Unde citim?

Toata lumea se intreaba daca citim, ce citim si de ce nu mai citim? Sau ma rog, de ce nu mai citeste lumea. Putini insa sunt curiosi UNDE CITIM? Noroc cu Super-Blog si Editura Nemira, care ne intreaba asta. La proba asta voi lectura multe articole, pentru ca sunt si eu curios de raspunsurile oamenilor.

Asadar, unde citim? Unde ne place sa savuram o carte? Si pentru ca asa sunt cerintele probei, a trebuit sa aleg o carte de la Nemira din casa, si anume GHIDUL OPTIMISTULUI/GHIDUL PESIMISTULUI si sa ma si pozez cu ea. In locatia mea preferata: Uitati ce a iesit:

Acum, scolareste, sa analizam poza. Din ea rezulta 3 chestii. Care apoi vor fi completate cu o a IV-a chestie, o intrebare nepusa, dar foarte importanta. Asadar:

1. Imi place sa citesc ACASA LA MINE.

2. La mine-n pat, cu sau fara patura pe mine.

3. Imbracat cat mai lejer, de preferat in pijama, depinzand de momentul zilei in care citesc. Daca citesc seara, e clar ca pijamaua e alegerea perfecta.

Din aceste 3 chestii rezulta o alta, o alta intrebare: unde NU-MI PLACE sa citesc. Voi raspunde asa:

1. Nu-mi plac salile de lectura. Sub nicio forma. Nu-mi plac oamenii care se tot plimba p-acolo, fie si silentios. Nu-mi place ca mi se face observatie daca suna telefonul. Nu-mi place insa nici liniste de mormant de acolo. Nu-mi place nimic in sala de lectura. Iar in chestii in miscare(metrou, ratb, masina) nici nu se pune problema. Imi fug literele de sub nas. La propriu.

2. Vreau o pozitie cat mai relaxanta. Paradoxal, nu-mi place sa citesc in fund, pe scaun. Oricum stau mult pe scaun, la pc. Daca si cand citesc stau asa ar fi grav. E clar ca nu pot sta asa intr-o sala de lectura. Si nici in metrou.

3. Imbracamintea e iarasi o problema. Cititul ar trebui sa te relaxeze. Ok, citesti de nevoie, pentru un examen. Dar atunci e cu atat mai grav daca si imbracamintea te enerveaza. Sa stai in blugi, in camasa (ok, fie si tricou) e nasol. Prefer sa ma imbrac cat mai lejer, in pijama inainte de culcar, ori intr-un tricou si pantaloni scurti. Intins in pat oricum. Si sub patura, daca temperatura o cere.

Mai sunt cateva detalii de precizat:

1. Compatimeam la propriu colegii din facultate care ziceau ca merg sa invete la biblioteca. In camin nu se putea invata. Da, e nasol ca atunci cand zici MERG ACASA sa nu fie de fapt ACASA. Eu inca n-am testat cum e. E trist. Cel mai bine te simti acasa.

2. EU de multe ori citesc pe un fundal muzical. Linistea ma deprima si uneori chiar ma enerveaza.

3. Am luat cartea de mai sus pentru ca m-am apucat s-o recitesc. Puteam lua oricare alta, dar daca tot reciteam o carte Nemira, de ce sa nu ma pozez cu ea? M-am pozat insa cu partea de GHIDUL OPTIMISTULUi, pentru ca aia ma reprezinta. Cealalta o citesc doar ca face parte din carte.

4. Felicit Nemira pentru proba. Una chiar interesanta. Si utila (repet: sunt curios sa vad ce au scris altii).

Salutari CULTE (sau COOL-TE) tuturor :)!

 

Comments

comments

One thought on “Unde citim?

  1. A, si eu prefer sa citesc carti reale (ca nu am kindle sau similare) cel mai mult in pat, (eu mereu sub patura insa), dar imi place sa citesc si in mijloacele de transport in comun de tip tramvai, tren, si avion. Nu stiu de ce in metrou, autobuz si troleibuz nu prea imi place sa citesc, desi am facut-o si pe asta. Pe vapor nu tin minte sa fi citit niciodata, insa eu nu am mers niciodata pe distante mai lungi cu vaporul, ci mai scurte, asa ca mai mult m-am uitat in jur si nu am apucat sa citesc. Insa daca am sa reusesc sa fac o croaziera mai lunga, precis am sa citesc si pe vapor. Uneori imi place sa si ascult carti pe CD-uri daca trebuie sa conduc pe distante mai lungi.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !