Traditia in cazul firmelor romanesti. Frisomat.

Traditia frisomat complex

Romania, ca de altfel intreg blocul estic, are o istorie economica aparte. Din 45 pana in 89 a fost o economie centralizata, companiile romanesti fiind fie de stat, fie companii nationalizate, fie companii infiintate pe de-a-ntregul de statul comunist. Traditia este, deci, un termen relativ.

Foarte putine firme romanesti dateaza de dinainte de razboi. Drept urmare, in anul de gratie 2021 pot afirma ca o firma care exista de peste 20 de ani pe piata romaneasca este, pentru economia romaneasca, o firma de traditie.

Exista, insa, firmele straine venite la noi, firme unde vorbim despre o dubla traditie: cea a firmei mama si ce a firmei de aici.

In cazul Frisomat, firma despre care vreau sa va vorbesc in continuare, vorbim despre o traditie din 1978, cand a luat fiinta firma mama, in Belgia, si una din 1996, cand a luat fiinta filiala romaneasca. In Romania are sediul central in Piatra Neamt (Trandafir de la Moldova/ Te-as construi, dar nu stiu vorba), avand inca 2 birouri in Otopeni si Cluj-Napoca.

traditia Frisomat Sediul Central Piatra Neamt

Ajungem acum la partea a doua a discutiei, la fel de relevanta ca si prima: cum ar trebui sa arate o firma de traditie in 2021? Ce ar trebui sa aiba, cu ce ar trebui sa se evidentieze? Caci traditia de care vorbeam trebuie sa se reflecte in ceva.

Aceasta a doua parte o incep cu prezenta online. E drept, discutia de baza este una de 2010, maximum 2014. Prezenta in online este o obligatie, drept urmare trebuie judecata altfel. Personal, in cazul Frisomat apreciez intai si intai urmatoarele 3 lucruri:

  1. Au un site extrem de rapid si de bine pus la punct. Este foarte usor de navigat chiar si pentru cei care nu sunt foarte familiarizati cu internetul. De fapt, avand in vedere obiectul de activitate al firmei, era absolut necesar ca site-ul sa fie unul simplu.
  2. Pe site au foarte multe … studii de caz. Este un site utilitar, daca-mi este permisa exprimarea. Adica fix ce te astepti de la un site de pe aceasta nisa.
  3. Partea a treia este si mai interesanta, fiind, in cazul meu, un argument important: este un site optimizat. Trebuie sa va explic un pic, in cazul in care nu stiti despre ce este vorba. Incercati sa cautati diverse sintagme relevante, eventual pe incognito. Daca magazinul online de la care cumparati nu este pe prima pagina, eu zic sa-l evitati. Evident, sa-l evitati in cazul anumitor nise, gen constructii, caci in cazul cartilor singura problema este daca acestea vor ajunge (in cazul neincrederii pur si simplu optati pentru plata la livrare, caz in care in afara de asteptarea prea lunga nu riscati nimic). Cautati sintagmele relevante acestei nise si veti vedea ca Frisomat este tot timpul sus, poate nu este de fiecare data pe primul loc, dar pe prima pagina sigur este. In cazul in care nu stiati, locul in care puteti ascunde cel mai usor un lucru pe internet este pagina a doua din cautarile Google. Ma rog, de la a doua in jos.

Continui aceasta a doua parte a discutiei si ajung la partea cu transformarea. Cum s-a transformat firma Frisomat, ma refer la cea din Romania, din 1996 pana in 2021? Aici ne vor putea vorbi atat cei care s-au ocupat de firma, cat si cei care au apelat la ea de-a lungul timpului. Mai jos va las un clip interesant care poate face lumina in aceasta privinta. Uitati-va la el, daca aveti timp la intregul clip, daca nu la cateva minute din el, apoi va explic cum sta treaba:

https://youtu.be/I6KuD6tO1Ro

Asadar, Frisomat este unul dintre sponsorii Spring Super-Blog 2021. Nu este prima data, personal am scris si asta toamna despre ei (un articol pe care l-am scris cu drag). Legat de ce va ziceam mai sus, la punctul 3: optimizarea aceasta bine facuta are legatura si cu parteneriatul cu Super-Blog, o competitie de traditie. Si eu i-am ajutat, si-i ajut chiar si cu acest articol, sa fie sus in cautarile Google. Si, cum s-ar zice la mine in cartier, nu regret deloc. Imi recunosc fapta si ma mandresc cu ea.

Clipul de mai sus este o sesiune de intrebari venite din partea catorva super-bloggeri la care reprezentantii Frisomat au raspuns cu placere. Simplul fapt ca ei au acceptat aceasta sesiune de intrebari LIVE este, pentru mine, un punct pozitiv, o bila alba. Ganditi-va ca in cazul unui live poate oricand sa iasa ceva rau, o intrebare rautacioasa, o gafa observata de un superblogger, ceva, orice. Vedeti clipul de mai sus pentru a vedea daca a fost cazul de asa ceva.

A treia parte a discutiei este legata de cat si ce a construit Frisomat. Se spune ca in Romania gasiti o  hala industriala de la Frisomat cam in fiecare colt al tarii. La nivel mondial au produs peste 40.000 de hale metalice.

Evident, ca hale metalice constructii de toate categorii. Poate cele mai celebre, cele mai vizibile, sunt salile de sport de la Frisomat. Nu am un numar exact al acestora. Va pot da ca exemplu unul dintre studiile de caz prezentate pe site-ul lor si anume o sala de sport facuta la Resita. Detaliile le vedeti in clipul de mai jos:

As putea sa mai scriu inca pe atat despre Frisomat si despre traditia acestei firme. Despre sustenabilitatea ei (faptul ca 50% din energie este solara), despre inovatia ei (Frisomat este celebra pentru ca are drept colaboratori cercetatori din toata lumea) ori despre faptul ca Frisomat detine controlul complet asupra procesului de productie (proiectare,  dezvoltare, transport si montaj). Prefer, insa, sa ma opresc aici. Traditia articolelor de pe blogul meu, la fel de importanta precum traditia Frisomat, spune ca nu trebuie sa depasesc cu mult 1000 de cuvinte. Si, dupa cum stiti, traditia trebuie respectata. Frisomat poate confirma pe deplin acest lucru.

Din pacate, traditia Spring Super-Blog 2021 NU spune cine ar trebui sa castige astfel de probe. Mi-as dori sa pot spune ca traditia este de partea mea, din pacate as minti dac-as spune asta. Dar traditia poate sa inceapa de astazi, asa ca urati-mi succes, asa cum urez eu firmei Frisomat in misiunea ei.

 

One thought on “Traditia in cazul firmelor romanesti. Frisomat.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !