Unii oameni destepti nu stiu sa scrie. Ma rog, putem inlocui destepti cu cititi, culti, poate geniali. Sunt oameni care au alte calitati, nu si pe acesta.
In sens contrar, exista oameni multi mai putin dotati intelectual care stiu sa scrie. Care par a se fi nascut scriind.
Exista si acest talent, de a scrie. Evident, depinde CE scrii si CAT scrii. Dar exista, talentul nu poate fi negat, nu poate fi minimalizat. Este important, chiar definitoriu.
Omul destept, cult, care incearca sa-si dezvolte scrisul FARA sa aiba acest talent va sfarsi prin a scrie chestii seci. Corecte din punct de vedere stiintific, dar seci.
Discutam zilele trecute cu o amica. Ea imi aducea aminte, chiar reprosa, faptul ca am o teza de doctorat inceputa si neterminata. Abandonata.
Imi spunea ca a citit de-a lungul timpului mai multe teze de doctorat. Multe i-au placut din punct de vedere stiintific (pe domeniul stiintelor sociale: sociologie, psihologie, stiinte politice, comunicare), insa au dezamagit-o din punct de vedere stilistic. Al limbajului.
Nici macar una dintre ele, zicea aceasta amica, nu parea a fi bine scrisa. Nici macar unul dintre autori, deopotriva barbati si femei, nu parea a detine acest talent.
Eu am intrebat-o daca lipsa acestui talent ar trebui sa-l impiedice pe un om sa fie un bun profesor de psihologie, de politologie ori de sociologie. Ea n-a stiut ce sa-mi raspunda.
Nici eu n-am stiut atunci, ma rog, acum 3-4 zile, cand a avut loc discutia, ce sa raspund. Nici acum nu sunt SIGUR de raspuns.
Imi amintesc, insa, spusele unui fost profesor de-al meu, de la sociologie. Atunci cand vedea o lucrare „subtire” din punct de vedere metodologic, el avea tot timpul vorba: domnisoara/domnul meu, aici nu e literatura.
De fapt, daca stau sa ma gandesc, existau destui profesori (la psihologie cica situatia e cam la fel) care descurajeaza literatura. Descurajeaza BETIA DE CUVINTE. Nu vor sa citeasca mult despre nimic. Prefera definitiile succinte, prefera putine cuvinte, toate sa fie utile.
Ceea ce ma duce cu gandul la un alt aspect: nu cumva cei cu talent literar evident au parasit breasla sociologilor ori psihologilor? Singurul sociolog care-mi vine-n minte ca scrie literatura este Dan Lungu. Doar ca, vedeti voi, Dan Lungu mi se pare SOCIOLOG. Prin ce scrie, prin CUM scrie, este SOCIOLOG.
Cartea sa care l-a facut celebru, Sunt o baba comunista (ecranizata o data si pusa in scena de mai multe ori; eu am vazut o singura montare, a Teatrului National din Timisoara in 2019), este o carte sociologica. Baba comunista este construita dupa sondaje, dupa cum arata sociologic un nostalgic. Este scrisa sociologic, este abordata sociologic. E drept, un sociolog cu niscaiva talent, dar care nu scapa de „sociologismele” pe care invariabil le inveti in facultate. Se pare ca la facultatea de profil din Iasi lucrurile nu stau cu mult diferit fata de facultatea echivalenta din Bucuresti.
Acum, ajung la mine. Sunt subiectiv, scriu despre mine, ma raportez la mine. Asa sunt eu. Drept urmare, stau si ma intreb daca un SCRIITOR din acela profesionist, care TRAIESTE din scris, care a scris poezii si romane la viata lui, ar putea scrie CONSTANT pe un blog. Ar putea sa-si povesteasca viata, ar putea scrie despre subiectele zilei.
Raspunsurile v-ar putea surprinde. Sunt scriitori care traiesc in lumea lor, care viseaza fictiune, care NU ar putea scrie LA COMANDA. Au talent, dar talentul lor si-l folosesc EXCLUSIV intr-o singura directie.
Evident, bloggerii, ca sunt destui, desi din ce in ce mai putini, nu sunt capabili sa scrie carti. 99% dintre ei nici nu si-au propus asta. Isi cunosc limitele. Insa se pare ca ei pot face ceea ce UNII scriitori consacrati nu pot face.
In acest sens, si cu asta inchei, imi aduc aminte o intamplare mai veche. Era o discutie despre profesorii universitari, invatamant SUPERIOR cica, versus invatamantul INFERIOR, scoala si liceu. Este un profesor universitar SUPERIOR unuia de scoala ori de liceu? Ca pregatire, ca statut, ca CV, cu siguranta este. Societatea il valorizeaza mai mult. Insa veti fi surprinsi daca veti constata ca 80% dintre profesorii acestia SUPERIORI nu ar putea tine o lectie unui copil de clasa a XII-a. Nu mai zic unuia de clasa a V-a. Lectia poate fi deopotriva de istorie, de geografie, de literatura ori de biologie. Nu mai zic de matematica, unde trebuie sa-si aduca aminte CUM trebuie sa explice, CE METODE trebuie sa foloseasca.
Imi aduc de asemenea aminte cum cineva imi spunea mai demult, legat de matematica: eu imi amintesc profesorii din scoala si din liceu, care m-au facut sa-mi placa matematica. Atunci cand am ajuns la facultate DEJA imi placea, din acest motiv m-am dus acolo. Deci rolul unui profesor de scoala si de liceu e mai important decat al unuia de facultate.
Am raspuns la intrebari? Probabil ca nu. Am dat doar niste hinturi.
Concluzia mea este, insa, urmatoarea: NU AR TREBUI SA VA MIRE ca unii oameni destepti nu stiu sa scrie. La fel cum nu ar trebui sa va mire faptul ca unii oameni aproape analfabeti, care au citit putin, stiu sa scrie. Au acest talent. Sunt destui scriitori celebri acuzati ca erau aproape analfabeti. Agramati cat cuprinde.
2 thoughts on “Unii oameni destepti nu stiu sa scrie!”