Travel Bucket List – 7 tari in care trebuie sa ajung candva!

7 tari in care trebuie sa ajung candva Emil Calinescu

Atunci cand am fost provocat sa fac un Travel Bucket List, nu am stiut exact cum sa scriu. Imi propusesem sa fac o lista de 7, dar nu eram decis ce fel de lista sa aleg: ce tari as vizita IN PANDEMIE (caz in care nu ca as vrea sa vizitez, ci as vrea SA MA MUT in Suedia), ce tari as vrea sa vizitez in viitorul apropiat sau ce tari as vrea sa vizitez candva. Pentru ca-mi plac articolele ever-green (si nu, in acest caz green is not the new red), prefer o lista de 7 tari in care trebuie sa ajung candva. Asadar, sa le luam pe rand, fara sa fie neaparat o ordine a acestora:

7 tari in care trebuie sa ajung candva – Brazilia si Argentina

 

La fotbal sa zicem ca imi este mai simpatica Brazilia, insa Buenos Aires mi se pare un oras mai misto. Cu toate astea, Carnavalul de la Rio este unic. E clar: candva trebuie sa ajung in America de Sud si pentru ca nu ma pot decide in care dintre cele 2 tari ar trebui sa merg, voi merge in ambele.

Si nu, nu ma voi referi la obiective turistice punctuale, caci eu sunt tipul de turist care ia pulsul unui oras. Eu sunt cel care prefera sa mearga mult pe jos, sa testeze cat mai multe puburi, restaurante si baruri, sa mearga la teatru (daca se poate), sa socializeze cat mai mult, chiar daca in 99% din cazuri plec singur. In acest caz, as vrea sa bifez niste niscaiva meciuri de fotbal. Nu doar pe stadioanele mari, e ok sa merg chiar si la meciuri de liga a doua sau a treia.

Nu, nu stiu cate zile mi-ar trebui pentru ambele tari si nici cati bani. Ramane de vazut cand o fi sa fie.

7 tari in care trebuie sa ajung candva - Suedia

7 tari in care trebuie sa ajung candva – Suedia

 

Chiar si facand abstractie de pandemie, Suedia este printre tarile pe care vreau sa le frecventez. Literatura suedeza, in special thrillerele, este in topul meu personal. Sunt, deci, curios sa cunosc oamenii care au generat acea literatura.

Nu stiu daca as putea sa ma mut definitiv, sa traiesc in Suedia, o tara eminamente socialista (un socialism anti-comunist extrem de dubios), dar in perioada asta chiar as simti nevoia sa stau acolo. Cand s-o termina pandemia m-as muta nitel mai jos.

7 tari in care trebuie sa ajung candva – India

Despre India am mai scris: trebuie sa fie ceva unic. Nu as merge de 2 ori in India. Ma rog, dorinta mea este sa ma si intorc de acolo. Doamne-ajuta, ca sa zic asa.

7 tari in care trebuie sa ajung candva – Portugalia

Am vizitat Spania, am vizitat Franta, am vizitat Andorra (o tarisoara latina, zica-se), dintre cele latine raman Italia si Portugalia. Desi acum cativa ani as fi zis ca vreau musai Italia, acum mi s-a cam pus pata pe Portugalia. Mi se pare mai atractiva decat Italia in acest moment.

7 tari in care trebuie sa ajung candva – Japonia

Si despre Japonia am mai scris. Despre Japonia, pe scurt, spun ca mi se pare fascinanta din punct de vedere cultural si religios (vedeti filmul Silence ca sa stiti la ce ma refer). Nu este o tara turistica, asa cum este Franta de pilda. Aici m-as duce sa CUNOSC o cultura, m-as duce sa descopar o tara, chiar daca pronosticul meu este ca n-as rezista prea mult pe acolo.

7 tari in care trebuie sa ajung candva - Australia Noua Zeelanda
Poza este luata din acest articol, pe care vi-l recomand.

7 tari in care trebuie sa ajung candva – Australia/Noua Zeelanda

Am avut la un moment o discutie foarte serioasa cu un amic in legatura cu tarile in care as putea sa ma mut. Sau, ma rog, AM PUTEA sa NE mutam. El imi spunea ca singurele tari din aceasta lume unde ne-am simti bine ar fi Australia sau Noua Zeelanda. Nu pentru ca acestea ne-ar fi cumva asemanatoare, nu neaparat pentru ca sunt vorbitoare de engleza (in fond, poti invata la nevoie si alte limbi), ci pentru ca ar fi singura tara in care te poti simti bine ca strain. Pe termen lung, nu pe termen scurt sau mediu.

Fix chestia asta m-a facut curios, m-a facut sa-mi doresc sa ajung candva pe acolo. E drept, nu stiu daca vreodata ma voi muta din tara. Cumva sunt setat sa nu, dar incerc sa nu exclud complet aceasta posibilitate.

Eu v-am zis care-s cele 7 tari in care trebuie sa ajung candva. Este randul vostru acum sa spuneti care sunt si de ce. La mine este valabila si chestia asta, scrisa acum mult timp: vreau afara ca in tara. Fix din acest motiv tarile latine si balcanice sunt in fruntea listei atunci cand vreau sa fiu exclusiv turist.

Si da, din lista de 7 tari in care trebuie sa ajung candva lipseste Rusia. Ea ar fi cumva a 8-a. Cumva, acolo nu ma simt in largul meu din motive politice. Din acest motiv am exclus si Cuba, altfel o tara superba pe care chiar as vrea s-o vad candva (vorba aia, poate candva, in aceasta viata, Cuba va deveni o tara libera).

ps: Titlul ar trebui reformulat in: 7 tari in care trebuie sa ajung candva si in care sa stau minimum 1 luna! 🙂

3 thoughts on “Travel Bucket List – 7 tari in care trebuie sa ajung candva!

  1. Si mie mi-ar placea sa vizitez Japonia. Probabil pentru sakura inflorita, dar si pentru temple si poate pentru Fuji

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !