De cate ori v-ati pus problema insuficientei valorificari a culturii noastre nationale? De cate ori nu v-ati gandit ca romanii au si ei o mitologie, care ar putea fi valorificata cinematografic? Singurul produs al mitologiei romanesti este Dracula, o inventie americana adoptata cu bratele deschise de romanii bucurosi ca sunt bagati in seama peste hotare. Ce conteaza ca in 99% dintre cazuri Dracula este pozitionat, ambiguu, in Transilvania, nepomenindu-se niciodata numele Romania, asa cum ar trebui? Un proiect ambitios, care incearca sa repare toate aceste nedreptati facute culturii si mitologiei romanesti, este Manifestul Cultural Promissum, din care face parte si filmul Ultimul Zburator.
Partea care ma intereseaza pe mine in acest moment si despre ca voi vorbi in continuare este cea cinematografie, o triologie din care am putut vedea, in avanpremiera, filmul Ultimul Zburator, in fapt prima parte a acesteia.
Ce avem, de fapt, in filmul Ultimul Zburator? Pai avem 2 planuri:
– Cel REAL, in care Eliza (cu numele de scena Elize, jucata de Iulia Verdes) este o cantareata ce bate la portile afirmarii, cuplata cu Catalin (George Ivascu), baiatul unui mare patron de trust media (un mogul interpretat extraordinar de Constantin Cotimanis).
– Cel fantastic, in lumea zburatorilor, unde mai exista un singur zburator, Zanoni (Gabriel Dutu), care locuia alaturi de Manolica (Constantin Cojocaru) intr-un vechi conac boieresc. Manolica era un fost zburator prins intre 2 lumi.
Zanoni o va cunoaste pe Eliza, lucru care le va schimba vietile amandorura.
Acum, pe scurt, 7 lucruri interesante despre Ultimul Zburator:
1. Va spuneam ca este doar prima parte dintr-o trilogie. Acum trebuie sa explic: daca acest film va avea succes la public (ceea ce eu ii doresc din suflet), vor urma alte doua parti. A doua parte va fi despre Mesterul Manole si Iele, iar a III-a parte va fi despre … miorita. Oare Ghita Ciobanul va fi personaj princpal in al III-lea film? 🙂
2. Ultimul Zburator sta foarte bine la capitolul promovare:
– Are un distribuitor mare, InterCom Film, fiind primul film romanesc pe care-l distribuie acestia in Romania.
– Are si un site propriu, www.ultimul-zburator.ro, site de unde putem afla toate informatiile despre film.
– Urmeaza sa apara si o aplicatie, dezvoltata de Microsoft, care va fi disponibila pentru Windows 8, respectiv 8.1 pe toate device-urile: laptop, tableta, telefon. Aplicatia ne va oferi in timp real toate noutatile despre aceasta trilogie (da, cica vom fi anuntati in timp real despre urmatoarele filme).
3. Coloana sonora este asigurata de Holograf. Melodia aleasa este Roua Diminetii:
4. Imbinarea planurilor, cel real si cel fantastic, ne duce cu gandul la nuvelele lui Mircea Eliade.
5. Spuneam de actori, trebuie sa fac 3 mentiuni:
– Un rol extraordinar are Constantin Cotimanis, un „mogul” media care vede in tot ce misca o afacere. Replicile lui, de om ne-educat si necioplit, par atat de reale. „Esti buna, Fa” … Foarte bun rol, i se potriveste manusa. Mi l-as dori sa-l vad mai des in filme.
– Iulia Verdes, in rolul Elizei, are iarasi un rol foarte bun. Ea a mai jucat in serialul Om bogat, om sarac (varianta romaneasca, cu Horia Brenciu, Ilinca Goia si Serban Ionescu in rolurile principale), Elevator (2008), Liceenii in 53 de ore si ceva, dar si in cateva scurt-metraje.
– George Ivascu, un actor de teatru (teatrul fiind, de fapt, pe primul plan), este baiatul imbogatitului peste noapte, indragostit-lulea de o frumoasa cantareata. Un rol foarte bun, si despre el spun ca mi l-as dori mai des in filmele romanesti. De altfel, din punctul meu de vedere regizorii ar trebui sa se orienteze mai mult spre actorii de teatru, actori care ar putea ridica nivelul filmelor romanesti (George Ivascu este doar un exemplu).
6. Desi se lanseaza un pic inainte, cred ca acest film se potriveste datelor de 14 ori 24 februarie (mai degraba 24). Este o poveste de dragoste ROMANEASCA, care ar trebui promovata si incurajata (prin prezenta in sala de cinema).
7. Un singur aspect usor negativ am gasit acestui film: trailerul (in special ULTIMUL dintre ele, cel pe care il vazusem cu cateva zile inainte de vizionare):
Filmul este MULT peste acest trailer. Trailerul nu este rau, insa nu are nimic care sa te atraga. Va sfatuiesc sa vedeti acest trailer, sa vedeti filmul si apoi sa revedeti trailerul. Imi veti da dreptate.
De altfel, am spus acest lucru si regizorului Ovidiu Georgescu (pe care l-am felicitat personal pentru film), care nu ma contrazicea cu vehementa, ci dimpotriva, parea sa-mi dea dreptate.
Parea ca amandoi eram cu gandul in alta parte … poate la Zburatori 🙂Ultimul Zburator va intra in cinematografe pe 7 februarie, fiind distribuit de InterCom film. Mergeti sa vedeti filmul, mergeti sa incurajati cinematografia romaneasca, mergeti sa incurajati PRIMUL film care abordeaza o tema CLASICA din mitologia romaneasca. Nu veti REGRETA! Salutari ROMANESTI tuturor 🙂
3 thoughts on “Ultimul zburator”