Toti copiii Domnului

Alaltaieri am fost invitat la o lansare cu presa a unui film romanesc ” mai special: Toti copiii Domnului. Atipic este din mai multe puncte de vedere. Incep deci acest articol oarecum atipic, prezentand filmul. Asadar, cateva idei despre film, dar si despre vizionarea sa:

1. Nu stiu sa mai exista co-productii Romania-Republica Moldova. Ideea este buna, mult mai bine sa auzi o voce moldoveneasca autentica decat una „falsa” a unor romani ce vor sa para moldoveni.

2. Primul (nu-s sigur nici aici) film romanesc in care apare un politist negru. Nu e de la FBI, ci de la Interpol. Si e baiat bun, logic. Necorupt. Era rasism daca singurul negru din film ar fi fost baiat rau.

3. Legat de asta, l-am intrebat pe regizor. El mi-a marturisit ca asa a fost sa fie, ca a fost propus, si i s-a dat ulterior rolul. Oricum, rolul e stereotipic si americanesc.

4. Rar mi-a fost dat sa vad in filme un personaj precum Irina. Initial o urai, era personaj pur negativ. In final, constatai ca ea de fapt facuse bine si sfarsesti prin a-ti fie mila (la propriu) de ea. Probabil ca unii au si plans in sala.

5. Filmul e interzis minorilor sub 15 ani. Ciudat. Am 25, dar totusi: ce e asa dur in acest film? Dimpotriva, dupa mine minorii ar trebui sa vada mai multe filme d-astea si mai putine kitch-uri americane. Aici a fost violenta, dar nu una inutila. Nu stiu cine face regulile la cinematografe (sper ca nu tot CNA-ul, desi la cat de absurde sunt, pare ca da), dar le face prost. Asta e clar.

6. Toti Copiii Domnului a avut un buget uimitor de mic: 200 de mii de euro. Si a iesit un film atat de bun.

7. Imi plac oamenii care gandesc prea mult. Nu stiu cine era, dar din sala s-a pus intrebarea: de ce au fost alese acele masini? Ca pareau „tip jeep” etc. La care regizorul, foarte calm: una din ele era masina mea, cealalta a nu stiu cui. P-astea le-am avut. Foarte tare! Deci poate fi ceva intamplator intr-un film. Nu alegi masina pe care o doresti, mai poate fi pe masa si un obiect fara insemnatate. Doamne, chiar conta de ce acele masini si nu altele?!

8. Un aspect interesant, pe care am uitat sa-l intreb: din filmul asta reiesea ca in Republica Moldova se fumeaza foarte mult. Toti, dar ABSOLUT TOTI, mafioti, curve, toti fumeaza. Oare asa o fi? Acu’ sunt eu ala care intreaba: de ce oamenii fumau? Filmul era mai boring fara acei oameni fumand?

9. L-am cunoscut pe Adrian Popovici, regizorul. Mi-a lasat o impresie foarte buna. Un film bun, un om modest. Uneori modestia e o calitate. Nu totdeauna.

10. Am si poza cu el ­čśÇ

11. Ma bucur ca l-am cunoscut pe Mneaului . Cica spera sa-l tina inspiratia pana la finalul Super-blog. Ii urez succes.

12. M-a dus acasa Laurentiu Iancu. Ma bucur ca l-am revazut, un ochi vigilent al ratiunii. Ii multumesc din nou ca m-a dus pana acasa (cu masina adica).

Cam atat despre Toti Copiii Domnului (All God’s Chlidren, daca doriti sa-l cautati in engleza). Recomand din suflet.

Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Toti copiii Domnului

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !