Turism non-formal

Pana acum 2 ani de zile nu stiam ce este acela training. Educatia non-formala era o necunoscuta pentru mine. Nu ma mandresc cu asta, dimpotriva, pot spune ca am pierdut foarte mult. Acum incep sa ma obisnuiesc cu atmosfera, insa in unele cazuri nu mai corespund ca varsta (din pacate sau din fericire).

Pana anul acesta eu am stiut ce este acela training doar din perspectiva participantului. Mergeam acolo, ma simteam bine, invatam sau nu ceva din prelegeri, ramaneam cu amintirile si prieteniile si cam asta era. Nu ca ar fi fost asta un lucru rau, da na.

Anul acesta am fost oarecum de cealalta parte a baricadei: am fost organizator. Ma rog, printre organizatori, ca daca ar fi fost sa organizez singur iesea naspa. Este destul de neplacut din multe puncte de vedere si uneori imi vine sa spun ca nu sunt facut pentru asta. Si cam asta e adevarul.

Prima chestie pe care am observat-o la toate acestea este ca se inchiriaza un hotel intreg. Ma rog, ca e pensiune, ca e hotel, ca e un fel de camping (numit tot hotel, cum a fost in Turcia), nu conteaza. Ideea e ca toti trebuie pusi in acelasi loc.

Locatia trebuie sa aib o minima sala de conferinta. Sau, daca nu, sa aiba o curte generoasa cum am avut parte in Turcia, loc unde s-a desfasurat trainingul. E adevarat, daca ar fi plouat habar n-am cum s-ar fi descurcat organizatorii, dar nu e treaba mea oricum.

O problema interesanta (si ultima pe care o ridic) este daca e mai bine ca trainingul sa aiba loc in buricul unei localitati sau e mai bine sa fie undeva izolat. Prima mea scoala de vara a avut loc la Rasnov, undeva izolati (15 KM de Rasnov, Poiana Velicanului se chema locul). Am socializat enorm, ne-am simtit bine, iar locatia departata avantaja socializarea. Am zis ca a fost mai bine, ca daca nu era asa am fi fost un grup mai dezbinat.

Am fost apoi si in Predeal, si in Costinesti, si in Brasov, in mijlocul localitatii. NU inseamna ca n-am socializat, insa programul liber ne cam dispersa. E un adevar totusi.

Acum, in Turcia, lucrurile au fost insa exagerate: eram la 2 ore de mers cu masina de Antalya. Taxiul ne-ar fi uscat la buzunar, deci am stat acolo. Lucru trist, pentru ca Adrasanul nu e chiar o localitate unde ai multe de vizitat.

Per total, as recomanda un loc nitel mai izolat, dar nu foarte departat. Un 10km, chiar 15km, de o localitate, e o distanta acceptabila. Cam cum am fost la Rasnov (Desi pensiunea aceea, mai ales proprietarii, nu mi-au placut in mod deosebit).

Eu am vorbit de traininguri, insa cei care lucreaza in diverse firme numesc teambuildinguri toate acestea. Diferenta prea mare intre ele nu exista, la organizare fiind in mare cam acelasi lucru.

Daca vrei sa organizezi asa ceva, poti cauta aici oferta corporate de cazare.

Salutari NON-FORMALE tuturor si succes in organizarea trainingului ­čÖé

Comments

comments

One thought on “Turism non-formal

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !