Traditii romanesti la nunta: ghid complet
Nunta are semnificatiile sale, iar in Romania respectarea numeroaselor traditii reprezinta o adevarata provocare. Stim cu totii ca obiceiurile din ziua nuntii trebuie sa fie respectate, cu mentiunea ca acestea pot fi diferit in functie de zona in care se desfasoara evenimentul. Daca nu stii care sunt etapele cele mai importante si traditiile ce trebuie respectate in organizarea nuntii, iata toate detaliile importante:
Oricum ar fi, indiferent din ce zona provin viitorii miri, totul incepe cu cererea in casatorie pentru care mirele ar trebui sa mearga la petit la viitori sai socri, inainte de a-I cere mana iubitei sale. Din momentul in care obtine consimtamantul acestor, el alege inelul de logodna si isi cere iubita in casatorie. Dupa ce a fost acceptata cererea in casatorie, mirii trebuie sa decida pe cine vor alege ca nasi sau parinti spirituali. De-a lungul vremii rolul nasilor a fost minimalizat, insa, conform traditiei se spune ca personajul principal al nuntii era odinioara nasul si nu mirii. Astfel, alegerea nasilor are o importanta semnificativa, atat pentru desfasurarea nuntii, cat si pentru viitorul mirilor.
Conform traditiilor si obiceiurile, nasii au obligatiile materiale in ceea ce priveste suportarea cheltuielilor cu voalul si parura miresei, a slujbei religioase si a lumanarilor. Se spune ca nasii au datorita de a-si calauzi finii pe drumul lor in viata, iar mirii trebuie sa isi respect intru totul parintii spirituali.
Dupa ce totul s-a stabilit, iar nasii au acceptat propunerea mirilor, se alege locatia in care va avea loc marele eveniment. Daca in timpurile de demult, oamenii petreceau in cinstea mirilor in aer liber sau in cort, astazi, alegerea locatiei, a salonului de nunta este foarte importanta. De regula, in zilele noastre restaurantele sau saloanele pentru nunta nu sunt disponibile in orice data, astfel incat, mirii trebuie sa isi aleaga sala de nunta imediat dupa cererea in casatorie. Astfel puteti sti ca sala pe care ati visat-o este disponibila. De asemenea, este foarte important sa stiti care sunt conditiile fiecarui patron al salonului de nunta si sa va documentati in legatura cu meniurile, ornamentele salii si alte detalii care va transforma cea mai frumoasa zi din viata voastra.
De asemenea, daca ar fi sa respectati traditiile romanesti si nu cele imprumutate cand mirele isi asteapta mireasa direct la biserica, iar aceasta vine insotita, va trebui ca intregul eveniment sa porneasca de la cavalerii de onoare. Acestia trebuie sa mearga impreuna cu lautarii la mire unde se vor ocupa de barbieritul mirelui, un semn al transformariii fiecarui barbat. Traditia spune ca dupa ce a fost barbierit mirele si parintii acestuia trebuie sa porneasca, insotiti de lautari la casa nasilor si apoi la casa mirelui. Apoi, cu totii trebuie sa porneasca catre mireasa unde va avea loc gatitul miresei de catre nasa si domnisoarele de onoare.
Daca facem o paralela intre nunta din zilele noastre si nunta traditional romaneasca, vom observa ca acelasi eveniment nu mai are aceeasi insemnatate. Astfel, astazi mirii sunt preocupati de opulent evenimentului, de felul in care arata salonul de nunta, aranjamentele, rochia si alte detalii, in timp ce nunta traditionala romaneasca nu centreaza aceste lucruri.
Principala preocupare a mirilor este alegerea salonului de nunta potrivit. Astfel, toate saloanele de nunta se intrec in oferte, in decoratiuni sau finisaje de ultima aparitie. Daca in urma cu multa vreme locatia nu era atat de importanta, in ziua de astazi alegerea salonului potrivit poate fi o adevarata provocare.
De exemplu, casa Brandusa este unul dintre cele mai opulente restaurante de nunta si asigura toate conditiile necesare pentru desfasurarea evenimentului. De asemenea, meniurile de nunta pot fi personalizate, iar acest lucru nu poate decat sa atraga din ce in ce mai multe persoane. In plus, salonul casa Brandusa este de departe una dintre cele mai bune locatii pentru nunta datorita sistemului de climatizare, de ventilatie, iluminat led, dar mai ales, pentru bunul gust din amenajarea sa.
Asadar, nuntile traditionale romanesti sunt in mare voga in aceasta perioada, insa vechile obiceiuri trebuie sa fie imbinate cu contemporanismul zilelor noastre.