Unora le place Swingul

Am scris de curand 3 advertoriale despre Swing. Ideea de advertorial, in blogosfera, este una relativa: poti recomanda in mod direct un produs ori un magazin, insa poti sa faci reclama si indirect unui produs ori magazin, punand link-ul pe anumite cuvinte cheie. Sa-i faci SEO, in limbaj blogosferic. Dupa cele 3 articole despre Swing (1 2 3), am primit ceva reprosuri: de ce ai scris despre Swing? de ce esti de acord cu asa ceva? Inainte de asta vazusem spectacolul O piesa desantata unde este vorba tot de Swing. Ce-i drept, acolo Swingul trece in plan secund atunci cand in apartamentul unde urma sa se petreaca lucrurile intra un hot. Interesul despre subiectul numit Swing este, deci, vechi. In acest context, vineri seara am mers, cu mare interes, la spectacolul Unora le place Swingul, de la Teatrul de Arta.

Ce as putea spune despre acest spectacol?

1. Unora le place Swingul este una dintre replicile care-mi vine constant in minte atunci cand aud vorbindu-se despre subiect. Pur si simplu (si aici repet ceea ce am zis deja): e o chestie de alegere si de gusturi. Eu sunt curios doar sa INTELEG persoanele care practica asa ceva. Nu-i judec, nu-i condamn. Nu sunt nici mai buni, nici mai rai decat noi. Sunt diferiti intr-o privinta.

Unora le place Swingul

2. In mod uimitor, spectacolul Unora le place Swingul mi-a confirmat asteptarile. Aici ma simt cenzurat, insa ma auto-cenzurez pentru a nu face spoiler. Urasc spoilerele, asa ca prefer sa nu fac asa ceva. Spun doar ca ideea finala, care reiese din spectacol, este exact opinia mea.

3. Este swingul o solutie pentru a repara o relatie de cuplu subreda? Ori swingul este un mod de viata practicat de cupluri deja sudate, dornice de lucruri noi, care au incredere unul in celalalt? Ori, poate, swingul este doar o fantezie, interesanta doar din perspectiv lucrului interzis? Incercati sa raspundeti SINGURI la aceste intrebari, apoi mergeti sa vedeti Unora le place Swingul. Scenaristul a incercat sa raspunda la intrebarile acestea. Aflati raspunsul lui din spectacol. Eu doar va repet: sunt de acord cu el.

Unora le place Swingul

4. La spectacolul trecut de la Teatrul de Arta, al studentilor de la Spiru Haret, sala fusese mai plina. Sala doar 3 sferturi plina imi confirma teoria mea: swingul este tabu pana la capat. Unii refuza chiar sa vada spectacole de teatru pe tema asta. Sa va spun cati au strambat din nas cand le-am zis la ce spectacol merg? Nu doar ca nu ar practica, nu doar ca ar impusca pe cei care practica asa ceva, insa unii oameni nu sunt de acord nici macar sa mearga la un spectacol de teatru ori un film pe subiectul asta…

5. Spectacolul in sine este foarte dinamic: se schimba, uneori foarte rapid, personajele. Avem 2 cupluri, unul practicant vechi al Swingului, celalalt incepator in asa ceva, care apar pe rand pe scena. Avem si intalnirea efectiva, insa inainte si dupa acea intalnire le vedem alternativ. Scenele se desfasoara rapid, uneori schimbarea se face dupa stingerea luminii (parca suntem invitati sa visam pentru cateva secunde), alteori se intampla brusc: iese un cuplu si intra imediat celalalt. Foarte interesanta ideea.

Unora le place Swingul

In final trebuie sa zic partea mea preferata: nici mie nu-mi place vanilia. Nu o consider chiar o greseala a naturii, o consider utila, insa nu cand este unic incredient. Nu-mi place inghetata de vanilie, este ULTIMA inghetata pe care mi-as lua-o, insa imi place cand un desert are si aroma de vanilie. O apreciez doar combinata cu alte arome. Ce legatura are vanilia cu spectacolul? Pai era un fel de cod nescris al Swingerilor: sa spuna ca intre ciocolata si vanilie prefera ciocolata si sa critice vanilia. „Esti de vanilie daca …” ar fi echivalentul expresiei noastre „esti de cacao”.

Inainte si dupa acest spectacol mi-au venit in minte 3 glume. Deh, cu swingerii se pot face o gramada de glume. Spun doar 3 dintre ele, adica cele mai bune:
– Vorbeam cu Monica, inainte de spectacol: nu conteaza pe ce locuri ne asezam, oricum vom face schimb de locuri cu altii in timpul spectacolului.
– Dupa spectacol ma gandeam: oare initiativa Teatrelor de Comedie si Masca, de a schimba locatiile (si publicurile) poate fi numita SWING TEATRAL (pe larg despre acea initiativa AICI; vizitati link-ul mai ales daca nu stiti despre ce este vorba).
– Un banc in banc. Margareta Nistor, la tv, a spus un banc despre distribuitorul francez al filmului Nymphomaniac. Cica se intalneste distribuitorul cu un amic. – Bai, zi-mi si mie, te rog, ce fel de film este? Cu cine sa merg la el: cu nevasta? Cu amanta? Sau cu o amica? La care distribuitorul a zis, fara sa clipeasca: IN GRUP. Dupa spectacolul Unora le place Swingul mi-am amintit de acest banc. Si ma intrebam oare cu cine ar trebui sa te duci la spectacolul asta? Si, mai ales, daca e vorba de un cuplu, cum ar suna sa intrebi niste prieteni de familie daca vor sa mergeti impreuna la acest spectacol? ­čÖé

Unora le place Swingul este, per total, un spectacol agreabil si indraznet. Abordeaza un subiect tabu pentru unii si o face intr-un mod cu totul surprinzator. Unii psihologi s-ar putea supara dupa ce vor vedea spectacolul. Se joaca la Teatrul de Arta si va invit s-o vedeti si voi. Salutari TEATRALE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Unora le place Swingul

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !