Ultima reduta – Batranul Schwarzenegger la datorie

Stirea ca a mai aparut un film cu Schwarzenegger pare neinteresanta. Eu nu-l mai vazusem de la Expendables 2 (desi intre Last stand si eroi de sacrificiu vad ca a mai jucat intr-un film) si chiar ma gandeam cand apare un alt film cu el. De fapt ne intrebam asta demult, pentru ca el parea ca a renuntat la cinema. Sau la cinematografia de nivel inalt. Intre 2003 si 2013 (10 ani) a scos 7 filme, dintre care in expendebles 1 joaca un rol de cateva minute, iar The Rundown isi joaca propriul rol (si ala episodic). E adevarat, intre 2003 si 2011 a fost guvernator.

Din acest motiv Ultima Reduta (Last Stand in engleza – uau, iata ca poti traduce un film intocmai) era un film ce nu trebuia ratat. Arnold Schwarzenegger in rol principal.

Din prima insa m-am simtit ciudat: acesta nu mai era nici imbracat in fier, nu mai era mare om peste toata America ci era un amarat de serif intr-un oras uitat de lume de la granita cu Mexic. E adevarat, el candva fusese mare dar preferase sa se izoleze si sa isi doreasca linistea. Iar in film apare imbatranit vizibil. Poate daca l-am fi vazut mai des pe ecrane nu am fi fost atat de socati. Ne-am fi obisnuit treptat cu schimbarile sale. Pana si rolul ne da de inteles ca e aproape de pensie…

FIlmul altfel e bun, chiar daca nu genial. Este peste media filmelor de actiune, nu are nimic dezamagitor, nimic revoltator, nimic care sa-l traga-n jos. Insa nici nu are ceva care sa te faca sa-l iubesti. Nu empatizezi foarte mult cu niciun personaj, nu detesti pe nimeni. Totul este clar: ala e om bun, ala e om rau, ala va invinge, ala pierde (vom vedea pana la final cum). Actiunea este cea care conteaza. Si asta este farmecul filmului: te concentrezi foarte bine pe actiune. Care actiune are din toate cate putin, inclusiv un serif ultra-corect care refuza 20 de milioane de euro doar pentru a-l prinde pe marele traficant. Ah, si mai e si politistul tradator, care de data asta este femeie. Asta ca element de noutate.

Fanii filmelor de actiune vor fi multumiti de acest film. E adevarat, poate vor fi socati si dezamagiti de aparitia lui Schwarzenegger. Alt motiv de nemultumire legat de acest film nu ar putea sa aiba.

Nu stiu cu exactitate ce succes a avut acest film la noi, ca incasari. Chiar sunt curios. Criticii vad ca l-au primit destul de bine.

Filmul este distribuit in Romania de MediaPro si a fost vizionat la Cinema Corso (unde, trebuie sa recunosc, calitatea imaginii nu este dintre cele mai bune).

Salutari CINEFILE tuturor ­čÖé

Comments

comments

2 thoughts on “Ultima reduta – Batranul Schwarzenegger la datorie

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !