Trance – Capcana mintii

Trance – Capcana mintii este un film … psihologic. Uau, ce truism. Trance – Capcana mintii este un film greu. Iarasi un lucru absolut cunoscut. Ce e mai putin cunoscut (si e uimitor) este ca mi-a placut. Cica niste bloggeri cinefili facusera ceva pariuri care sustineau ca n-o sa-mi placa acest film. Nu am aflat miza lor (daca a existat vreuna), dar cert este ca au dat-o-n bara.

Filmul incepe oarecum banal, cu un jaf „ratat. Simon Newton este cel care a naruit un jaf aproape perfect, initial prin atacarea unuia din jefuitori si ulterior prin amnezia sa. Acesta, dupa ce este lovit in cap de catre Franck, unul din jefuitori. Cum niciuna din metodele violente nu are succes, Simon este trimis la un psihoterapeut. Acolo, „scheletii din dulapul” personal incep sa iasa rand pe rand la iveala. Ce si cum e clar ca va las pe voi sa vedeti.

Acum o sa va zic ce mi-a starnit acest film (ca si amintiri, ca si morala):

1. Mi-am amintit de o expresie folosita de trainaritele mele de la TOT: scheletii din dulap. In Trance – Capcana mintii vedem cu adevarat insemnatatea expresiei.

2. Mi-am amintit de psihologie si psihologi. Sa va zic ca initial voiam sa ma fac psiholog? Norocul meu (sau nu) a fost ca facultatea de psihologie m-a refuzat (daca as fi Vanghelie as folosi alt cuvant, dar prefer sa nu). Oare as reusi sa fac si eu ce facea acea gagica din film?

Iar discutia despre psihologi imi starneste mai departe alte amtintiri:

– Aveam o colega la socio care era si studenta la psiho. Si se plangea la un moment dat de faptul ca unii o evita pentru ca au impresia ca „le citeste gandurile”. Dupa un astfel de film probabil ar fi fost si mai evitata.
– Aveam un profesor care la chiar primul curs al sau ne-a vorbit cum ar vrea el sa hipnotizeze niste persoane sa afle ce e in capul lor. Persoanele in cauza erau (Citez din memorie): un tip care e imbracat decent, vorbeste bine, NU ASCULTA MANELE (subliniat de vreo 3 ori) si totusi scuipa seminte pe jos in Cismigiu. Era fascinat de astfel de invidizi.

Iar ca morala in urma acestui film: nu va cuplati cu psiholoage ori cu psihologi. Serios, se poate dovedi periculos (daca as fi rautacios as spune: psihologii sa se cupleze intre ei, sa se manipuleze unul pe altul).

Per total Trance – Capcana mintii este foarte bun (o noua surpriza placuta, cred ca saptamana asta am avut noroc de filme bune, sa vedem cel din aceasta dimineata cum va fi) si il recomand din suflet. E de azi in cinematografe si e distribuit de Odeon.

Salutari CINEFILE tuturor!

ps: Tot legat de amintiri, mai am una. Nu mai stiu cum se cheama melodie, dar mi-au ramas in minte 4 versuri:
Studenta ce-mi place mie
Este la psihologie
Gandurile mi le stie
Si cunoaste meserie.

Sa mai ziceti voi ca nu le zic bine manelistii ­čÖé

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !