Trei nopti cu Madox

Trei nopti cu Madox

 

Nu am fost niciodata mare fan al teatrului absurd. Nu-l refuz, sunt spectacole foarte bune pe care nu ai voie sa le ratezi, insa nu este deloc printre preferatele mele.

Matei Visniec este, pe de alta parte, printre cei mai jucati dramaturgi romani contemporani. Personal, nu am vazut multe spectacole facute dupa piese scrise de el, dar numele sau imi atrage atentia de fiecare data. Mi-a atras, cumva, atentia, fiind un autor de urmarit.

Legat de piesele sale, imi amintesc ca PRIMUL spectacol vazut la Teatrul In Culise a fost Imagineaza-ti ca esti Dumnezeu, facut dupa texte scrise de el. Inca se mai joaca si acel spectacol, il recomand cu caldura.

Eram, deci, interesat sa vad cum va fi un spectacol absurd dupa un text de Matei Visniec. Cine este acest Madox si ce vrea el de la spectatori ­čÖé

Trei nopti cu Madox Nottara 2015

Din pacate, insa, spectacolul nu poate fi povestit nicicum. ORICE spun fie este ceva fals, fie este spoiler. In fond, suntem pe taramul teatrului absurd, nimic nu este ceea ce pare.

Partea interesanta este ca acest spectacol REVINE pe scena Teatrului Nottara, in trecut jucandu-se o alta adaptare a piesei in cauza. Piesa a fost scrisa in 1994 si de atunci a tot fost jucata (in Bucuresti jucandu-se, in trecut, o alta adaptare). O piesa extrem de bine scrisa, cu extrem de multe intelesuri. Fiecare are propriile explicatii, fiecare traieste in felul sau acest spectacol.

Trei nopti cu Madox

In final, ca un fel de off-topic, doua cuvinte despre Teatrul Nottara si normele de siguranta. Aud ca teatrul urmeaza sa se inchida in urma unei legi promulgate de Parlament. Teatrul in cauza anuntase deja ca a luat cateva masuri pentru siguranta spectatorilor, cea mai importanta dintre ele fiind interzicerea completa a fumatului in teatru, inclusiv in timpul spectacolului. Acum, sa va zic sincer: nu m-am simtit niciodata in pericol in acest teatru. E de discutat in privinta salii de la subsol, recunos ca, personal, am reticente in privinta oricarei chestii ce se afla la subsol. Totusi, desi lumea intra si iese pe o singura scara, destul de ingusta, exista mai multe iesiri de urgenta ce pot fi folosite in cazuri de forta majora. Stiu, unde-i lege nu-i tocmeala, cladirea este cu bulina rosie, deci trebuie aplicata legea. Totusi, sufleteste vorbind, ar trebui macar facut ceea ce cere conducerea teatrului: o noua expertiza in privinta cladirii. E pacat ca un teatru atat de frumos si cu o atat de mare traditie sa fie inchis. Da, el ar putea reveni intr-un alt spatiu, insa, din punctul meu de vedere, farmecul acestui teatru sta tocmai in pozitionarea lui. In fond, festivalul Fest(in) pe Bulevard are atat de mare succes tocmai pentru ca se joaca intr-un teatru aflat pe Bulevardul Magheru. Nu dau verdicte, nu dau ordine, spun doar o parere a unui spectator care a mers des la acest teatru si care s-a simtit de fiecare data bine si in siguranta.

Altfel, ma bucur enorm ca a fost eliminat fumatul din timpul spectacolelor. Am nimerit la un moment dat in primul rand la un spectacol in care se fuma (al altui teatru, unul cu o sala mult mai mica). Mi s-a parut absurd sa ies DIN SALA DE TEATRU duhnind a tigari. Inteleg rolul fumatului in actul artistic, insa asa cum NE IMAGINAM ca actorii conduc o masina, ne putem imagina ca fumeaza (putand fuma, daca e musai, tigari electronice). Pentru asta o bila foarte-foarte alba si imi pare rau ca nu am scris acum 2 saptamani despre aceasta decizie foarte buna a teatrului!

Teatrul Nottara

Si tot ca gest frumos facut de Nottara, imi amintesc cum acest teatru a fost printre cele care a gazduit Teatrul Evreiesc atunci cand acoperisul acestuia a cedat. Am vazut atunci cateva spectacole ale Teatrului Evreiesc la Nottara (dintre care cel mai bun, cel pe care mi-l amintesc cu placere, a fost Jocul Regilor). Un gest frumos, de colegialitate, pe care l-am apreciat atunci si il apreciez si acum extrem de mult.

Revenind la spectacol, inchei spunand atat: mergeti sa vedeti Trei nopti cu Madox. Nu este deloc absurd sa vedeti acest spectacol. Si da, sper ca veti avea ocazia sa il vedeti! Salutari TEATRALE tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !