Pe scurt, despre ultimele 2 zile Biz din 2013.
Ziua a IV-a (joi) a fost dedicata CSR-ului (Responsabilitatii sociale a companiilor). Dintre prelegerile din ziua a IV-a mi-au atras atentia 3 dintre ele:
1. Mugurel Maragarit – Fundatia Principesa Margareta
Acesta a vorbit despre problemele relatiilor dintre ONG-uri si companii. Astfel, ONG-urile au urmatoarele probleme:
– Nepotrivire de limbaj;
– Proiecte fara impact si fara rezultate clare;
– Lipsa de experienta in comunicarea publica;
– Neincredere.
Companiile au urmatoarele probleme:
– Absenta personalului specializat;
– Interes doar de marketing si PR;
– Lipsa de interes in derularea proiectului;
– Neincredere.
2. Stefan Palarie – Scoala de valori
Top 5 lectii de sustenabilitate:
1. Orice faci trebuie sa aiba un orizont de cel putin 3 ani.
2. Este critica integrarea tuturor grupurilor tinta in conceperea solutiei (parteneriat multiplu)
3. Degeaba faci lucruri minunate daca nimeni nu stie de ele (imprumutul de imagine). Aici fac o adaugire: a fost o mica contradictie intre aceasta opinie si o alta, exprimata de Radu Cosarca, de la Enel. Reprezentantul ENEL sustinea ca nu este indicat sa se investeasca bani in PR atunci cand e vorba de campanii umanitare. Scopul lor ar trebui sa fie ajutorarea unor persoane, iar banii investiti in PR ar putea fi folositi pentru ajutorarea altor persoane.
4. Transforma beneficiile in ambasadori si factori de multiplicare.
5. Daca faci ce trebuie, anul viitor vei fi mai destept decat anul acesta.
3. Cornel Ilie – Vunk
Pe langa ideea in sine de a vorbi pe un astfel de subiect (felicitari), Cornel Ilie merita felicitat si pentru discursul in sine. Trupa Vunk a sustinut o gramada de concerte caritabile, fiind probabil in top in aceasta privinta. Ce mi s-a parut interesant la discursul lui a fost faptul ca nu poti fi niciodata sigur daca o campanie va avea succes sau nu (si ne daduse exemplu concertul caritabil dat pentru actorul Serban IOnescu, concert ce s-a dovedit a nu avea succes).
Ziua a V-a – Media si Marketing.
Aici, de departe, cea mai buna prezentare a fost cea a reprezentantului Unicredit, care a vorbit despre Uefa Champions League. De la campioni, despre campioni, pentru campioni. Ne-a fost prezentat intreg conceptul de UEFA Champions League, ideea plimbarii trofeului prin cateva tari europene. Pur si simplu ne simteam cu totii campioni.
S-a mai vorbit in ultima zi despre fericire:
– Liviu David considera ca Biserica Ortodoxa are un HR foarte bun: a angajat un PREA fericit, asta desi una dintre sintagmele preferate este FERICITI CEI SARACI CU DUHUL. De asemenea, alte 2 idei de la Liviu David: fericirea te face suspect si fericirea este comparativa (nu mai stiu cifrele exacte, dar ideea era asa: daca ai de ales intre a castiga tu 200 de euro in timp ce altii castiga 150 si a castiga 400 de euro in timp e altii castiga 600, tu vei prefera prima varianta; tu insemnand TU, CA ROMAN).
– Nicoleta Eftimiu a vorbit despre cum a folosit Coca-Cola conceptul de fericire. A vorbit, de asemenea, si despre celebra campanie Coca-Cola cu IMPARTE O COCA-COLA CU… Mie acea campanie mi-a adus multa nefericire, numele Emil nu exista pe sticle. Stiau ei ce stiau: NU POTI sa imparti o cola cu Emil, ca daca INCERCI sa faci asta el ti-o va bea pe toata.
– Maria Gheorghita – print-ul traditional reprezinta acum doar 15% din cifra de afaceri a Ad Production.
Ziua s-a incheiat cu studiul celor de la Ipsos Research – cele mai inovative branduri. Nu am avut timp sa ascult toate detaliile despre acest top, insa am stat pana sa se dea „castigatorii”. Top 10 gasiti AICI, alaturi de celelalte 2 topuri prezentate la Zilele Biz.
Inchei aici, nu inainte insa de a semnala alte articole despre aceste 2 zile Biz: Radu Oncescu (articolul 1 si articolul 2), Gabriel Ursan si un articol de miercuri al Martei Usurelu despre Florin Ilie, unul din speakerii de la Zilele Biz (reprezentant al ING Bank).
Eu inchei aici, urmand a scrie zilele urmatoare concluziile finale. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!