Un altfel de turism

Ce intelegeti voi prin turism? Ce intelegeti voi prin atractii turistice? Cum ati imparti atractiile turistice?

Dupa mine, prima mare distinctie este in tara vs strainatate. Este o distinctie clara, primul lucru, cand programezi o vacanta, este stabilirea „tintei” in functie de acest aspect. Daca pe vremuri a merge in strainatate presupunea costuri mari(in frunte cu „viza”), acum lucrurile sunt nitel diferite. Marea bulgareasca a ajuns sa coste mai putin decat marea romaneasca. Desi in fapt e la fel de neagra. Ca denumire.

O a doua distinctie este, conform majoritatii, mare versus munte. Am facut precizarea cu majoritatea pentru ca lucrurile nu stau chiar asa. Pentru tineri, marea este o atractie si va ramane asa. Nu refuza muntele, e si el o atractie, dar parca e mai cool la mare. La mare/la soare. Pacat insa ca la mare sunt multi cocalari, care te gonesc de p-acolo prin atitudinea lor. Exista insa locuri gen Vama Veche unde este in continuare cool sa mergi. De ce este asa e irelevant pentru articolul de fata.

Mai exista insa 2 tipuri de destinatii pe care le putem alege:

1. Statiunile balneare. Unele sunt situate chiar la campie, altele in zone sub-carpatice (daca ne referim la noi in tara). Si totusi sunt si ele cautate. Mai ales cei in varsta le cauta, dar sunt din ce in ce mai multi tineri cu astfel de probleme. Sunt o solutie, desi cand mergi in astfel de locuri cuvantul VACANTA este inlocuit adesea de CONCEDIU. Motivele sunt evidente.

2. Si totusi, mai e un tip de turism. Unul atat de ignorat de multi. Si de aproape toate agentiile de turism. Si anume vizitarea marilor orase. Ale tarii noastre ori din strainatate. Despre acest tip de turism voi vorbi nitel in randurile urmatoare.

SI incep prin a intreba: ati vizitat vreodata Iasiul? Dar Clujul? Dar Timisoara? Dar Brasovul (aici sansele sunt foarte mari)? Dar Craiova? Dar Aradul? Iar pentru cei din provincie, intrebarea cheie este: ati vizitat vreodata Bucurestiul? Sau ati avut nevoie sa stati in Bucuresti, pentru cine stie ce treburi administrative? Daca da, asa e ca de fiecare data aveti aceeasi problema: cum gasesc eu cazare?

Mai nou exista o agentie de turism, www.bookingexpert.ro/  , care chiar cu asta se ocupa. Este o nisa mult prea putin exploatata. Ok, poate sa nu fie chiar TURISM. In unele orase te duci cu treburi. Si totusi, e nevoie de cazare. E nevoie de locuri (fie si virtuale) unde poti sa te informezi cu privire la cazarea din acel loc/oras. Desi ca turism mi s-ar parea o idee interesanta. Un circuit turistic care sa cuprinda vreo 10 orase d-astea mari. Ce e de vizitat prin Cluj? Ce e de vizitat prin Iasi, prin Timisoara ori prin Baia Mare.

Iar in strainatate, extins, ar fi: mergem la mare in Bulgaria sau vizitam o capitala, fie ea si Sofia? S-ar putea ca din punct de vedere cultural sa avem de castigat mai mult daca alegem a II-a varianta.

Site-ul amintit mai sus ne ofera doar destinatii romanesti, dar fiind printre putinele pe aceasta nisa (singurul de care stiu eu, dar posibil sa existe si altele), trebuie apreciat. Il puteti folosi fie pentru a rezerva direct online, fie doar pentru a va informa. In orice situatie, este util.

Nu stiu ce fel de turism practicati voi, dar din cand in cand, fie si in trecere, ar trebui sa mai vizitati si orase romanesti uitate. Fiecare are povestea lui, farmecul lui. Si nu in ultimul rand, s-ar putea sa constatati ca e mai ieftin decat vesnicele excursii la Mamaia, Vama Veche ori Sinaia.

Salutari ROMANESTI tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !