Unde (ar trebui sa) ne stocam informatiile? Scurt istoric.

Industria IT a progresat cel mai mult in ultimii ani. La fel ca si cea a telefoniei (acum ele aproape coincid). Asta este un truism. Dar de la el voi pleca. Mi se pare relevant si important. Ah, era sa uit de industria muzicala. Adica a dispozitivelor de ascultat muzica. Ele acum tot la IT intra. Sa ma explic.

Primul meu calculator era un CIP. Il conectai la televizor ca sa vezi si la casetofon pentru a te juca. Da, aveam CASETE. Era nasol, ca trebuia sa derulezi, caseta se putea incurca. Salvare nu era, deci jucai pana terminai un nivel. Ulterior aparusera dischete. Eu n-am avut acasa asa ceva, ma jucam la scoala.

Acasa mi-am luat direct un Pentium 1, ultimul racnet la acea vreme. Cd-rom-ul la el mi l-am luat dupa un timp. Cateva luni. Dar floppy-ul mi-a ramas. Nu se putea renunta la discheta. Stiu ca la un moment dat schimbam constant floppy-ul, ca intra praf in el si nu mai functiona. Acum am floppy, dar nu l-am mai folosit de ani de zile. Mi se pare cel mai inutil lucru cu putinta. Si cred ca discheta, asa cum a fost inventata, a fost cel mai slab device de stocare.

Am renuntat la discheta atunci cand a aparut cd-writer-ul. Si mai ales cand au aparut acele cd-uri ce puteau fi scrise de mai multe ori. Uau, ce smecherie era si cu ele.

Ulterior au aparut stick-urile. Din ce in ce mai mari ca spatiu de stocare, dar din ce in ce mai mici. Fizic.

In acelasi timp muzica a renuntat la casete (aproape definitiv) si a trecut pe cd-uri si dvd-uri. Nici macar in piata nu prea se mai vand casete cu manele. Se aude Guta, dar cantand de pe cd.

Sa va zic si aici propria mea istorie. Initial invidiam pe cei cu casetofon dublu. Era mare smecherie sa poti trage casetele. Cand am facut rost de unul (primit), deja era demodat. L-am folosit 1 an sau maxim 2, apoi gata. cd-ul la putere. Care cd-uri erau intai audio. Trebuia sa tragi cd-uri audio, sa le tragi la viteza mica (1X), altfel se auzeau naspa. Dar macar erau cd-uri. Ulterior au aparut si combinele cu mp3, deja avansate. Acum orice combina care se respecta are si loc unde poti sa-ti infigi stick-ul. Pana si cd-ul a ajuns demodat…

Acum sa vedem cum stam cu hard-disk-urile. Initial, cand stateam pe pc-urile scolii (celebra Scoala Generala nr 49), acestea nu aveau hard. Sau il aveau minuscul (ei ziceau ca n-au, dar eu acum ma intreb cum se putea?). Si totul se baza pe dischete. Ulterior au aparut si cele cu hd. Hardurile s-au tot marit, acum ajungand si la peste 1tb. E adevarat, unii considera inutil sa ai un hard atat de mare, dar ma rog, tehnic se poate.

HDD-urile externe au devenit la moda de cativa ani. Acum poti gasi cam peste tot un HDD extern la promotie. De altfel, daca vorbim de promotii, se pare ca cele externe sunt mai promotionale decat cele normale (cineva imi zicea ca de Black Friday chiar ajunsesera mai ieftine ca cele normale; si nu ma refer la un magazin online anume; cica aceasta situatie era intalnite prin vreo 4-5 locuri).

Parea ca HDD-urile externe sunt ultima chestie ce putea fi inventata. Si totusi, se pare ca nu e asa. Urmeaza a fi la moda SSD-urile. Momentan sunt prea scumpe si prea putin incapatoare.

Iar din urma vin cloud-urile. Oare asa s-o zice? Adica acele site-uri unde-ti lasi tu toate fisierele, contra cost. Despre asta ar fi trebuit sa fie articolul.

Pe scurt, de ce consider ca acestea NU vor inlocui batranele hard-uri. Pai anume din 3 motive:

1. Netul nu este ceva atat de stabil pe cat pare. Am avut perioade in care n-am avut net 1 ora, 1 zi, chiar si 3 zile. Cum ar fi daca timp de 3 zile nu mi-as putea folosi nimic? Trist.

2. Ca orice site, poate fi hack-uit. Ultimul exemplu de site hackuit: google.ro. Daca marele google n-a putut sa se protejeze complet, de ce as avea incredere ca fisierele mele sunt in siguranta?

3. Iar siguranta poate fi ca le pot pierde, dar si ca pot ajunge in mainile cui nu trebuie.

Dupa parerea mea cloud-urile vor fi la moda, dar ca back-up-uri. Imi voi putea pune pozele, muzica o voi asculta direct de pe net (exista servicii asemanatoare). Sa renunt complet la stocarea individuala e o prostie. De ce as face asta? Hard-disk-urile nu vor muri, stick-urile la fel, ssd-urile, daca se vor ieftini, vor veni si ele tare din urma. Cloud-urile nu pot revolutiona lumea IT, oricat s-ar stradui ele. Pot convinge din ce in ce mai multa lume, dar pe mine inca nu m-au convins.

Salutari TEHNOLOGICE tuturor!

ps: Articol scris pentru Super-Blog 2012.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !