Trif Vlad despre Darul lui Jonas – The Giver

Darul lui Jonas

(The Giver)

 

Inspirat dupa romanul cu acelasi nume, The Giver (Darul lui Jonas) este ecranizarea indrazneata a acestor peripetii si descrieri interesante ale unei societati care ne da de gandit. Bestseller-ul a facut furori. A fost lansat in 1993, ca un an mai tarziu sa castige distinctia Newbery Medal si sa se vanda in 10 milioane de exemlare. In SUA, Canada si Australia a intrat in randul literaturii de ghiozdan pentru adolescenti, iar pentru American Library Association reprizinta una din cele mai citite carti din anii 90`.

Suntem pusi într-o societate distopică in viitor, unde oamenii sunt lasati fara nici un fel de sentimente si fara memorie, aceatia nu mai simt nici un fel de sentiment sau emotii, fiind asemenea unor robotei ale caror roluri sunt prestabilite sau hotarate. Cand un tanarul Jonas  este desemnat drept Receptor al Amintirilor (The Giver), afla ca lucrurile nu sunt atat de de perfecte precum imaginea care o cunostea si observa chiar existenta culorilor. Isi da seama ca pastilele care sunt obligati sa le ia zilnic nu repezinta un necesar obligaroriu.

Filmul The Giver – Darul lui Jonas este in regia lui Phillip Noyce, scenariul este realizat de: Lois Lowry si Vadim Perelman. In rolurile principale ii gasim pe: Brenton Thwaites, Jeff Bridges, Odeya Rush, Alexander Skarsgard, Meryl Streep si Katie Holmes.

Parerile sunt intotdeauna impartite pentru un astfel de film IMDB ofera un rating de 7.1, rottentomatoes un tomatometru de 32 % cu o audienta de 67 % iar metacritic un metascore de 46 bazat pe 32 de review-uri si un user score de 5.5, bazat pe 41 de ratinguri.

The Giver ne prezinta o societate distopica realizata manual din bune intentii. Urmarind ruina explicabila a umanitatii, se recunoaste pe sine in comunitatile lipsite de culoare, unde multumirea este atinsa de nevoile unei societati amabile dar care parca nu bucura de o gingasie estetica iar injectiile zilnice taie din emotiile naturale. –  Marjorie Baugmarten, The Austin Chronicle

Trece foarte usor peste roman, iar cititorii s-au invatat cu ceva mult mai ambiguu de-a lungul povestii, publicul nu ajunge sa descopere inteligenta cu care a fost creata opera scrisa. – John DeFore, The Hollywood Reporter

Paleta alb-negru realizata de Phillip Noyce, parca evoca filmele SF din anii 50`, cu toate ca suntem in 2014, ne aduce aminte cu placere de filmele din perioada razboiului rece. Producatorii au adaptat cu atentie detaliile semnificative din carte pentru publicul de toate categoriile. – Lisa Kennedy, The Denver Post

Avem de urmarit un film care ne lasa o impresie placuta, iar cei care nu urmaresc SF-uri sunt incurajati sa o faca. Darul lui Jonas (The Giver) are premiera vineri 05 septembrie si este distribuit in tara noastra de Ro Image. Vizioanre Placuta !

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !