Utilitatea psihologului atunci cand NU sunt probleme
Tot vad printre prieteni mentalitatea ca psihologul e un om la care apelezi cand ai probleme. E un fel de doctor (nu stiu ei diferenta dintre psiholog si psihiatru), dar de cap. Nu e neurolog, e psiholog.
Degeaba incerc eu sa le explic ca medic e doar psihiatrul. Chiar degeaba. Unii, din ce in ce mai putini, inca au impresia ca sociologul e tot un fel de psiholog. Au impresia ca eu pot sa-i ajut pe cei cu probleme. Ceea ce, bineinteles, e fals, dar ce conteaza.
Partea interesanta este ca foarte multi nu stiu cu ce se mai ocupa psihologii. Nu doar ca nu-i intereseaza, dar le mai si ignora munca. Le-o bagatelizeaza. Ii considera inutili.
Asadar, psihologul poate fi cel care sa recomande un anumit traseu in viata unui adolescent. Orientarea in cariera va suna cunoscut?
Iar daca am scris adolescent sa stiti ca nu este 100% adevarat. Exista orientare in cariera si pentru adulti, poti face asa ceva si la 30 sau 40 de ani.
In acest sens, exista studii privitoare la jobul ideal pentru tine in functie de personalitate. Atunci cand faci teste de personalitate, nu le faci pentru psiholog, pentru a-i face tu pe plac, ci le faci pentru tine, pentru ca alegerile pe care le faci sa fie cele mai bune.
Acum, sa va zic chestia opusa, ce se poate intampla daca nu apelezi la asa ceva. Dupa mine, 3 chestiuni, toate grave:
1. Iti urasti jobul. Unora li se pare absurd ca omul de serviciu (nu zic femeia, ca poate fi si barbat) sa isi iubeasca meseria, in timp ce ei isi urasc jobul constant. Stiti statusurile alea cu urmeaza ziua de luni, de ce nu interzice nimeni aceasta zi? Fix din acest motiv apar. Oamenii isi urasc jobul si, de cele mai multe ori, o fac pentru ca nu si l-au ales corect.
2. Nu iti faci treaba bine. Nu doar ca tu iti urasti jobul, dar si altii te urasc pe tine. Ati vazut, probabil, filmuletele cu educatoare care urla la copii, care-i bat, care-i chinuie. Stiti ce vad eu acolo? Multa ura. Individele alea ii urasc pe copii, isi urasc munca. Nu trebuiau sa ajunga educatoare. Deci nu doar ele isi urasc jobul, dar si ceilalti le urasc pe ele.
3. Nu poti avansa. Nu te descurci la acest job, deci nu avansezi. Si iti creste frustrarea.
Deci iti urasti jobul, ceilalti te urasc si nici macar nu te descurci. Si nu e vorba de o chestie temporara, ci de una pe viata.
Legat de asta, stiti discutia legata de facultate? Unii zic ca nu ar rezista 4 ani la o facultate grea, una la care sa invete mult. Intrebarea logica este, insa, urmatoarea: ok, faci o facultate usoara, dar apoi te descurci cu ea toata viata? Poate ti se potriveste meseria de inginer. Te-ai gandit ca mai bine te chinui 3-4 ani decat sa te chinui toata viata?
Utilitatea psihologului se vede in timp. Intai si intai, scapa de prejudecata ca la el apeleaza doar cei cu probleme. Sau, ma rog, cei cu probleme psihice. Mergi pe la el si s-ar putea sa-i multumesti mai tarziu. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
Identificarea unor probleme si o analiza corecta ar trebui facuta trimestrial. Sau cel mai bine ar fi daca am invata sa ne analizam noi insine si sa cerem si sa acceptam ajutor de specialitate atunci cand avem neconcordante.