Urasc ideea de unanimitate

Urasc ideea de unanimitate

 

Acest articol NU este doar despre politica. Da, porneste de la stirea cu iZGONirEA lui Zgonea din PSD, dar nu este despre PSD si politica. Este despre unanimitate. Despre ideea, in sine, ca un lucru sa fie apreciat de toata lumea.

Este un citat celebru al lui Ion Ratiu care reliefeaza foarte bine ideea de unanimitate.

Ion ratiu Unanimitate

Eu sustin ceva, tu nu esti de acord. Intrebarea fundamentala nu este doar De ce nu esti tu de acord?, e si ea relevanta, dar cel mai important este CUM ma raportez eu la cei care nu-s de acord cu mine.

Uneori pozitionarea este fundamentala. X isi doreste sa fie toata lumea de acord cu el si sfarseste prin a fi profund dezamagit si deprimat. Am incercat sa fac bine, am vrut, dar ceilalti, rai, refuza sa ma inteleaga.

Y, pe de alta parte, nu-si doreste sa fie lumea de acord cu el si merge pe drumul lui. Azi sunt 10% de acord cu el, maine procentul creste la 20, poimaine poate scadea iarasi la 10. El, Y, oricare ar fi el si orice ar sustine, ramane acelasi.

Niciodata, insa, o actiune, oricare ar fi ea, nu poate intruni opinii favorabile din partea tuturor. Tot se vor gasi unii care sa nege sinceritatea actiunii si altii care sa considere ca o alta ar fi fost mai utila.

E normal sa se intample asa, atunci cand intalnim o unanimitate trebuie sa ne punem probleme. Ideea de unanimitate este gresita din start, iar atunci cand este ea prezenta este dovada clara ca-i vorba de falsitate. Notiunea de unanimitate este nociva pentru democratie.

Cand o lege din Parlament votata in unanimitate este fie o lege populista, pe care nimeni n-o poate contesta din motive electorale, fie este o lege care confera drepturi sporite celor care o voteaza. In al doilea caz nu este falsitate, dar vorbim cu siguranta despre ceva nociv.

La fel discutam si in blogging: scrii un articol, vrand sa faci un bine, si primesti comentarii negative? E cat se poate de firesc. Trebuie, insa, sa fii atent la argumentele celor care se opun, la numarul lor si, poate, la cine sunt ei. Oricum ar fi, nu este nimic rau in asta. Dimpotriva, eu m-as feri de unanimitate si de tone de laude. Ne gadila orgoliul, dar cand sunt prea multe si lipseste complet critica nu este deloc bine.

Asadar, din stirea de ieri, cu excluderea lui Zgonea, nu ma socheaza faptul ca a fost pastrat condamnatul penal si a fost dat afara celalalt, ci ma socheaza mai mult faptul ca in Romania anului 2016 cineva este dat afara pentru Delict de opinie. Iar faptul ca decizia a fost luata in unanimitate este dovada clara ca votul nu a fost sincer. In mod clar, Dragnea este mai tare decat Zgonea in PSD, drept urmare votul acela nu reliefeaza opiniile membrilor PSD. Nu c-am fi avut alte pretentii.

Unanimitate

Si inca ceva: daca veti da cu pietre in mine pentru acest articol, n-o faceti in unanimitate. Sper doar ca macar o persoana il va aprecia, caz in care va voi crede ca opiniile voastre sunt sincere. Altfel, chiar daca unanimitatea este in sens negativ, tot o voi crede nesincera. Salutari DELOC UNANIMITE tuturor! 🙂

One thought on “Urasc ideea de unanimitate

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !