Un escape room ideal

Un escape room ideal

 

Va ziceam ca am fost, pana acum, in 72 de camere. Desi voiam sa merg si-n Franta, n-am mai fost, asa ca tot cu cele 72 ma pot lauda. Tot atunci promisesem ca voi scrie un articol despre un escape room ideal. Titlul este SEO, sa fie mai usor de gasit, eu voi spune, de fapt, cum mi-as face eu un escape. Ideal e un cuvant mult prea … important. Asadar, 10 idei pentru un escape room ideal:

Lacate profesionale

1. NU as face un escape room distinct. L-as lega, cumva, de alta afacere. Cel mai intuitiv lucru: as pune subsolul unui restaurant drept pivnita. Cum evadezi din ea? La fel poate fi folosit subsolul unui hotel/motel/hostel, dar si subsolul unui cabinet medical (cum va suna EVADATI DINTR-UN CABINETUL DENTAR?). Avantajele sunt certe: clientii escape-ului pot deveni clienti ai celeilalte afaceri, dar si invers: clientii hotelului, de exemplu, pot deveni usor clientii escape-ului.
Legat de asta, am scris deja despre cum pot fi folosite unele cladiri istorice si, as zice eu, si cladirile institutiilor de invatamant.

2. Fara sa am ceva cu Harry Potter si Prison Break, m-as orienta catre povesti si personaje romanesti. O camera a lui Ramaru cum v-ar suna? Sau, pentru mult amuzament, o camera a lui Bula. Ori o camera olteneasca, una care sa duhneasca a praz din momentul in care intri acolo. Sau ce spuneti despre o camera bazata pe un film romanesc (Nea Marin Miliardar, Filantropica, Dupa Dealuri)? Decat cine stie ce pirati straini (din Caraibe si nu numai), nu-i mai bine o camera cu tematica Toate panzele sus?

Toate panzele sus

3. As face o camera dinamica. Am inteles ca-n America exista o camera unde cand ti se deschide o usa ti se inchid alte 2 (cea celebra, de unde nu a evadat aproape nimeni). In Romania am gasit doar 3 chestii asemanatoare, dar inca departe de ceea-mi doresc: o decizie care trebuie luata intr-o camera (daca o iei gresit pierzi jocul), un buton pe care nu trebuie sa-l apesi (l-am apasat si am stins lumina) si o camera unde erai verificat si daca erai vizibil erai scos din camera. Mi-as dori o camera unde sa poti lua decizii corecte si gresite, unde sa poti bloca un seif daca bagi de 2 ori codul gresit, dar sa poti termina jocul si fara acel seif, sa iei o decizie gresita acum din cauza careia pierzi jocul la final… Ceva mai mult dinamism.

4. Mi-as dori o camera labirint (am inteles ca s-ar dori asa ceva), una in aer liber (e in Timisoara, la cort) si, mai ales, una pe un stadion (ori macar cu tematica sportiva). E doar una cu sahul, insuficient dupa mine.

Sah

5. Vreau o camera vesela, de unde sa iesi cu zambetul pe buze, preferandu-le in dauna celor care te sperie de te baga-n spital de frica.

6. Vreau o locatie care sa contina mai multe camere (cu asta trebuia sa incep). Nu mi-as deschide escape cu doar o camera. Un numar optim ar fi 3, dar daca-s mai multe nu ma supar.

7. Mi-as deschide o camera identica in 5 orase. Sa scrie bucuresteanul, sa vada, insa, si clujeanul, dar si ieseanul si sa mearga amanadoi, in orasul lor, sa le testeze.

8. Mi-as dori mai multe escape-uri la evenimente (a fost deja la Untold escape-ul celor de la Codex, in speta camera The Curse mult simplificata).

9. Mi-as dori escape-uri in Mall-uri. Momentan e Sanctuarul Melodiei, alaturi de alta camera a celor de la Paradox. Eu, insa, as face un escape permanent, un mall in miniatura sau, nu stiu, cum sa scapi dintr-un magazin de haine. Ceva sa aiba legatura cu mall-ul.

Sanctuarul melodiei Mega Mall

10. Escape-urile au mai multe dimensiuni: gameplay-ul, decorul, dificultatea si modul in care el te face sa intri in poveste (ultimele 2 coincid de multe ori). Va dau 3 exemple: in  camera Fifty Shades of Grey intri PERFECT in poveste (la capitolul asta sta cel mai bine), dar unora nu le-a placut gameplay-ul. Alte camere se joaca misto, dar au pereti albi). Naspa. Trebuie un echilibru intre ele, sa nu spui ca DECORUL e cel mai bun, deci gameplayul lasa de dorit.

Pot fi toate aceste 10 puncte incluse in aceeasi camera? Cu siguranta nu. Din acest motiv, NU exista un escape room ideal. Luati, insa, chestiile de mai sus drept sfaturi gratuite pentru viitoarele camere de evadari. Cu cat sunt bifate mai multe puncte de mai sus, cu atat imi va placea camera mai mult. Sau, poate, cine stie, ma va surprinde complet o camera, lucru pe care, de fapt, il si astept. Revin maine in Bucuresti si ma reapuc de evadat. Salutari LIBERE tuturor!

2 thoughts on “Un escape room ideal

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !