Umor negru. Autoironie.

carti cu umor negru

Ce este acela umor negru? De ce este el atat de repudiat? De ce este el atat de rar intalnit?

Unii inteleg prin umor negru doar glumele despre moarte. Umorul negru este, dupa ei, doar umorul macabru, funest. Lucru cu care nu toata lumea este de acord.

Caci tot umor negru este si atunci cand ironizezi situatii triste ce NU au legatura cu moartea. De pilda, poti face misto de faptul ca esti lefter, de faptul ca te-a parasit jumatatea ori de faptul ca nu ai perspective. Tot umor negru este, chiar daca nu se vorbeste despre moarte. Ori nu in mod direct.

Din aceasta perspectiva, in categoria umor negru intra si castile de satira politica. Radem amar de politicienii nostri, caci nu avem alta arma. Orice om ii este teama de Radu Paraschivescu este un bun exemplu.

Uneori glumele macabre sunt spuse intr-o atmosfera vesela, ca in cazul spectacolului Familia Addams.

Alteori umor negru poate insemna sa inserezi glume in situatii de-a dreptul tragice. Un scenarist care reuseste sa faca publicul sa rada de probleme grave este considerat fie geniu, fie manipulator. Fie ambele. Apropo de asta, ati vazut filmul Joker? Stiti controversa din jurul lui? Stiti cum CTP a ajuns la Hitler vazand acest film? Nu intru in detalii.

As mai putea da exemple, dar pe langa acestea, trebuie sa vedem imaginea de ansamblu. Si trebuie sa va spun care este legatura dintre autoironie si umorul negru.

Intai si intai, trebuie sa privim ideea generala. Umor negru inseamna sa nu eviti nicio tema. Sa nu ai limite. Sa nu existe teme despre care nu poti face glume. Primul lucru la care te gandesti este moartea, dar nu este singura tema sensibila.

Privind astfel lucrurile, a face glume pe seama propriilor probleme este in sine o dovada de umor negru. Sa iei problemele la misto. Sa le infrunti cu umor. Indiferent cat de grave sunt acestea. Caci gravitatea unei probleme este tot timpul ceva relativ.

Acum ceva timp, cineva imi spunea ca uraste oamenii care fac misto de toti si de toate, dar care nu accepta glumele pe seama lor. Fac glume inclusiv despre moarte, mai putin atunci cand le-a murit cineva drag.

Cum stau eu cu umorul negru si cu autoironia? Pai multi ma stiti deja, iar daca nu, ma puteti descoperi citindu-mi blogurile. Dar chiar si daca ati citit DOAR acest articol cred ca v-ati prins deja. Sau macar sper ca ati facut-o.

Acum va intreb pe voi in ce relatie sunteti cu ideea de umor negru si cu autoironia. Cum reactionati atunci cand cineva face o gluma pe seama voastra? Cui permiteti sa faca glume pe seama voastra? Tuturor sau doar anumitor persoane?

Daca va surade ideea de umor negru, am o veste buna de la Cartepedia: o selectie de carti cu umor negru. Nu fac spoiler, nu va zic ce veti gasi acolo, caci si cautatul de carti este o activitate care are farmecul ei. Pe care, asa cum am zis, nu vreau sa vi-l stric.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !