect, care nu mai au nicio parere, dupa zece ani, despre profesorul X sau profesoara Y. Sunt asa numitele persoane care traiesc in prezent, neinteresate de trecut.
 3. Sunt persoane care si-au pastrat aceeasi parere despre profesori pe care o aveau in liceu.

Eu sunt, ati ghicit, in a treia categorie. Ok, pe unii profesori nu-i mai tin minte, n-au iesit in evidenta/am facut doar 1 an cu ei, nu pot spune mare lucru. Insa, pentru numele lui Dumnezeu, de ce mi-as schimba parerea despre un profesor doar pentr ca si eu si el am imbatranit? Ce relevanta are ca au trecut 11 ani (ori mai mult)? Daca un om a fost ok si am considerat la acel moment ca m-a ajutat, ramane un om ok si acum. Daca insa un om mi-a displacut candva, avand la acea vreme motive intemeiate, de ce simpla trecere a timpului ar trebui sa ma faca sa ma razgandesc?

Iulia Hasdeu Bucuresti

 

Cu cati ati pastrat legatura?

 

Aici raspund clar si precis: zero. Nu zic ca-i vina lor, e si vina mea. Dar ca idee, in acest moment, asta este raspunsul. E si vina lor (multi erau si sunt profesori de moda veche, din aia cu care in anul de gratie 2016 nu prea ai ce discuta), dar e si vina mea. Nu va sfatuiesc sa faceti ca mine, daca intalniti vreun profesor de gasca, tanar, cu care ati putea discuta si altceva in afara de materia de la clasa, profitati de ocazie si pastrati legatura cu ei.

 

De ce am scris acest articol?

 

Aici urmeaza partea misto: ma contacteaza zilele trecute un tip. Ma intreaba daca am facut liceul Iulia Hasdeu (din Bucuresti, pentru cititorii din provincie). Ii zic ca da. Apoi imi arata un comentariu postat de mine in 2005 despre un profesor din Hasdeu. Era un site de evaluare a profesorilor, site despre care nu mai stiam nimic. Sincer sa fiu, nu mai stiam ca exista.

Tipul a intrat in clasa a IX-a si il are la clasa pe acel profesor. Nu spun nici numele profesorului, nici numele elevului care m-a contactat. Nu d-alta, dar vreau ca el sa treaca :)) Iar profesor este denumirea generica, putand fi atat femeie, cat si barbat.

Dupa prima reactie, de uluire, acest tip mi-a dat de gandit. Bai, ce-mi mai amintesc eu despre profesorii din liceu? Nu-mi dau seama daca stau bine sau nu cu memoria. Sunt curios cum e in cazul vostru.

Comments

comments

5 thoughts on “Va mai amintiti profesorii din liceu?

 1. Si eu tot din a treia categorie fac parte. Am aceeasi parere ca acum 9 ani cand am terminat liceul. Nu am pastrat o legatura propriu-zisa cu niciunul, doar profa de psihologie mai vine din cand in cand sa isi ia vopsea de par.
  Pe diriga o mai vad din cand in cand si abia daca schimbam doua vorbe (eu ma grabesc, ea la fel…). Dar ma bucur ca e singura persoana care nu a strambat din nas ca de ce mama naibii lucrez intr-o parfumerie si nu plimb hartii de la un birou la altul… :))

  1. Profesorul de psihologie, prin definitie, trebuie sa fie empatic. Si sa fie si-un bun actor. Asa ca te dezamagesc un pic: daca e dezamagita de tine ca lucrezi intr-o parfumerie, nu ti-o va zice. :))

 2. De unii îmi amintesc, de alții nu. Pe unii dintre ei îi pot numi profesori, ceilalți…mai bine se orientau către alte meserii.
  De păstrat legătura, am păstrat doar cu o singură profesoară de limba română care pot spune că mi-a fost și îmi este ca a doua mamă.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !