Traseisti sau migratori?

Am intrat in ultima saptamana de campanie, asa ca articolele politice se vor inmulti aici. Unora nu le plac, dar deh, simt ca e ceva ce trebuie sa fac. Astazi voi analiza dilema: traseisti sau migratori. Este o dilema mare.

Intai si intai, sa ii definim. Traseistii sunt cei care pleaca de la un partid la altul. Unii au facut-o o singura data, altii au asta-n sange. Exista si un partid unde se simt in largul lor, partid care poarta numele de UNPR. Nu stiu ce legatura are progresul cu traseismul, dar asa au hotarat sa se numeasca. In schimb, migratorii sunt acei parlamentari care au fugit care pe unde in teritoriu, in asa numitele colegii sigure.

E adevarat, cele 2 categorii nu sunt „mutual exclusive”, asa cum este termenul ala din statistica, unul din putinele care mi-a ramas in minte. Asadar, exista posibilitatea ca un nene sa fie si traseist si migrator.

Bun, acum sa vedem cateva caracteristici ale traseismului. Si pericole:

1. Produce schimbari ale majoritatii parlamentare fara voia efectiva a electoratului. Ne amintim cazul UNPR-ului, ne amintim de cazul PUR-ului, care ca partid a tradat alianta cu care intrase in Parlament si s-a alataturat, LA GUVERNARE, aliantei DA. Electoratul votase pe Basescu. Poate dorea coabitare (inca de atunci).

2. Parlamentarul pleaca in functie de care partid e mai popular. Nu mai putem sanctiona un partid si oamenii sai pentru greselile de la guvernare. Votam ARD, care a fost la guvernare, sau votam fostii PDL-isti, deveniti peste noapte USL-isti (in frunte cu UNPR-istii)? Nu e cam tot aia?

3. Anuleaza practic posibilitatea unui vot politic. Eu votez USL-ul, sau PPDD-ul, sau ARD-ul, dar am eu siguranta ca acei oameni vor ramane in acest partid?

4. Cu toate astea, e un adevar: un politician isi poate pune-n aplicare ideile si programul sau doar la putere. IN spatele acestei scuze se vor ascunde toti traseistii.

5. O problema: parlamentul rezultat dupa alegerile din 2008 este cel mai traseist din istorie. E trist. In loc sa ne luptam si sa incercam sa micsoram fenomenul, noi l-am amplificat.

6. Din cauza traseistilor si a vesnicelor permutari, nu mai putem spune cu certitudine cine a fost la putere si cine in opozitie in perioada 2008-2012. Intai PDL+PSD, apoi PDL+UNPR, apoi PNL+PSD sustinuti de UNPR. Deci CINE E VINOVAT?!

7. Sunt niste lasi. Vor sa se ascunda sub umbrela „celui mai tare” in loc sa-si asume greselile celor cazuti.

8. Traseism = tradare! Cu asta trebuia sa incep, insa cu asta termin. Iar eu urasc tradatorii. Punct.

Sa vedem acum despre migratori cateva cuvinte:

1. Si acestia tradeaza. Isi tradeaza fostul electorat.

2. Nu pot fi trasi la raspundere: ce ai facut pentru noi pana acum? Stiti, nu am fost deputatul vostru…

3. Sunt niste lasi. Fug de lupta. Mai lasi ca cei precedenti. Iar daca sunt si traseisti si migratori, sunt cei mai lasi.

4. Si totusi, ei voteaza aceleasi legi. Nu votezi lege pentru Targu Jiu ori pentru Craiova. Votezi PENTRU TARA. Faci autostrada care e cea mai utila TARII, nu o faci prin localitatile unde-s cei mai influenti parlamentari. Despre asta voi scrie un articol separat.

5. Ce legatura are acel parlamentar cu localitatea in cauza? D-aia votam OAMENI, ca sa-i cunoastem. Pai cat de cunoscut e Crin Antonescu in Teleorman acolo? Foarte cunoscut. De la tv. Il cunosc aia ca si mine: vorbeste bine pe sticla.

6. Data trecuta aveau o scuza, acum nu mai au. In 2008 au fost PRIMELE alegeri pe acest sistem de vot. Fiecare a fugit pe unde a putut. Dar acum de ce nu vrei sa-ti APERI colegiul?! De ce fugi intr-un loc caldut? Daca ai fost parlamentar bun, ai comunicat bine cu cetatenii, ai votat asa cum ai crezut ca e mai bine pentru ei, de ce ti-ar fi frica? De ce ai pleca?

Nu, niciunii nu-s buni. Nu ar trebui sa existe. Dar daca ar fi sa aleg PUR UNINOMINAL (sistemul nostru actual, ma repet, NU este asa), as alege un migrator. Macar e consecvent din punct de vedere POLITIC. Anca Boagiu, cu toate defectele ei(ca sa iau un exemplu), macar nu e tradatoare. Daca ar fi sa am de ales pur uninominal (MAJORITAR adica, asta e denumirea corecta) intre Anca Boagiu si Sorin Frunzaverde, as alege pe Anca Boagiu. SPUNE NU TRASEISTILOR!

Salutari LOIALE tuturor!

ps: Vad ca-s prin oras afise cu candidati UNPR care-s … LOIALI ! Daca UNPR-ul are ca slogan LOIALITATEA, atunci chiar ca nu mai e nimic de zis!

6 thoughts on “Traseisti sau migratori?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !