Traditiile de sarbatori sunt niste obiceiuri pe care noi le invatam de mici si apoi le aplicam mecanic. Deseori repetam mecanic procesele fara un motiv anume. Sau, ca sa reformulez, deseori motivul este fix nostalgia. Daca in copilarie aveai brad de Craciun natural, atunci asta vei dori sa ai toata viata, nu pentru ca un bradut artificial (imi asum diminutivul) ar fi inferior, ci pentru ca tu ai impresia ca bradul natural iti aduce aminte intr-o masura mai mare de copilarie.
In mod evident daca tu, ca parinte, vei perpetua traditiile de sarbatori, fara nicio justificare logica, bazandu-te doar pe sentimente si pe nostalgii, pe termen lung vom avea de pierdut.
De fapt, daca ma intrebati pe mine, traditiile de sarbatori trebuie gandite, trebuie analizate. Nu trebuie sa pastram o traditie doar pentru ca asa se face de 100 de ani, daca nu mai mult, ci trebuie sa le filtram, sa vedem ce e bun, ce e rau si ce poate fi imbunatatit.
Trebuie sa va zic intai despre experienta mea personala, cu riscul de a deveni Grinch. Asadar, cand eram mic de tot (ma rog, ca varsta, mic in mod efectiv n-am fost niciodata), de sarbatori mergeam la bunicii materni, la Slatina. Acolo faceam de fiecare data brad, de fiecare data fiind vorba de un brad artificial. Nici p-ala nu-l agrea foarte mult bunica-mea, dar na, era un compromis. Acel brad artificial fusese folosit dintotdeauna de familia mea, era de pe vremea cand era maica-mea copil. Globuletele erau cam tot de pe atunci, in mod evident neputand fi vorba despre o simetrie cromatica. Pur si simplu puneam tot ce aveam prin casa, oriunde se nimerea.
Cand am crescut, cam de cand am intrat la liceu, pur si simplu n-am mai simtit nevoia sa fac brad de Craciun. Nu sunt deloc crestin, fara sa pot afirma ca-s ateu ori necredincios (am o credinta proprie, v-am mai zis de ea, nu intru in detalii), insa simt si eu, in felul meu, magia sarbatorilor. E drept, fara sa am un motiv logic, am considerat intotdeauna mai important Craciunul decat Pastele, poate si pentru ca dupa el urmeaza Revelionul.
Drept urmare, nu am inteles niciodata risipa aceasta enorma de brazi de Craciun. Nu am inteles niciodata de ce este nevoie sa fie irositi an de an atatia brazi, nu am inteles niciodata ce se intampla efectiv cu ei, atat cu cei care au ramas necumparati, care-s efectiv aruncati pe 26 decembrie de vanzatori, cat si cu ceilalti, care sunt folositi maximum 1 luna, ajungand apoi tot la gunoi (sau habar n-am unde). Din punctul meu de vedere, in ambele cazuri vorbim de risipa.
Nu sunt ecologist, nu ma laud ca ma agit sa salvez planeta, nu cred in multe chestii ecologiste fortate (in frunte cu pielea ecologica, o cacofonie atat lingvistica, cat si vestimentara), insa nu-mi place nici risipa, mai ales cand ea este inutila.
De ce cumpara atatia oameni brazi naturali? De ce brazii artificiali sunt ignorati? De ce atatia oameni aparent descuiati la cap aleg sa ignore orice argument ecologic si continua sa cumpere brazi naturali? Pai, din punctul meu de vedere, argumentele sunt in numar de 3:
- Stiti vorba romaneasca O data si-n graba nici popa nu-ntreaba? Trecand peste latura religioasa a zicalei, ea contine un mare adevar: multi oameni, cu precadere romani, cred in puterea exceptiei. Stiti voi, exceptia care confirma regula, o alta vorba romaneasca sintetizatoare. Practic, multi oameni fac o gramada de chestii pentru protejarea planetei, recicleaza selectiv, participa la actiuni de voluntariat, poarta eventual haine asa zis ecologice, drept urmare au voie sa pacatuiasca si ei intr-o privinta. Hai, ca nu moare nimeni din cauza UNUI brad!
- Oamenii nu au incredere in calitatea brazilor artificiali. Dupa multe tepe luate cu diversi brazi artificiali, multi oameni au ajuns sa aiba incredere doar in cei naturali. Atentie, cuvantul tepe nu trebuie luat in intelesul lui propriu. Pentru unii, teapa poate insemna inclusiv faptul ca acel brad NU MIROASE a brad natural.
- Vorbim si de un accentuat spirit de turma. Prin piete mai merg, drept urmare mai aud diverse discutii ale oamenilor simpli. La un moment dat am auzit discutia dintre 2 domni de vreo 50 de ani. Unul dintre ei radea de celalalt: Lasa, ba, bradul artificial, ia unul serios. Ce, ai inceput sa te iei dupa astia tineri? Practic, un om care era tentat sa isi cumpere un brad artificial a fost convins, in cateva minute, sa n-o faca din simplul motiv ca si altii actioneaza la fel ca el. O chestie asemanatoare am auzit-o si de la un amic: la mine-n bloc toti cei care au copii cumpara brad natural, asa le place lor, ce sa le fac? Degeaba i-am zis destul de tare SA-I EDUCI ALTFEL, ca nu a inteles. De fapt, mi-a reprosat faptul ca neavand copii, nu stiu cum sta treaba cu ei.
E drept, nu poti aduce argumente ecologice, legate de pagubele aduse padurilor tarii, unor oameni care se gandesc doar la ei. Pentru unul de 20 de ani un argument de genul este important, pentru unul de 50 de ani astfel de argumente sunt absurde. Poti, insa, gasi cu totul alte argumente, care sa-i vizeze si pe ei:
- Le poti spune cati bani cheltuie anual cu brazii naturali si cati bani ar economisi daca ar cumpara un brad artificial.
- Le poti vorbi despre varietatea cromatica a brazilor (brazi clasici, brazi colorati, brazi 3D, brazi ninsi), varietate pe care n-o intalnesti la brazii naturali.
- Le poti vorbi despre cat de neplacut este sa ai casa plina de ace si cat de grav pot afecta aceste ace aspiratoarele (am prieteni care si-au distrus aspiratoare din aceasta cauza; acul acela, aspirat la o putere mare, poate intepa fie sacul, intr-un caz fericit, fie furtunul aspiratorului). Daca nu cred ca aspiratorul lor de 1000 de lei poate fi distrus de ace, spune-le macar ca in cazul unui brad natural vor trebui sa aspire foarte des. Argumentul harniciei functioneaza mai des decat credeti.
- Nu in ultimul rand, pentru cei de 40-50 de ani care se simt vesnic tineri le poti da acest argument, al varstei: vrei sa te comporti ca un batran, luand brad natural ca acum 50 de ani, sau vrei sa fii confundat cu un tanar, luand brad natural precum familiile moderne? N-aveti idee cati oameni de 50 de ani refuza sa accepte ca imbatranesc (medicii oftalmologi sunt primii care pot confirma).
- Le poti vorbi despre brazi artificiali de calitate. Daca au auzit de prieteni care au cumparat brazi artificiali de slaba calitate nu inseamna ca TOTI brazii artificiali sunt la fel. Poti sa le vorbesti despre firme care vand brazi artificiali de calitate, precum E-sarbatoare. In orice domeniu exista produse de buna calitate si produse de proasta calitate; daca ai nimerit unul din a doua categorie nu inseamna ca trebuie sa renunti definitiv la aceste produse.
Nu, traditiile de sarbatori nu trebuie excluse, nu trebuie distruse, ci trebuie adaptate, modelate, updatate. Adaptarea traditiilor nu te face Grinch, ci te face … responsabil si descuiat.
Tradiitile de sarbatori se invata din copilarie: bradut artificial de Craciun! – articol inscris in competitia Super-Blog 2020, competitie care, pentru mine, face parte de ani de zile din … traditiile de sarbatori! 🙂
One thought on “Traditiile de sarbatori se invata din copilarie: bradut artificial de Craciun!”