Transcendence

Transcendence a fost printre cele mai asteptate filme ale ultimelelor saptamani. De fapt, as zice chiar ca se afla pe lista celor mai asteptate filme ale anului 2014. Distributia, cu Johnny Depp in rolul principal si Morgan Freeman intr-un rol secundar (dar decisiv), atragea. Atragea, de asemenea, si subiectul. Pe mine subiectul ma atragea si nu prea. Fan Morgan Freeman sunt si voi ramane, insa un actor nu poate tine un film intreg, indiferent cum ar juca. Iar ultimele 2 argumente primite imi taiasera aproape toate asteptarile ridicate avute pana atunci:
– Este un Her mai stilizat (Oh,  comparatia cu Her ma oripilase; Doamne, chiar atat de slab sa fie?!);
– Este un SF Romantic, totul putand fi redus la puterea dragostei.

Oh, exact ce-mi doream sa aud: va fi ceva siropos (oare cat de siropos) si se aseamana, intru catva, cu Her.

Deci la vizionare m-am dus avand asteptari extrem de scazute. Singurul lucru care-l salva, in ochii mei, era faptul ca avea recenzii negative de la critici. Rasuflasem usurat, Her fiind, nu cu mult timp in urma, ridicat in slavi.

Cum este, de fapt, filmul? Pai are 2 mari calitati:
– Are atat de putine asemanari cu Her incat mi se pare pe alocuri jignitoare comparatia. Eu am pomenit de aceasta asemanare tocmai pentru a combate acest „Zvon”.
– Partea cu romantismul este doar 10% reala, filmul neputand, sub nicio forma, fi redus doar la asa ceva. Sper doar ca persoana care mi l-a catalogat astfel glumea. Sper.

Filmul trateaza, de fapt, problema inteligentei artificiale. Doctorul Will Caster si consoarta sa, Evelyn, faceau cercetari avansate cu privire la inteligenta artificala. Cercetarile lor atrasesera atentia extremistilor anti-tehnologie, care pun la cale atacarea si distrugerea laboratoarelor. Intr-unul dintre aceste atacuri, Will este ranit foarte grav si otravit. Avand de trait putin timp, acesta, impreuna cu Evelyn, decide sa-si incarce constiinta in sistemul construit de el. Ce efecte poate avea acest lucru? Cum se va comporta o inteligenta artificiala combinata cu inteligenta unui om altfel genial? Cum se va raporta Evelyn la Will? Il va iubi precum il iubea cand era in viata? Cum vor reactiona extremistii anti-tehnologie? Toate acestea le veti afla voi vizionand filmul Trascendence.

Despre film au ma scris Flavius, Angela si Marin. Dintre toti, cel mai dezamagit de film pare Marin. De altfel, dupa film foarte multi pareau dezamagiti, asta pentru ca asteptarile lor erau (prea) mari.

Din punctul meu de vedere, Transcendence este un film bine realizat, care si-a dorit insa prea multe. Este, ca sa ma exprim altfel, un film prea incarcat. E drept, nu te plictiseste, nu are momente moarte, nu este deloc previzibil, insa multa lume (inclusiv eu) simteam nevoia macar a unei continuari. O poveste atat de incarcata ar fi putut fi spusa in mai multe parti. E drept, rezultatul final este multumitor, mai ales pentru cei ca mine, care nu plecasera cu asteptari prea mari catre sala de cinema. De altfel, din multe puncte de vedere, filmul chiar exceleaza, deci nu poate fi considerat deloc o alegere gresita pentru a merge la cinema. Dimpotriva.

Transcendence este deja in cinematografe, fiind adus in Romania de MediaPro Distribution. Vizionare placuta si salutari CINEFILE tuturor!

ps: Multa lume a fost dezamagita de cum joaca Johnny Depp in Transcendence. Daca despre Morgan Freeman se spune ca joaca la fel aproape tot timpul (interpretandu-l pe … Morgan Freeman), nu acelasi lucru se poate spune despre Depp. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, el joaca bine, atat cat poate juca; pare doar incomodat de rol, adica a fost ales gresit in distributia acestui film. Ca sa fac o paralela cu fotbalul (ca tot vine mondialul peste noi), imi pare ca un fundas pus la mijloc, sa construiasca. Se achita cu brio de sarcini, dar nu e ala postul lui.

Ceea ce trebuia demonstrat

2 thoughts on “Transcendence

  1. Pingback: TranscendenceBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !