Trei lucruri minore pentru mediul inconjurator

Trei lucruri minore pentru mediul inconjurator we has no limits

Pana sa va spun cele trei lucruri minore pentru mediul inconjurator, nu neaparat ca ma laud cu ele, ci pur si simplu simt nevoia sa le subliniez, sa va arat ca faptele mici sunt la fel de importante precum cele mari, trebuie sa va dau 3 exemple negative, sa va arat cum a te ascunde intr-o mare turma nu te face automat iubitor de natura.

Asadar, incep prin a spune ca sunt cateva mari turme, mari categorii de oameni care cica iubesc planeta, adora mediul inconjurator si au grija de el. Despre ei voi vorbi in continuare.

Primii sunt vegetarienii si veganii care se lauda ca nu mananca produse din carne si, bonus, nici nu poarta chestii din piele naturala. Care vegetarieni, insa, considera ca fac indeajuns pentru mediu, drept urmare multi dintre ei nu mai ridica niciun deget pentru a proteja natura. Ca bonus, veganii cu bani sunt cei care merg cu masini electrice sau hibride. Credeti ca sunt cei mai curati? Veti fi uimiti sa aflati cati nesimtiti arunca din astfel de masini gunoaie pe strada. Legat de pielea ecologica, problema mea evidenta este ca fabricarea ei produce mai multa poluare decat fabricarea celei normale, clasice. Iar unii vegani, pentru ca nu vor sa sacrifice nici macar un animal, au ajuns atat de absurzi incat isi trec pe un astfel de regim inclusiv animalele de companie. Caini si pisici vegane ori macar vegetariene imi suna oribil. Dar poate-s eu defect.

A doua mare turma sunt cei inscrisi in organizatii pro mediu, oameni care participa la mari actiuni de constientizare, in frunte cu celebra Ora a Pamantului. Pe vremuri, adica in 2012, au fost si acele proteste #UnitiSalvam Rosia Montana. Unii oameni ajunsesera sa se identifice cu asta. Asistasem la o discutie intr-un pub care suna ceva de genul: X se lauda ca e ecologist, dar nu a calcat pe la proteste. De parca ar fi fost obligat…. Erau ei, in rest, niste iubitori de mediu? Faceau ei ceva efectiv pentru mediu? Renuntau ei vreun pic la confortul lor pentru mediul inconjurator? Mai degraba nu! Unul dintre tipi se urca in masina si ca sa mearga 200 de metri. Dar era ecologist atat timp cat batea cu sticla in asfalt si era membru al unui ONG ecologist.

A treia mare turma este formata din cei care refuza cartile fizice. Se distrug atatia copaci, poti citi si electronic, cartea fizica e un moft … Fara sa le contest argumentele, ii intreb de fiecare data Si ce altceva mai faci tu pentru mediu? De obicei pauza. Nimic. Zero. Nema.

Ce fac eu? Pai, cum am zis mai sus, in titlu, vreau sa va spun cele trei lucruri minore pentru mediul inconjurator pe care le fac:

  1. Merg mult pe jos si cu transportul in comun, incurajandu-mi multi prieteni sa faca la fel. Argumentele nu sunt legate de mediu, ci sunt legate de … alcool. Hai, ma, lasa masina, ia metroul si bea si tu cu noi. Functioneaza deseori. Iar legat de mersul pe jos, pana sa se introduca masca obligatorie si-n aer liber, mersul pe jos era arma perfecta impotriva … botnitei. Mergeam pe jos 30-40 de minute, ajungeam la terasa, ma intorceam acasa si nu puneam nici macar o secunda masca pe fata. Acum nu se mai poate, din pacate.
  2. Nu las aparatele pornite in priza cand nu le folosesc, la fel cum nu las in priza aiurea incarcatoarele. Motivul este zgarcenia, nu mediul inconjurator. Zgarcenia este combinata cu teama, caci imi e frica sa nu se strice aparatele ori chiar incarcatoarele.
  3. Cand cumpar un aparat sunt extrem de atent la cat consuma. Aflasem, de pilda, despre o marca de televizoare ca ar consuma mai mult cu 10% decat altele. Am evitat-o, bineinteles. Tot de zgarcenie, sa nu credeti altceva.

Ati observat cu siguranta argumentele mele: zgarcenie, comoditate, teama. Si fix la astfel de argumente ar trebui sa va ganditi cand incercati sa convingeti pe altcineva.

Caci v-am mai zis: o fapta buna pentru mediul inconjurator poate fi si acea fapta pe care o faci din cu totul alt motiv. Nu trebuie s-o faci neaparat cu intentia de a proteja mediul. Iar atunci cand vrei sa convingi pe cineva, incearca sa-i aduci argumente pe limba lui, pentru interesul lui imediat. Incearca sa-i spui ca televizorul lui cel nou de 2000 de euro s-ar putea arde, drept urmare acel mic gest de a-l scoate noaptea din priza este pentru protejarea acelei investitii.

Altfel, daca ne gandim cate televizoare stau aiurea pornite noaptea (cu acel beculet rosu aprins), ne dam seama cat de multa energie am economisi daca le-am inchide cu totii. Eu, ca individ, nu as economisi mare lucru, nu stiu daca inchiderea tuturor celor 3 televizoare cumuleaza o economie de 2 lei pe luna. Insa daca 1000 de oameni din Romania mi-ar urma exemplul, putinul nostru s-ar simti.

Si, repet, daca va dori cineva vreodata sa convinga pe altii s-o faca, argumentele ar trebui sa NU aiba legatura cu mediul, ci cu economia si protejarea aparatelor. La final, insa, o precizare de genul Iar daca un sfert dintre cei care au televizor ar face la fel, consumul ar scadea cu …

Campania celor de la E.ON, intitulata WE has no limits, fix despre asta este, despre putinul pe care-l faci tu si care daca este facut de multi poate conta.

Eu v-am zis care sunt cele trei lucruri minore pentru mediul inconjurator pe care le fac eu, insa acum trebuie sa-mi spuneti si voi. Vreau sa strangem o lista cat mai mare de astfel de lucruri. Pe multe dintre ele s-ar putea sa le fac si eu, fara sa-mi dau seama. Asa ca loviti-ma cu tot ce aveti mai bun!

2 thoughts on “Trei lucruri minore pentru mediul inconjurator

  1. Am cană filtrantă pentru apă!
    Sigur că tot zgârcenia e și aici motivul, dar ajungi să mai cumperi foarte rar câte ceva la pet. Iar eu nu beau nici sucuri, deci mai iau sticle de plastic doar la ulei.

    1. Aici eu am o problema: nu (mai) imi place apa de la robinet. Drept urmare, e cumva o necesitate.

      In plus, cand mergi in alta parte, risti sa te deranjezi grav la stomac daca bei apa de la robinet. Nu doar ca nu stii daca apa e efectiv potabila, la multe hoteluri cica n-ar fi 100%, dar mai e vb si de faptul ca ai schimbat-o. Drept urmare, apa imbuteliat nu este o fita anti-eco. E o necesitate pt 90% dintre cei care o consuma.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !