Nu stiu cati dintre voi ati avut sau aveti ceva cu produsele chinezesti. Uneori le injuram si le hulim pe buna dreptate, alteori chinezii chiar au venit cu inovatii. Ca sa dau un exemplu din telefonie, primii care au produs un telefon dual-sim au fost chinezii. E adevarat, apoi au adaugat „tehnologia” lor la toate telefoanele copiate de la marii producatori. Copiau un NOkia, pac era dual-sim. Copiau un HTC ori un Samsung? Pac copia era si dual-sim. Uneori, cand aveai de ales intre copie si original, aveai de fapt de ales intre un telefon bun si de marca, dar scump, si unul chinezesc, copiat, dar dual-sim. Multi alegeau a doua varianta.
La telefonie lucrurile sunt cum sunt, disputa nefiind terminata nici acum. La calculatoare lucrurile sunt un pic diferite. Laptopuri chinezesti sunt putine, monitoare la fel. Sa nu mai zic de componente. Acolo marii producatori au acaparat piata. NU-mi dau seama daca e de bine sau de rau, dar e un adevar.
La imprimante, cam la fel. Sunt cativa producatori de imprimante mari si lati. Cam nimeni nu poate intra peste ei, batalia fiind strict intre ei. Care batalie este oarecum ciudata, in acest domeniu inventiile sunt putin probabile.
La imprimanta insa altele sunt problemele: tonerele. Aici ma refer, bineinteles, la o imprimanta laser .Toner adica echivalentul cartusului imprimantei laser. Problema este ca se incarca greu acasa (tonerul nu se inarca precum cartusul de la o imprimanta ink-jet), asa ca-ti trebuie un toner compatibil .Daca ai de exemplu o imprimanta canon , iti trebuie musai un toner compatibil canon .Apropo de canon, de fiecare data ma gandesc la chestii religioase cand vad denumirea. Habar n-am de ce.
Pana acum aveam fix 3 variante:
1. Cumparam alt toner, original, de la reprezentatele magazinelor de profil. Scump, enorm de scump.
2. Varianta a II-a: cumparam cartus chinezesc, o copie care uneori nu se potriveste (cazurile sunt putine, dar sunt). Chiar si cand se potriveste, calitatea printarii este mult scazuta. In fond, cand cumperi o imprimanta laser inseamna ca ai nevoie sa printezi atat cantitativ, cat si calitativ. Deci varianta asta cam pica.
3. Varianta a III-a: iti incarci singur, sau cine stie pe unde, tonerul. De multe ori se strica, si de cele mai multe ori scade calitatea printarii.
Greu de ales dintre cele 3.
Acum mai e o varianta: toner compatabil, la o calitate europeana. Ele sunt facute special pentru acele modele, nu sunt chinezarii ieftine si se gasesc in magazine, nu prin cine stie targuri. E o varianta recomandabila. In fond, nu schimbi imprimanta de fiecare data cand ti se termina cartusul, nu?
Salutari PRINTATE tuturor!
Ştiu că cel mai bine e să cumperi un toner original, dar sunt extraordinar de scumpe! Pentru imprimanta mea, de exemplu, un toner nou costă 310 lei… în condiţiile în care imprimanta m-a costat 270 de lei, în 2011, iar acum o găsesc pe la 200 de lei sau nu mai există… Nu mi se pare deloc corect, dar a trebuit să cumpăr un toner nou! Asta e… Oricum, la 1500 de pagini, mă ţine 2-3 ani garantat… poate chiar şi 4 (tonerul original avea 750 de pagini şi m-a ţinut în jur de 700). Aşa că poate nu e chiar atât de rău, dar putea să fie mult, mult mai ieftin!
Acum, despre copiile chinezeşti… Era un reportaj făcut de un individ de la PRO TV despre un telefon Samsung Galaxy II şi copia sa. Replica costa cam 100 de dolari, iar originalul vreo 350-400! În afară de faptul că nu scria ,,Samsung” pe telefonul ieftin (asta mai trebuia…) era identic (din p.d.v. al aspectului). Era până şi imaginea de fundal cu păpădia (bănuiesc că o ştii). Despre performanţe nu au discutat în reportaj…
Oricum, nu ştiu cum e mai bine, dar mie nu-mi place să risc. Decât să arunc banii pe fereastră şi să se strice ceva, mai bine arunc banii pe fereastră şi am o garanţie că totul va fi OK :))!
Daca te tine atata inseamna ca nu printezi f mult. Daca ai avea de printat mult, intr-un an ar fi gata 🙂 Si atunci ar renta un toner d-asta mai ieftin 🙂